Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-12-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 2/12/2005

Η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το περιεχόμενό της αναφορικά με το Κυπριακό και τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων, οι ενέργειες των Τούρκων στην οδό Λήδρας, οι αντιδράσεις των ξένων και οι εξελίξεις στις σχέσεις των κομμάτων της συμπολίτευσης είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου. Το μέλλον των Κυπριακών Αερογραμμών, το νέο νοσοκομείο Λευκωσίας, η συζήτηση για το Παιδογκολογικό, οι έρευνες για το αεροπορικό δυστύχημα της Helios Airways αλλά και τα σχέδια της εταιρείας για το μέλλον προβάλλονται επίσης στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» έχει κύριο τίτλο «Θα της βάλουν λουκέτο» και γράφει ότι σε πλήρες αδιέξοδο κατέληξε χθες η τελευταία και πιο σημαντική σύσκεψη μεταξύ των συντεχνιών και του Διοικητικού Συμβουλίου των Κυπριακών Αερογραμμών, συνεπεία της επιμονής της κυβέρνησης να μην τροποποιήσει πρόνοιες του σχεδίου δράσης, προκειμένου αυτό να καταστεί ισοζυγισμένο, όπως έντονα απαίτησαν οι συντεχνίες. Γράφει ακόμη ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεσή του για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ «άδειασε κανονικά τον Τάσσο» με αναφορές στο Κυπριακό, το στάτους κβο και τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων.

«Η Μάχη» κάτω από τον τίτλο «Χωρίς νερό η Λευκωσία» γράφει στο κύριο θέμα ότι προκλήθηκε βλάβη στον κύριο αποχετευτικό αγωγό ύδρευσης του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας από ιδιώτη εργολάβο που έχει αναλάβει και την ευθύνη - με αποτέλεσμα ολόκληρη σχεδόν η πρωτεύουσα να μείνει χωρίς το πολυτιμότερο αγαθό. Αλλού γράφει ότι «ο Τίμης προσπαθεί να παραπλανήσει την κοινή γνώμη» σημειώνοντας ότι οι πατατοπαραγωγοί κατέστησαν σαφές ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις ακόμα και αν αρχίσει ο διάλογος γιατί, όπως εξήγησαν, υπάρχει «δυσπιστία».

Ο «Πολίτης» με κύριο τίτλο «Επισπεύδεται η αναδόμηση» επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει καλέσει τους Υπουργούς του να δηλώσουν αν θα διεκδικήσουν βουλευτική έδρα στις επικείμενες εκλογές γιατί ο ίδιος προτίθεται να προβεί σε αναδόμηση του Υπουργικού Συμβουλίου. Αλλού γράφει ότι πρώην Υπουργός είχε αγοράσει στην περιοχή Κοίλης Τάλας μεγάλες εκτάσεις γης, οι οποίες λίγο αργότερα μπήκαν σε οικιστικές, τουριστικές και παραθεριστικές ζώνες με κέρδος εκατομμύρια λίρες.

«Η Σημερινή» στο κύριο θέμα γράφει «Ενοχο το κράτος» γράφει ότι στις κρατικές υπηρεσίες επιρρίπτει ευθύνες για το ''σκάνδαλο του νέου νοσοκομείου'' το τέταρτο μέλος της Διερευνητικής Επιτροπής Αντης Χριστοφορίδης, ο οποίος σε χωριστή έκθεσή του καταλογίζει τις μεγαλύτερες ευθύνες στα Υπουργεία Υγείας και Συγκοινωνιών και σε λιγότερο βαθμό στον αρχιτέκτονα, τον εργολάβο και τον διευθυντή του έργου. Αλλού γράφει ότι ΚΥΠ και ΕΦ κατέγραψαν βήμα προς βήμα την «επέλαση των Τούρκων στη Λήδρας» ενώ σχετικό εξασέλιδο έγγραφο ετοίμασε το ΥΠΕΞ και το κοινοποίησε σε όλα τα διεθνή βήματα.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον κύριο τίτλο «Μετέωρο βήμα για τον Ανάν» γράφει ότι επιφυλακτικός εξακολουθεί να είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ για την ανάληψη νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό. Ωστόσο αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να στείλει απεσταλμένους στην περιοχή, ενώ στην έκθεσή του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ επισημαίνει ότι όλοι τού ζητούν να εκδηλώσει νέα πρωτοβουλία πλην όμως ο ίδιος θεωρεί πως «οι συνθήκες που περιβάλλουν μια τέτοια επανέναρξη καθιστούν αναγκαίες επιπλέον διευκρινίσεις». Επίσης πρωτοσέλιδα γράφει ότι στην τελική ευθεία εισέρχονται και οι αστυνομικές έρευνες στην Κύπρο για την αεροπορική τραγωδία στην Αθήνα με αεροπλάνο της Helios που στοίχησε τη ζωή σε 121 ανθρώπους.

