Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 06-02-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ 03/02/2006

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

Το δείπνο που είχαν στις ελεύθερες περιοχές οι ηγεσίες του ΑΚΕΛ και του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, η δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι η ρωσική πολιτική στο Κυπριακό παραμένει αναλλοίωτη, η θέση του ΑΚΕΛ έναντι της πρότασης για επέκταση του έτους αφυπηρέτησης στην εκπαιδευτική υπηρεσία, η απόρριψη από τους καθηγητές της πρότασης για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, το αίτημα των συντεχνιών ΣΕΚ και ΠΕΟ για αλλαγές στο εργασιακό σύστημα, η έρευνα που έδειξε ότι η Πάφος είναι η πιο ακριβή πόλη, οι κεραίες στις Βρετανικές Βάσεις, και η υπόθεση δύο γυναικών φορέων του AIDS που σπείρουν τον πανικό σε θαμώνες νυκτερινών κέντρων, είναι τα θέματα που δεσπόζουν του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Λαϊκισμός και συμπολίτευση'', γράφει ότι το ΑΚΕΛ τη μία εμφανίζεται μαζί με τα υπόλοιπα συγκυβερνώντα κόμματα ως υποστηρικτής της πρότασης για την επέκταση του έτους αφυπηρέτησης στην εκπαιδευτική υπηρεσία στο 63ο έτος της ηλικίας, από την άλλη κινείται παρασκηνιακά και υποκινεί τις προσκείμενες σε αυτό παρατάξεις να διαδηλώσουν εναντίον της πρότασης, με στόχο την απόρριψή της. Γράφει, επίσης, ότι αρμόδιοι ανακάλυψαν ότι ο ανελκυστήρας που αποτελεί και τη μοναδική πρόσβαση στο νεκροτομείο του Νέου Νοσοκομείου Λευκωσίας είναι στενός και δεν χωρεί το φορείο για να μεταφέρονται οι νεκροί.

Η ''Μάχη'', υπό τον τίτλο '' 'Αδελφικό' AIDS σπέρνει τον πανικό'', γράφει ότι διαστάσεις πανικού για τους θαμώνες των κακόφημων κυρίως νυχτερινών μαγαζιών της παλιάς Λευκωσίας φαίνεται να προσλαμβάνει η δραστηριότητα δύο γυναικών που πάσχουν από AIDS και οι οποίες είναι αδελφές και σέρνουν πίσω τους μία οικογενειακή τραγωδία. Γράφει, επίσης, ότι έτοιμος να αγκαλιάσει το παιδί και να του προσφέρει ό,τι χρειαστεί, δηλώνει άτομο που επικοινώνησε χθες με την εφημερίδα και ισχυρίστηκε ότι είναι αδελφός θύματος του αεροπορικού δυστυχήματος της εταιρείας ''Helios'' και ότι ο αδελφός του απέκτησε το παιδί με Ρωσίδα.

Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Σε συναγερμό οι συντεχνίες'', γράφει ότι σημαντικές αλλαγές στο εργασιακό σύστημα του τόπου ζητούν με κοινή τους επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας οι συντεχνίες ΣΕΚ και ΠΕΟ, οι οποίες εισηγούνται την προώθηση ειδικής νομοθεσίας ή την εξέταση ένταξης προνοιών σε υφιστάμενη νομοθεσία με στόχο τη διευκόλυνση οργάνωσης των εργαζομένων σε συντεχνίες. Γράφει, επίσης, ότι ο Μητροπολίτης τέως Λεμεσού Χρύσανθος απεβίωσε λίγο μετά τις 23:00 χθες στο Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, ύστερα από ξαφνική αδιαθεσία που ένοιωσε ενώ βρισκόταν στην οικία του.

