Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-03-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 08/03/2006

Οι αναμενόμενες αντιδράσεις από τουρκικής πλευράς σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των τεχνικών επιτροπών στην Κύπρο, οι δηλώσεις των μελών της Ομάδας Επαφής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την τ/κ κοινότητα, η στάση της Ρωσίας όσον αφορά τα αποτελέσματα της συνάντησης Παπαδόπουλου Ανάν, οι επαφές του Σέρβου Προέδρου στη Λευκωσία, και η αντιπαράθεση κυβέρνησης αντιπολίτευσης για το θέμα της συμφωνίας ATHK-LTV είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό Τύπο.

Η «Αλήθεια» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Αρση απομόνωσης στοχεύει η Ευρωβουλή» πως τον τερματισμό της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ επιδιώκει η Ομάδα Επαφής του Ευρωκοινοβουλίου με την τ/κ κοινότητα. Η ομάδα σημείωσε την επιθυμία που εκφράστηκε από τους ηγέτες των τ/κ κομμάτων για επείγουσα επανέναρξη των επαφών στο πλαίσιο των ΗΕ και θα πρέπει εν καιρώ να οδηγήσουν σε μια πλήρη επανέναρξη των συνομιλιών για εξεύρεση μιας διευθέτησης, που θα είναι αποτέλεσμα διαπραγματεύσεων. Αλλού αναφέρει πως το θέμα της επιστροφής των σερβικών κεφαλαίων που φυγαδεύτηκαν από τη χώρα, μέσω Κύπρου, κατά τη δεκαετία του '90, όταν πρόεδρος της Σερβίας ήταν ο Σλόμπονταν Μιλόσεβις έθεσε χθες ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

«Η Μάχη» με κύριο τίτλο «Λαθρέμπορος πολιτευτής» αναφέρει πως ύποπτος για υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας και συνεργασίας που εμπεριέχει πράξεις ηθικής αισχρότητας με το ψευδοκράτος και τους σφετεριστές των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα θεωρείται πολιτευτής, ο οποίος κατέρχεται υποψήφιος/α βουλευτής. Σύμφωνα με την εφημερίδα ο συγκεκριμένος πολιτευτής κατέχει δημόσια θέση, είναι αξιωματούχος κόμματος με το ψηφοδέλτιο του οποίου διεκδικεί έδρα στη Βουλή και εναντίον του διερευνούνται υποθέσεις για πράξεις ηθικής αισχρότητας. Αλλού αναφέρει πως εισηγήσεις για την ακρίβεια των τιμών σε βασικά καταναλωτικά αγαθά έδωσαν χθες σε διάσκεψη Τύπου ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Αναπληρωτής Επίτροπος Οικονομικής Πολιτικής και Αναπτυξιακής Στρατηγικής του κόμματος.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Θα καταργηθούν οι άδειες κυκλοφορίας» πως από τον Ιανουάριο του 2007 θα καταργηθούν οι άδειες κυκλοφορίας και τη θέση των τελών που κάθε χρόνο πληρώνει ο πολίτης για την ανανέωσή τους θα πάρει ειδική φορολογία ύψους τριών σεντ, η οποία θα επιβληθεί σε κάθε λίτρο καυσίμου. Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Νίκος Πιττοκοπίτης επανέφερε χθες στο προσκήνιο σχετική πρότασή του που θα θέσει ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής. Αλλού αναφέρει πως διπλωματικές πηγές στην Αθήνα πιστεύουν ότι η Αγκυρα θα επιχειρήσει να διασυνδέσει τις διακοινοτικές συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο με το δικό της «σχέδιο δράσης» για την Κύπρο.

