Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-08-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


CONTENTS (K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 17/08/2001 Οι εξελίξεις αναφορικά με τις συνομιλίες για το Κυπριακό, η κατοχή πληροφοριών από την Αστυνομία για εγκλήματα του παρελθόντος, η συμπερίληψη της Κύπρου στον κατάλογο ξένης εταιρείας που διοχετεύει λαθρομετανάστες, η παραίτηση των μελών του Γενικού Συμβουλίου της ΠΑΣΥΔΥ, ο θάνατος του συνδικαλιστή Αβραάμ Αντωνίου και η κατανομή των επιτυχόντων στις εισαγωγικές εξετάσεις στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Αγοραπωλησίες Ε/κ γης στα κατεχόμενα" γράφει ότι Βρετανός, ο οποίος ίδρυσε εταιρεία στην Κύπρο, συνελήφθη με σκοπό να απελαθεί μετά από πληροφορίες των αρχών ασφαλείας της Δημοκρατίας ότι οι δραστηριότητες του είχαν να κάνουν με την αγοραπωλησία Ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι παρόλο που στην αρχή η ιδιοκτήτρια του καταστήματος υποδημάτων που καταστράφηκε προχθές ολοσχερώς από πυρκαγιά δήλωνε άγνοια για το ποιός θα ήθελε να της κάψει το κατάστημα, παραδέχθηκε τελικά ότι τόσο η ίδια όσο και ο αδελφός της, "ήταν άμεσα εμπλεκόμενοι στην υπόθεση".

Η Μάχη" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Συναγερμός στις Διωκτικές Αρχές", γράφει ότι "συναγερμός" σήμανε στις Διωκτικές Αρχές μετά από πληροφορία που εξασφαλίστηκε, με βάση την οποία κύκλωμα που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη διοχετεύει Κούρδους και άλλους λαθρομετανάστες σε χώρες της Ευρώπης, βάζοντας "στο στόχαστρό του" και την Κύπρο. Αλλού γράφει ότι τέλος Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου θα δοθούν απαντήσεις στην αγωνία των υποψηφίων που παρακάθησαν φέτος στις εισαγωγικές εξετάσεις και δεν έχουν μέχρι στιγμής θέση στα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτήρια Ελλάδας και Κύπρου.

Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Το Βιολί του" γράφει ότι σε "ηρωικές" αδιάλλακτες θέσεις καταφεύγει πάλι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, προκειμένου να κερδίσει ότι είναι δυνατόν να κερδίσει πριν από την έναρξη του νέου γύρου συνομιλιών, ελπίζοντας στην αποκόμιση στρατηγικού πλεονεκτήματος και αποκλείοντας συζήτηση του άτυπου εγγράφου της 8 Νοεμβρίου. Αλλού γράφει ότι κατηγορίες αναμένεται να προσάψει σήμερα η Αστυνομία εναντίον δύο υπόπτων αναφορικά με διερευνώμενη υπόθεση παιδεραστίας, ενώ σήμερα λήγει και το διάταγμα κράτησής τους.

"Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ασκοί του Αιόλου στην ΠΑΣΥΔΥ" γράφει ότι οι ασκοί του Αιόλου έχουν ανοίξει στην ΠΑΣΥΔΥ, με την αιφνίδια και ομαδική παραίτηση των 55 μελών του Γενικού Συμβουλίου, χωρίς να δώσουν καμία εξήγηση για την απόφασή τους, προσθέτοντας ότι η "πανίσχυρη συντεχνία των Δημοσίων Υπαλλήλων έχει χωριστεί σε δύο αντίπαλα στρατόπεδα" της οποίας τα θεμέλια "τρίζουν και προμηνύεται διάσπασή της στο εγγύς μέλλον". Αλλού γράφει ότι νομοθετικά τεχνάσματα επιχειρούν Αγκυρα και Ντενκτάς, προκειμένου να σπάσουν το λεγόμενο εμπάργκο που δήθεν επιβάλλεται σε βάρος των κατεχομένων.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "DNA - Δραστών Φόνου - Εκρήξεων" γράφει ότι "σημαντικά επιστημονικά στοιχεία" που αφορούν υποθέσεις φόνου και απόπειρας φόνου αλλά και βομβιστικών υποθέσεων, περιήλθαν το τελευταίο διάστημα στα χέρια των Αρχών, τα οποία προσδίδουν νέες προοπτικές ως προς την εξιχνίαση σοβαρών εγκλημάτων που διαπράχθηκαν το τελευταίο διάστημα. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης μεταβαίνει στη Μόσχα στις 30 Αυγούστου σε μια προσπάθεια να φέρει τη Ρωσία και πάλι στο προσκήνιο στις διεργασίες για το Κυπριακό.

Η "Χαραυγή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Μεγάλη Απώλεια" γράφει ότι "φτωχότερο είναι από χθες το κυπριακό αλλά και το διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα" αφού ο άνθρωπος "που το υπηρέτησε με πίστη και αφοσίωση για μισό και πλέον αιώνα, ο τέως ΓΓ της ΠΕΟ Αβραάμ Αντωνίου, άφησε χθες την τελευταία του πνοή σε ηλικία 73 ετών". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας διαβίβασε στον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή Έντουαρντ Κλέι το μήνυμα ότι η Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη και μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, "θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ".

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Αφήστε να μπει φως, είπε ο γιατρός 'DIY'" γράφει ότι ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης αγανακτισμένος, αφαίρεσε τα πλακάτ που είχαν τοποθετήσει εργάτες στο Ορθοπεδικό και Καρδιολογικό Τμήμα του νέου Νοσοκομείου Λεμεσού για να μπορεί να εισέρχεται το φως του ήλιου από τα παράθυρα. Αλλού γράφει ότι οι κυπριακές ναυτιλιακές αρχές θα εφεσιβάλουν τη νομιμότητα της κοινής αμερικανο-καναδικής ποινικής έρευνας σύμφωνα με την οποία κατ' ισχυρισμό, εμπορικό πλοίο υπό κυπριακή σημαία συγκρούστηκε με αμερικανική τράτα με αποτέλεσμα το θάνατο τριών ψαράδων.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "Τhe Weekly Review" υπό τον τίτλο "Ο Κλέι επικρίνει την 'ωμή' στάση του Ντενκτάς έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης" γράφει ότι ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Εντουαρντ Κλέι επέκρινε έντονα την Τ/κ πλευρά για την "ωμή προσπάθειά της" να εμπόδισε συζήτηση στα κατεχόμενα για τις προσπάθειες των ΗΕ για επίλυση του Κυπριακού και τα πιθανά πλεονεκτήματα από την ένταξη στην ΕΕ. Αλλού γράφει ότι δύο Βρετανοί τουρίστες κρατήθηκαν για έξι μέρες στις Κεντρικές Φυλακές αφού κατηγορήθηκαν από την Αστυνομία για διοχέτευση διαφημιστικών φυλλαδίων για νυχτερινό κέντρο της Αγίας Νάπας. Οι δύο αφέθηκαν ελεύθεροι αργότερα.

(ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 17 August 2001 - 8:24:05 UTC