Η ''Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Βροντερό 'ΟΧΙ' καθηγητών στην κυβέρνηση'', γράφει ότι μετά τους δασκάλους, και οι καθηγητές της Μέσης Γενικής και Τεχνικής Εκπαίδευσης απέρριψαν χθες την κυβερνητική πρόταση για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης στο 63ο έτος ηλικίας, σε ψηφοφορία που έγινε στα σχολεία. Γράφει, επίσης, ότι με τιμές από την πολιτική και την αθλητική ηγεσία του τόπου θα γίνει δεκτός αύριο το απόγευμα ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής, τον οποίο θα υποδεχθεί την Κυριακή στο σπίτι του και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Διπλωματία των δείπνων'', γράφει ότι την αναγκαιότητα για συνεργασία ανέδειξαν ΑΚΕΛ και Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα στο πρώτο δείπνο που είχαν στις ελεύθερες περιοχές οι ηγεσίες τους, με επικεφαλής τους Δημήτρη Χριστόφια και Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ, υπό τη σκιά των αιχμηρών βολών του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας. Γράφει, επίσης, ότι ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τουρκία, κάλεσε την Αγκυρα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Διάλογος για το κοινό συμφέρον'', γράφει ότι την ανάγκη διαλόγου μεταξύ ΑΚΕΛ και Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος προς όφελος του κυπριακού λαού, υπέδειξε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή όπως επαναρχίσουν επίσημες συναντήσεις και ένας επίσημος διάλογος, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, με στόχο τη λύση του Κυπριακού. Γράφει, επίσης, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε το Σχέδιο Κινήτρων Αναβάθμισης/Απόσυρσης Τουριστικών Κλινών Χαμηλών Κατηγοριών και προώθησή του προς το Πολεοδομικό Συμβούλιο.

Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Η Πάφος είναι η πιο ακριβή μας πόλη'', γράφει ότι ενώ οι τιμές αυξάνονται σε ολόκληρο το νησί, φαίνεται πως η Πάφος πρωτοπορεί, αφού μελέτες του Τμήματος Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού δείχνουν ότι η Πάφος είναι η πιο ακριβή πόλη στην Κύπρο και η Λευκωσία η φθηνότερη. Γράφει, επίσης, ότι οι κατοχικές ''αρχές'' πλήρωσαν στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου το ποσό των 797.000 λιρών για το ηλεκτρικό ρεύμα που παρείχε στα κατεχόμενα, ύστερα από έκρηξη στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα ''Το Κυπριακό Ποντίκι'', υπό τον τίτλο ''Δολοφονικές κεραίες και στη Δεκέλεια!'' γράφει ότι ''η ανοχή της προηγούμενης κυβέρνησης απέναντι στη θρασύτητα των Εγγλέζων και η έγνοια της παρούσας κυβέρνησης να μην ανοίξει άλλα μέτωπα με τον ξεδοντιασμένο λέοντα, ευνοεί την ξετσιπωσιά των Βρετανών''. Γράφει, επίσης, ότι ο Δημήτρης Κιττένης, μετά την αποχώρηση του από την ενεργό συνδικαλιστική δράση, απέρριψε πρόταση του ΔΗΣΥ για να συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του κόμματος, λέγοντας ότι διαφωνεί με την πολιτική του ΔΗΣΥ στο Κυπριακό.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα ''The Cyprus Weekly'', υπό τον τίτλο ''Αναλλοίωτη η ρωσική πολιτική - Τάσσος'', γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε χθες ότι η πολιτική της Ρωσίας στο Κυπριακό δεν έχει αλλάξει και χαρακτήρισε μη ρεαλιστικές και χαιρέκακες τις δηλώσεις περί του αντιθέτου. Γράφει, επίσης, ότι οι Υπουργοί Υγείας και Γεωργίας δήλωσαν χθες ότι υπάρχουν αμφιβολίες για την πραγματική προέλευση των δειγμάτων από τα κατεχόμενα που στάλθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και βρέθηκαν θετικά στον ιό Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 3 February 2006 - 15:19:05 UTC