«Η Χαραυγή» με κύριο τίτλο «Προτεραιότητα το κοινωνικό κράτος» γράφει ότι δέσμευση για ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και για προώθηση περαιτέρω μέτρων στήριξης των ασθενέστερων ομάδων του πληθυσμού ανέλαβε χθες ενώπιον της Βουλής ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής στην καθιερωμένη ομιλία του με την ευκαιρία της παρουσίασης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2006. Αλλού γράφει ότι αποφασισμένος για την αναβάθμιση του ογκολογικού τμήματος του Μακάρειου Νοσοκομείου είναι ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος επανέλαβε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας ότι έχει ενώπιον του εισηγήσεις για αναβάθμιση του θαλάμου με γιατρούς και εξοπλισμό.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» έχει κύριο τίτλο «Επιστρέφει η Helios την καλοκαιρινή περίοδο» γράφει ότι με νέο αεροσκάφος επιστρέφει με το νέο χρόνο η Helios Airways, ενώ προβάλλει δηλώσεις του διευθυντή της εταιρείας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσει. Αλλού αναφέρει ότι η Βρετανία καλωσόρισε την προοπτική του ανοίγματος της οδού Λήδρας και εκφράζει απογοήτευση για τα εμπόδια που προβάλλονται, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Φόρεϊν Οφις. Σημειώνει επίσης στο πρωτοσέλιδο ότι άναψαν χθες βράδυ τα φώτα της χριστουγεννιάτικης διακόσμησης στην πρωτεύουσα.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» έχει κύριο τίτλο «Τραμουντάνα με παρελθόν και μέλλον» και αναφέρεται σε οξεία αντιπαράθεση ΑΚΕΛ ΕΔΕΚ που χρονολογείται, ενώ σημειώνει ότι την πρώτη τετ α τετ συνομιλία για τα όσα ελέχθησαν είχαν χθες βράδυ ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, η οποία αναμένεται να επαναληφθεί σήμερα και όλοι περιμένουν το προεδρικό σωσίβιο για να βγει η συγκυβέρνηση από την κρίση που διέρχεται. Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου για την οδό Λήδρας ότι «τώρα με την προσπάθεια ετοιμασίας των διαβάσεων και κυρίως των οικοδομών που βρίσκονται κοντά στο δικό μας οδόφραγμα είναι μια φανερή προσπάθεια για προέλαση των τουρκικών δυνάμεων σχεδόν μέχρι την οδό Ερμού».

«Το Κυπριακό Ποντίκι» έχει τίτλο «Αυτό θέλετε κύριοι του ποδοσφαίρου;» και δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδο φωτογραφίες με νεκρούς από σοβαρά επεισόδια των χούλιγκανς στη Βρετανία προ εικοσαετίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι «ο ΚΟΑ (;) αναθέτει την έκδοση εισιτηρίων ποδοσφαιρικών αγώνων, χωρίς να προκηρύξει προσφορές ή να επιτρέψει την εκδήλωση ενδιαφέροντος!» στην εταιρεία SKYNET LTD. Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο ΚΟΑ έλαβε γραπτό παράπονο για το θέμα από άλλη εταιρεία με το οποίο η πράξη του χαρακτηρίζεται παράνομη.

Η αγγλόφωνη «The Cyprus Weekly» έχει κύριο τίτλο «Ο καβγάς για τη Λήδρας μεγαλώνει» και γράφει ότι η Ελλάδα, μέλος του ΣΑ του ΟΗΕ, δήλωσε ότι θα θέσει το θέμα της παραβίασης του στάτους κβο στη συζήτηση για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ενώ δημοσιεύει στο ίδιο θέμα και την ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας που χαρακτηρίζει δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου για το θέμα ως «παραπλανητική». Γράφει ακόμη ότι ο καβγάς που ξέσπασε μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης ταρακουνά την κυβέρνηση λίγους μόνο μήνες πριν τις εκλογές.

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Friday, 2 December 2005 - 15:19:05 UTC