Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-11-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 16/11/2001 Η αναμενόμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην παρουσία εκπροσώπου του ΟΗΕ, οι νέες απειλές που εκτόξευσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ σε περίπτωση ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους, αποτελούν τα κύρια θέματα που προβάλουν οι σημερινές κυπριακές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Το Δεκέμβριο ενώπιον του ΟΗΕ" γράφει ότι "γίνεται ολοένα πιο σαφές ότι οδηγούμαστε" σε συνάντηση του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην παρουσία Εκπροσώπου του ΟΗΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η τριμερής συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΚΙΣΟΣ δέχθηκε κατά τη χθεσινή υποβολή των υποψηφιοτήτων "νέο πλήγμα" με την υποβολή σε δύο Δήμους υποψηφιοτήτων δύο "ανταρτών- εκπλήξεων" στους Δήμους Πάφου και Λατσιών.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πέντε πρώην στον νυν" γράφει ότι ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Αλέξης Γαλανός και τέσσερις πρώην Υπουργοί Οικονομικών, σε κοινό διάβημά τους προς τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη, "θέτουν τον εαυτό τους στη διάθεσή του, έτοιμοι να προσφέρουν την πείρα τους και τις γνώσεις τους στην προσπάθεια για αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων του τόπου". Αλλού γράφει ένταση και επεισόδια δημιουργήθηκαν στο γραφείο του Εφόρου Εκλογών Πάφου Ανδρέα Χριστοδουλίδη, όταν αυτόχθονες κάτοικοι της κοινότητας Τίμης επιχείρησαν να παραδώσουν στον Επαρχο Πάφου τα εκλογικά τους βιβλιάρια σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιλογή πρόσφυγα κατοίκου του χωριού για τη θέση του προέδρου του κοινοτικού συμβουλίου.

Ο "Πολίτης" με πρωτοσέλιδο τίτλο "Ορίστηκε το ραντεβού" γράφει ότι αρχές Δεκεμβρίου τοποθετείται η απευθείας συνάντηση μεταξύ Προέδρου Κληρίδη και Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και όπως γράφει η εφημερίδα "το μόνο που σώζει την πλευρά μας είναι ότι αυτή θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ". Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι βόμβες που πέφτουν στο Αφγανιστάν χτύπησαν και τον τουρισμό της Κύπρου, αφού όπως δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης στο Λονδίνο, το 2002 θα υπάρξει μείωση των τουριστών κατά 200 με 300 χιλιάδες.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Νέο σκάνδαλο ΑΤΗΚ" γράφει ότι στα πλαίσια του δικού της προγράμματος εναρμόνισης η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) ετοίμασε εισήγηση για συνεργασία με την ΑΤΗΚ, η οποία όταν παρουσιάστηκε στο Γραφείο Προγραμματισμού, "οι ιθύνοντες της ΑΤΗΚ αμφισβήτησαν για ανεξήγητους λόγους τις ικανότητες και την υποδομή της ΑΗΚ και πέτυχαν να την βραχυκυκλώσουν". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε την κυβερνητική πρόταση για φορολογική μεταρρύθμιση ως "μια ισορροπημένη πρόταση που θα βοηθήσει τους χαμηλά αμειβόμενους, καθώς και τις εταιρείες, τόσο τις υπεράκτιες, όσο και τις κυπριακές".

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Συνάντηση το Δεκέμβρη" γράφει στο κύριο θέμα ότι η συνάντηση "πρόσωπο με πρόσωπο" του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον κατοχικό ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στην παρουσία του ειδικού συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο Ντε Σότο "αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο μήνα". Γράφει ότι ο κ. Ντενκτάς "αποσκοπεί να απεγκλωβίσει την τουρκική πλευρά από το αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε μετά την αποχώρηση από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες". Αλλού γράφει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς "φαίνεται ότι θα υποβληθεί σε εγχείριση ανοικτής καρδίας τον Ιανουάριο".

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Αγώνας - Δικαίωση" προβάλει την ομιλία του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος χθες σε αντικατοχική συγκέντρωση του κόμματός του, έστειλε μήνυμα αντίστασης αγώνα και αισιοδοξίας για ένα ελεύθερο και καλύτερο αύριο. Κατά την εκδήλωση εγκρίθηκε ψήφισμα διαμαρτυρίας προς το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η Αστυνομία διερευνά 33 νέες υποθέσεις σε σχέση με την παράνομη μεταβίβαση ελληνοκυπριακής γης στην περιοχή του Πύργου Τηλλυρίας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Οι Ταλιμπάν αντιμετωπίζουν τον αγώνα μέχρι θανάτου" γράφει ότι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις καταδίωξαν τον Οσάμα μπιν Λάντεν χθες αφού περικύκλωσαν 20.000 Αραβες υποστηρικτές του στην πόλη Κουντούζ, όπου είναι αντιμέτωποι με την προοπτική του αγώνα μέχρι τελικής πτώσης. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ δήλωσε πως η διεθνής πίεση που ασκείται για επανένωση της Κύπρου θα οδηγούσε το νησί σε εθνική κρίση, χειρότερη εκείνων του 1960 και 1970.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Η Κύπρος σήμερα" υπό τον τίτλο "Τρέμει ο Ντενκτάς" γράφει ότι "ο φόβος να απομακρυνθεί ή ακόμη και να δολοφονηθεί" ανησυχεί τον Τ/Κ ηγέτη, του οποίου η σκληρή γραμμή επί του Κυπριακού εμφανίζεται ως το "κύκνειό του άσμα". Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία απέκτησε πρόσφατα Ακόλουθους Αμυνας στη Βιέννη και στις Βρυξέλλες, οι οποίοι τοποθετήθηκαν τον περασμένο μήνα. Στη Βιέννη, σύμφωνα με την εφημερίδα, διορίστηκε ο Αντισμήναρχος Φιλόκυπρος Γιαννάκη, ενώ στις Βρυξέλλες ο Αντισυνταγματάρχης Αγγελος Χριστοδούλου.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Review" αναφέρεται στο κύριο θέμα στο ενδεχόμενο συνάντησης του Προέδρου Κληρίδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και γράφει ότι φαίνεται πως θα επαναρχίσουν οι απευθείας συνομιλίες για το μέλλον της Κύπρου. Αλλού η εφημερίδα γράφει για τη χθεσινή πορεία διαμαρτυρίας φοιτητών και μαθητών στη Λευκωσία για καταδίκη της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους πριν από 18 χρόνια.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "The Cyprus Weekly" γράφει στο κύριο θέμα κάτω από τον τίτλο "Οι Τούρκοι απειλούν για πόλεμο" ότι ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ και ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απάντησαν στις έντονες επικρίσεις από την ΕΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας για την αδιάλλακτη στάση τους με απειλές για πόλεμο και προειδοποιήσεις για διακοινοτικές ταραχές σε περίπτωση που η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Κύπρου και της Αιγύπτου συνεχίστηκαν αυτή την εβδομάδα για την οριοθέτηση των ζωνών εκμετάλλευσης φυσικού αερίου και κοιτασμάτων πετρελαίου.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΑΑΡ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 16 November 2001 - 8:24:04 UTC