«Η Σημερινή» με κύριο τίτλο «Ανοικτή ρήξη μεταξύ στρατού και Ερντογάν» γράφει πως χαώδης κατάσταση επικρατεί στην Τουρκία λόγω της δίωξης του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου στρατηγού Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, ο οποίος κατηγορείται ότι δημιούργησε παραστρατιωτική οργάνωση με απώτερο σκοπό να εμποδίσει την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ντενίζ Μπαϊκάλ δήλωσε ότι πίσω από την υπόθεση βρίσκεται η κυβέρνηση και έκαμε λόγο για «απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του στρατεύματος». Η παραπομπή του Μπουγιούκανιτ προκάλεσε την αντίδραση του στρατού. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως σε ολομέτωπη σύγκρουση οδηγούνται ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ με αφορμή τη συμφωνία μεταξύ της ΑΤΗΚ και της LTV.

«Ο Φιλελεύθερος» με κύριο τίτλο «Σύγκρουση για την Κύπρο» αναφέρει πως επικίνδυνη ένταση με την Τουρκία και την Αλβανία για την Κύπρο και το Κοσσυφοπέδιο διαβλέπουν στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον ενώ δεν αποκλείουν να εξαναγκαστεί ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές. Οι διαπιστώσεις αυτές, που προκαλούν ανησυχία στην ελληνική πρωτεύουσα, δημοσιοποιήθηκαν από το Intelligence Unit του Economist. Αλλού αναφέρει πως πλαστές πιστωτικές κάρτες με στοιχεία Ε/Κ αλλά επ ονόματι Τουρκοκυπρίων τύπωσαν το τελευταίο διάστημα επιτήδειοι στα κατεχόμενα, ξαφρίζοντας στη συνέχεια τους λογαριασμούς τους στις τράπεζες.

Η «Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Ας αποφασίσει τι θέλει» γράφει στο κύριο της θέμα πως «την τακτική της υποβάθμισης της όποιας κίνησης γίνεται από μέρους της πλευράς μας, σε ό,τι αφορά την προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, συνεχίζει ο ΔΗΣΥ. Σ αυτό το πλαίσιο κρίνονται και οι τελευταίες δηλώσεις Αναστασιάδη περί δήθεν θριαμβολογίας της πλευράς μας για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Παρίσι και της υπόδειξής του για ανώμαλη προσγείωση, εάν χρειαστεί να μιλήσουν τα ΗΕ για το τι πραγματικά έχει συμφωνηθεί». Αλλού αναφέρει πως ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εκτιμά ως θετικά τα αποτελέσματα της συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Παρίσι.

Η εβδομαδιαία οικονομική πολιτική εφημερίδα «Financial Mirror» υπό τον τίτλο «Παραπάτησε η μετοχή της BOC» γράφει ότι ισχυρές απώλειες σημείωσε χθες η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στη Σοφοκλέους, παρασυρόμενη από τις έντονες ρευστοποιήσεις επενδυτικών ταμείων, τα οποία εγκαταλείπουν αναδυόμενες αγορές. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι αύξηση της τάξεως του 6,6% σημείωσαν το 2005 οι αφίξεις ταξιδιωτών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας για την περίοδο Ιανουαρίου Δεκεμβρίου του 2005 αφίχθησαν αεροπορικώς στην Κύπρο 3.339,106 ταξιδιώτες σε σχέση με 3.131,657 την αντίστοιχη περίοδο του 2004.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα «Cyprus Mail» γράφει ότι σε μια ειρωνική κίνηση που δεν υπογραμμίζει τις ιδιαίτερα καλές σχέσεις μεταξύ Σερβίας και Κύπρου, οι οποίες συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια χθεσινής συνάντησης μεταξύ των Προέδρων των δύο χωρών, μια μητέρα από τη Σερβία κρατήθηκε χθες μαζί με τα δύο παιδιά της στον αστυνομικό σταθμό Πάφου, αναμένοντας την απέλαση της από την Κύπρο με την επόμενη πτήση. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στις υπό δοκιμασία κάμερες της Αστυνομίας που έχουν στηθεί σε διάφορα σημεία ανά το παγκύπριο με σκοπό τον εντοπισμό και τη σύλληψη των παρανομούντων οδηγών. Η εφημερίδα σημειώνει ότι ένας στους δύο οδηγούς παραβιάζουν τους κανονισμούς και παρανομούν.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Wednesday, 8 March 2006 - 15:19:06 UTC