Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 05-12-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου 1/12/2005

Η συνεχιζόμενη διαμάχη μεταξύ του ΑΚΕΛ και του ΚΣ ΕΔΕΚ με αφορμή τη δημόσια καταγγελία του Δημήτρη Χριστόφια ότι ο Υπουργός Αμυνας, την περίοδο προ του δημοψηφίσματος χρησιμοποίησε ευνοιοκρατικές μεθόδους για εξασφάλιση εκλογικών ανταλλαγμάτων υπέρ του κόμματός του, είναι το κύριο θέμα της σημερινής ειδησεογραφίας. Προβάλλεται επίσης το θέμα της οδού Λήδρας, οι δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου σχετικά με τη στάση των ΗΠΑ σε συνάντηση των πρεσβευτών των πέντε μονίμων μελών του ΣΑ στο ΥΠΕΞ, η επίσκεψη του Προέδρου Παπαδόπουλου στην Ιρλανδία καθώς και η αποκάλυψη μέσω κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης κακοποίησης τετραπληγικού από αλλοδαπό φροντιστή του και η μετάβαση χιλιάδων πιστών στο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στα κατεχόμενα για τη γιορτή του Αγίου.

Η «Αλήθεια» τιτλοφορεί το βασικό της θέμα «Ποινικές ευθύνες για το ρουσφέτι στο υπουργείο Αμυνας». Οπως αναφέρει, η πολιτική πτυχή των καταγγελιών Χριστόφια για ρουσφετολογία εκ μέρους του Υπουργού Αμυνας, την περίοδο των ευρωεκλογών, συνέχισε και χθες να συγκλονίζει τη συγκυβέρνηση από την ολομέτωπη σύγκρουση ΑΚΕΛ ΕΔΕΚ. Γράφει ότι προκύπτει και ποινική πτυχή αφού οι ονομαστικές καταγγελίες του ΓΓ του ΑΚΕΛ επιβάλλουν ενεργοποίηση του σχετικού νόμου. Σε άλλη είδηση, η «Α» γράφει ότι τίθεται μείζον θέμα πολιτικής τάξης για τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ο οποίος, όπως αναφέρει η «Α», «ισχυρίστηκε ότι σε συνάντηση των πρέσβεων των πέντε μονίμων κρατών μελών του ΣΑ και με εξαίρεση τις ΗΠΑ, οι υπόλοιπες τέσσερις θεωρούν ότι υπάρχει παραβίαση της νεκρής ζώνης»

Η «Μάχη» κάτω από τον τίτλο «Ζήτησε ανασχηματισμό» γράφει ότι θέμα ανασχηματισμού της κυβέρνησης πριν τις βουλευτικές εκλογές φέρεται να έθεσε το ΑΚΕΛ ενώπιον του Προέδρου Παπαδόπουλου, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από το Προεδρικό. Το ΑΚΕΛ, γράφει η ''Μ'' σύμφωνα με πληροφορίες, αιτιολόγησε το αίτημα του ανασχηματισμού προβάλλοντας τις διαφωνίες που προέκυψαν στο Κυπριακό, κυρίως με την ΕΔΕΚ, καθώς και σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου εμφανίστηκε χθες συνήγορος του ψευδοκράτους και θερμός υποστηριχτής των μεθοδεύσεων του αφού, όπως γράφει η εφημερίδα, σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον αρχηγό του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος είπε ότι το κόμμα του βλέπει υποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων από τις θέσεις που κατείχαν από το 1974.

Ο «Πολίτης» προβάλλει το κύριο θέμα του με τίτλο «Σκάνδαλο με δόντια» και γράφει ότι είναι γνωστό το πολεοδομικό ''σκάνδαλο'' στην κοινότητα Κοίλης της Πάφου. Χωράφια που αγόρασαν επιχειρηματίες γης έναντι πινακίου φακής από ανυποψίαστους χωρικούς, κτήματα συγγενών, φίλων και βαφτιστικών υπουργών και ιδιοκτησίες τοπικών παραγόντων και κομματικών φίλων, μπήκαν σε μια νύκτα σε ζώνες και μετατράπηκαν αίφνης σε χρυσοφόρα οικιστικά και τουριστικά οικόπεδα. Σε άλλη είδηση, ο «Π» αναφέρεται στο θέμα του νέου νοσοκομείου Λευκωσίας λέγοντας ότι είναι πολύ πιθανόν το κόστος του νέου Γενικού Νοσοκομείου να ξεπεράσει τα 103 ,3 εκ. λίρες. Ο εργολάβος, που έχει μέχρι σήμερα εισπράξει 63 εκ. λίρες για το έργο, διεκδικεί άλλα 48 εκ.

