Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-06-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 28/06/2001

Οι πιέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης προς την Τουρκία για εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στην υπόθεση Λοϊζίδου, το κείμενο της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας - ΕΕ, το θέμα της κυριαρχίας των Βρετανικών Βάσεων μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τα νέα στοιχεία για τη μετανάστευση των Τ/Κ και τον εποικισμό των κατεχόμενων, τα νέα οστά που βρέθηκαν στο χωριό Σταυροκόννου της Πάφου, αλλά και τα τεκταινόμενα στο ΔΗΣΥ μετά την πρώτη μετεκλογική συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι σημερινές εφημερίδες.

Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Το Κυπριακό στο δρόμο της Τουρκίας" γράφει ότι μετά τη σύνοδο της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Τουρκίας - ΕΕ, η οποία δίνει πλέον "πρακτική αξία" στο κείμενο της εταιρικής σχέσης της Τουρκίας με την Ένωση, "διαπιστώθηκε ότι η τουρκική ηγεσία θα βρίσκει το Κυπριακό ενώπιον της". Αλλού γράφει ότι η αντιπαράθεση της διοίκησης της Τράπεζας Αναπτύξεως με την Ενωση Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου είχε "αίσιο τέλος", αφού μετά από αξιολόγηση της πρότασης της εργοδοτικής πλευράς από το προσωπικό της Τράπεζας και την ΕΤΥΚ, αποφασίσθηκε η άρση των απεργιακών μέτρων.

"Η Μάχη" στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Κινδύνεψε η Πάφος" γράφει ότι ολόκληρη η περιοχή στα όρια του Δήμου Πάφου κινδύνεψε από φωτιά που έθεσαν άγνωστοι σε βυτιοφόρο όχημα σταθμευμένο σε πρατήριο πετρελαιοειδών. Αλλού γράφει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε χθες ότι οι επαφές του ειδικού συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό Αλβαρο Ντε Σότο με τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν έχουν ως στόχο να εξευρεθούν οι καλύτεροι τρόποι "ώστε η λύση του Κυπριακού να είναι συμβατή με το κοινοτικό κεκτημένο."

Ο "Πολίτης" στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο "ΑΝΩ-ΚΑΤΩ καταγγέλλουν αλλήλους" γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εμφανίστηκε χθες στη συνεδρία της Πολιτικής Επιτροπής αποφασισμένος "να βάλει σε τάξη" τις "φωτιές σε δύο μέτωπα που άναψαν. Γράφει ακόμη ότι οι βουλευτές του κόμματος Ρίκκος Ερωτοκρίτου και Πρόδρομος Προδρόμου ενέγραψαν θέματα "αντικομματικής συμπεριφοράς". Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση διά του Εκπροσώπου της δήλωσε ότι προσδίδει "τεράστια σημασία" στην έκκληση που γίνεται στο τρίτο ενδιάμεσο ψήφισμα της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου στην υπόθεση της Λοϊζίδου που καλεί τα κράτη μέλη να ενεργήσουν για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης.

"Η Σημερινή" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Σύμπλευση με τους Αγγλους" γράφει ότι σύμπλευση απόψεων υπάρχει μεταξύ των Βρετανών και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας Αλέκου Μαρκίδη στο θέμα του καθεστώτος των Βάσεων, αφού όπως είπε σύμφωνα με τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης το έδαφος των Βάσεων "εξαιρείται από αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας". Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, απαντώντας στις νέες απειλές του Τούρκου ομολόγου του, είπε ότι οι τουρκικές απειλές "δεν μπορούν να κάμψουν την αποφασιστικότητά μας για ένταξη στην ΕΕ".

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του με τίτλο "120,000 τώρα οι έποικοι", γράφει ότι ο Φιλανδός εισηγητής στο Συμβούλιο της Ευρώπης Γιάκο Λάκσο, παρουσιάζοντας τα στοιχεία για τη δημογραφική κατάσταση στο νησί, ανέφερε πως "οι έποικοι φθάνουν στις 120.000 και αποτελούν την πλειοψηφία" και "οι Τ/Κ μειώθηκαν στις 85.000, ενώ αυτοί που μετανάστευσαν υπολογίζονται στις 15.000". Αλλού γράφει ότι η Κυβέρνηση δηλώνει ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Σύνδεσης Τουρκίας - ΕΈ, στο οποίο κατεγράφησαν αναφορές για το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και την κατάσταση στην ίδια την Τουρκία.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Βήμα Πίεσης" αναφέρεται στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου και στις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΣτΕ, ο οποίος δήλωσε χθες ότι δεν υπάρχει περίπτωση μια χώρα μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης να μην εκτελέσει απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αλλού γράφει, ότι πραγματοποιείται σήμερα η εκδήλωση διαμαρτυρίας εκπαιδευτικών και άλλων οργανώσεων στη Βουλή για την προσπάθεια μείωσης της κλίμακας εισδοχής των νεοεισερχόμενων εκπαιδευτικών από την κυβέρνηση.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα ότι το Υπουργείο Εξωτερικών σταμάτησε τις εκταφές στο χωριό Σταυροκόννου της Πάφου, αφού προέκυψε ότι τα ανθρώπινα οστά που βρέθηκαν δυνατό να ανήκουν σε Τ/Κ που πέθαναν στην περίοδο μεταξύ 1963 και 1974. Το έργο της εκταφής θα διεξαχθεί από την επιστημονική ομάδα Χάκλαντ. Αλλού γράφει ότι το ένα τέταρτο των δειγμάτων πόσιμου νερού που εξετάστηκαν το 2000 αποδείχθηκε από εργαστηριακές αναλύσεις ότι είναι ακατάλληλο ενώ οι υγειονομικές υπηρεσίες αντιμετωπίζουν τα οποιαδήποτε προβλήματα μολυσμένου νερού προκύψουν σε λίγες μέρες.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΕΛ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 28 June 2001 - 7:24:04 UTC