Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 17/11/2001

Το θέμα της διεξαγωγής ποινικής έρευνας για το θέμα του θανάτου του 44χρονου Χριστοφή Χριστοφή από το Παραλίμνι, την οποία απαίτησε ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης, οι δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη για τρίτη επιστολή του - πρόσκληση προς τον Πρόεδρο Κληρίδη για πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση τους, οι καταγγελίες για κακομεταχείριση αλλοδαπών οικιακών βοηθών από τους εργοδότες τους, η ανακήρυξη του Φειδία Σαρίκα ως Δημάρχου Πάφου και η χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη του υποψηφίου για τη δημαρχία Λευκωσίας Μιχαλάκη Ζαμπέλα είναι μερικά από τα θέματα τα οποία προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ο Ματσάκης στις δαγκάνες του νόμου" γράφει ότι έντονες διαταράξεις στο χώρο της ιατρικής αλλά και της πολιτικής, προκάλεσε η ανακοίνωση του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη για την έναρξη ποινικής έρευνας εναντίον των ιατροδικαστών Σοφοκλή Σοφοκλέους και Μάριου Ματσάκη οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ψευδούς δήλωσης. Αλλού γράφει ότι το πρόγραμμα που παρουσίασε χθες ο υποψήφιος δήμαρχος της Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας προσφέρει ένα πανόραμα της νέας Λευκωσίας του 2001 με εντυπωσιακές αλλαγές.

"Η Μάχη" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Θα έθαβαν την αλήθεια" γράφει ότι οργισμένος ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης απεκάλυψε χθες ότι συγγενείς του άτυχου Χριστοφή Χριστοφή κατήγγειλαν ότι ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης τους προέτρεψε να θάψουν τον προσφιλή τους, ενώ εκκρεμούσαν οδηγίες για δεύτερη νεκροψία. Αλλού γράφει ότι στο πακέτο της φορολογικής μεταρρύθμισης του Υπουργού Οικονομικών και της κυβέρνησης επικεντρώνεται το περιεχόμενο υπομνήματος το οποίο παρέδωσαν χθες τέσσερις πρώην Υπουργοί Οικονομικών και ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Αλέξης Γαλανός στον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη.

Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Εχετε συγκαλύψει την αιτία θανάτου" γράφει ότι ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης που ήταν παρών εκ μέρους της οικογένειας στη νεκροτομή που διενήργησε ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους επί της σορού του Χριστάκη Χριστοφή 44 ετών, υποστηρίζει ότι ο θάνατος προήλθε από εισρόφηση γαστρικού υγρού και εμεσμάτων ενώ η δεύτερη νεκροψία αποκάλυψε ότι ο θάνατος προήλθε από γαστρορραγία, σηψαιμία και πνευμονική εμβολή λόγω της γαστρορραγίας. Αλλού γράφει ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφώνησαν και τυπικά να θέσουν υποψηφιότητα για τη διοργάνωση του EURO 2008.

"Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ερευνα εναντίον γιατρών" αναφέρει ότι σαν βόμβα έσκασε χθες η δήλωση του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη ότι ο Χριστοφής Χριστοφή 44 ετών από το Παραλίμνι δεν πέθανε από εισρόφηση εμεσμάτων και γαστρικού υγρού, όπως είχε ανακοινώσει ο ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης, αλλά από γαστρορραγία, σηψαιμία και πνευμονική εμβολή. Αλλού γράφει ότι ο Φειδίας Σαρίκας θα είναι ο Δήμαρχος της Πάφου και την επόμενη πενταετία, μετά την χθεσινή απόφαση του Εφόρου Εκλογής Επαρχίας Πάφου, Επαρχου Πάφου, Δρ. Ανδρέα Χριστοδουλίδη, ότι έγιναν δεκτές οι ενστάσεις οι οποίες υποβλήθηκαν για τις υποψηφιότητες των Χρήστου Θεοφανίδη και Ανδρέα Ευστρατίου.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Φόβοι για επικίνδυνο ελιγμό" γράφει ότι ελιγμός ενόψει δυο σημαντικών εξελίξεων θεωρείται η κίνηση του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να ζητήσει απευθείας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, ο κ. Ντενκτάς επιδιώκει την πραγματοποίηση της συνάντησης πριν από τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο Βέλγιο στα μέσα Δεκεμβρίου, όπου θα κληθούν και οι υποψήφιες για ένταξη χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας. Επίσης στις 15 Δεκεμβρίου θα ανανεωθεί η θητεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η τουρκική πλευρά στοχεύει όπως καταγραφεί στην έκθεση Ανάν ως τελευταία εξέλιξη στο Κυπριακό η συνάντηση. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι επιτήδειοι μοσχοπώλησαν σε ανύποπτο χρόνο άδειες ταξί τις οποίες κατείχαν Τ/Κ πριν από το 1974.

Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Αλαζονική στάση" , γράφει ότι προκλητική και αλαζονική χαρακτηρίζει το φοιτητικό κίνημα και η μαθητιώσα νεολαία τη στάση του εκπροσώπου της αμερικανικής πρεσβείας ο οποίος ορίστηκε υπεύθυνος να υποδεχτεί την αντιπροσωπεία των φοιτητικών και μαθητικών οργανώσεων και να παραλάβει ψήφισμα καταδίκης της πολιτικής των ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι πρόσθετες δαπάνες ύψους 54 χιλιάδων 600 λιρών για κάθε αξιωματικό της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος θα εγκαταλείπει το στρατό με πρόωρη αφυπηρέτηση, προβλέπει νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" με τίτλο "Συμπεριφέρονται στις υπηρέτριες σαν σκουπίδια" γράφει ότι τη ριζική αναθεώρηση της νομοθεσίας που καλύπτει τις 14 χιλιάδες αλλοδαπές οικιακές βοηθούς που βρίσκονται στην Κύπρο υποσχέθηκε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου μετά από παράπονα για βάρβαρη συμπεριφορά από τους εργοδότες των οικιακών αυτών βοηθών. Αλλού γράφει ότι δεύτερος υπάλληλος του Κτηματολογίου κατηγορήθηκε χθες σχετικά με την υπόθεση της παράνομης μεταβίβασης γης στην περιοχή Τυλληρίας.

Το εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο "Νέος Τύπος" με τίτλο "Ναι στην ένταξη όχι στην κατοχή", παραθέτει στο κύριο του θέμα αποκλειστική συνέντευξη της Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νικόλ Φοντέν, η οποία θεωρεί την Κύπρο έτοιμη για ένταξη στην ΕΕ, και δεν βρίσκει κανένα λόγο για τον οποίο θα μπορούσε κάποιο από τα κοινοβούλια των "15" να μην επικυρώσει τη Συνθήκη Προσχώρησης. Αλλού γράφει ότι "προπύργιο" μελλοντικών συνεργασιών με τα χρηματιστήρια της Ευρώπης αναμένεται να αποτελέσει για το ΧΑΚ η Σοφοκλέους, αφού για τα νέα ανοίγματά της προς την Ιταλία - Ισπανία και Λονδίνο - Φρανκφούρτη είναι ήδη ενήμερες οι δικές μας Αρχές.

Η εβδομαδιαία επιχειρηματική εφημερίδα "Οικονομική" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Κρατικός εκβιασμός για μείωση επιτοκίων" ότι προς χαμηλότερα επίπεδα εξακολουθεί να σπρώχνει τα επιτόκια "με την ακολουθούμενη επιθετική πολιτική του" το Υπουργείο Οικονομικών, απέχοντας από εσωτερικό δανεισμό και εντείνοντας, αντίθετα, τις προσπάθειες για διεύρυνση του εξωτερικού δανεισμού. Αλλού γράφει ότι στροφή έκανε η κυπριακή λίρα και ανέβηκε σημαντικά έναντι του ευρώ, ενόψει μεγάλης αύξησης στις πωλήσεις ξένου συναλλάγματος κυρίως από μετατροπές σε ευρώ.

Η δεκαπενθήμερη εφημερίδα "Αντίλογος" στο κύριο της θέμα παραθέτει συνέντευξη του Προέδρου του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙΣΟΣ) στην οποία επεσήμανε ότι για το Κίνημα οι Δημοτικές Εκλογές συνιστούν πρόκληση, εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του ότι "η τριμερής συνεργασία θα έχει νικηφόρα κατάληξη στις 16 Δεκεμβρίου". Αλλού γράφει ότι ο επικεφαλής του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Σόλων Τριανταφυλλίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συγχώνευση της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος και της Alpha Bank είναι δυνατό να αποτελέσει παράδειγμα και για τις κυπριακές τράπεζες ενόψει της αναμενόμενης ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΚ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 17 November 2001 - 9:24:04 UTC