«Η Σημερινή» τιτλοφορεί το κύριο θέμα της «Συνωμοσία για διαβολή μητροπολιτών». Οπως γράφει, με ανώνυμη επιστολή που στάληκε στην εφημερίδα «διατυπώνεται ο ισχυρισμός ότι δήθεν, οι Λεμεσού και Κιτίου προωθούν μέσω Ελλαδιτών ιεραρχών, σχέδιο καθαίρεσης του Πάφου το οποίο θα εξελιχθεί στη Διευρυμένη Ιερά Σύνοδο της Γενεύης στην παρουσία του Βαρθολομαίου''. Στόχος είναι η ρήξη μεταξύ των Μητροπολιτών Πάφου, Λεμεσού και Κιτίου και να προκληθεί μια νέα κρίση στην Εκκλησία της Κύπρου. Γράφει επίσης ότι χιλιάδες πιστοί κάθε ηλικίας συνέρρευσαν χθες στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα στην Καρπασία για να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία και να προσευχηθούν.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο θέμα του με τίτλο «Κλυδωνίζεται η συγκυβέρνηση». Οπως γράφει η σύγκρουση ΑΚΕΛ-ΕΔΕΚ με αφετηρία τις Ευρωεκλογές και ορίζοντα τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, άρχισε να αφήνει ρωγμές στη συνοχή των συνεργαζόμενων δυνάμεων στο κυβερνητικό σχήμα. Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, που επιστρέφει απόψε από την Ιρλανδία, θα «κληθεί να καθαρίσει το κυβερνητικό τοπίο που έχει επιβαρυνθεί πολύ μετά τις αλληλοκαταγγελίες που αντάλλαξαν οι δύο εταίροι. Σε άλλη είδηση, ο «Φ» γράφει ότι κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης κατέγραψε τους ξυλοδαρμούς που δέχθηκε 45χρονος Κύπριος τετραπληγικός από τον Ινδό φροντιστή του, ο οποίος συνελήφθη μετά από σχετική καταγγελία της αδελφής του ανάπηρου και τέθηκε χθες υπό πενθήμερη κράτηση.

Η «Χαραυγή» στο βασικό της θέμα με τίτλο «Δίοδος ειρήνης, όχι γέφυρα διαχωρισμού» αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η κυβέρνηση επιδιώκει όπως με τη διάνοιξη διελεύσεων από τα οδοφράγματα δημιουργηθεί κλίμα συνεργασίας και συννενόησης για σκοπούς επικράτησης της ειρήνης που θα πρέπει να προωθήσει και τις προσπάθειες για τελική επίλυση του Κυπριακού και επανένωση του κράτους. Είπε επίσης ότι η κατάσταση παραμένει η ίδια στην οδό Λήδρας. Η «Χ» προβάλλει τη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου και του Πρωθυπουργού της Ιρλανδίας Μπέρτι Αχερν, ο οποίος έστειλε χθες αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, καλώντας την να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της ΕΕ, αν επιθυμεί να ενταχθεί στην Ενωση.

Η αγγλόφωνη Cyprus Mail με τίτλο «Κλέβοντας από τους φτωχούς για να πληρώσει τους πλούσιους», γράφει ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο κάλεσε τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ να μην γίνει Ρόμπεν των Δασών «υπό την ανάποδη», δηλαδή να μην κλέβει από τα φτωχά νεά μέλη της ΕΕ για να πληρώσει τα πλούσια. Σε άλλη είδηση, γράφει ότι ελάχιστοι πατατοπαραγωγοί βρίσκονται την ημέρα στον αυτοκινητόδρομο Λάρνακας Αγίας Νάπας όπου διαμαρτύρονται για τα αιτήματά τους. Οι υπόλοιποι επιστρέφουν στα κοκκινοχώρια και συνεχίζουν να εργάζονται στα χωράφια τους. (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΜ)

© 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html 2.0 run on Thursday, 1 December 2005 - 15:19:06 UTC