Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-06-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 27/06/2001 Η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το τρίτο ενδιάμεσο ψήφισμα της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ σε σχέση με τη μη συμμόρφωση της Τουρκίας στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο και η γραπτή δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα των Βάσεων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος. Ακόμη αναφέρεται στο θέμα της αποϋλοποίησης που πρόκειται να εφαρμοστεί στο ΧΑΚ, στις πληροφορίες γύρω από το θέμα του εντοπισμού κοιτασμάτων πετρελαίου και στην έξαρση των κρουσμάτων ιογενούς μηνιγγίτιδας.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Το Κυπριακό προϋπόθεση για την Τουρκία" ότι το Κυπριακό, τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις αποτελούν τις τρεις βασικές προτεραιότητες της ΕΕ στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης με την Τουρκία, όπως υπογράμμισε χθες ενώπιον του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ η Πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, Σουηδή ΥΠΕΞ Αννα Λιντ, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης της Κοινότητας με την Τουρκία. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι ανησυχητικές διαστάσεις με μεγάλο πλέον τον κίνδυνο εξέλιξής της σε επιδημία προσλαμβάνει η εξάπλωσή της ιογενούς μηνιγγίτιδας. Μέχρι αυτή τη στιγμή τα κρούσματα ανέρχονται στα 95 συνολικά, εκ των οποίων τα 85 στην επαρχία Λεμεσού.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Εξωτερικό σύνορο οι Βάσεις σε περίπτωση ένταξης" αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δήλωσε ότι δεν μπορεί να υποστηριχθεί αξιοπρεπώς ότι οι περιοχές των Βάσεων ανήκουν στην εδαφική επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και εφόσον ισχύει αυτό, είναι αυτονόητο ότι η προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ δεν αφορά τις εν λόγω περιοχές των Βάσεων και κατ' επέκταση η γραμμή διαχωρισμού των Βάσεων από την εδαφική επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας θα αποτελέσει εξωτερικό σύνορο της ΕΕ. Αλλού σημειώνει ότι την ίδρυση Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, που θα συνδέεται με το αντίστοιχο ευρωπαϊκό που εδρεύει στη Λισσαβόνα, ανακοίνωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Καμπανάκι στο Εθνικό Συμβούλιο" ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης υπέδειξε κατά τη χθεσινή συνεδρία του ΕΣ ότι το Σώμα έχει καθαρά συμβουλευτικό χαρακτήρα και ότι οι συμβουλές τις οποίες ο ίδιος δέχεται από τα μέλη του θα πρέπει να συνάδουν με τον επιδιωκόμενο στόχο, δηλαδή τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, στόχος, ο οποίος, όπως είπε, τέθηκε πριν από τη διεύρυνση του Εθνικού Συμβουλίου. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι πρόβλημα ποιότητας και ποσότητας του νερού καταδεικνύει, αν και σε αρχικά στάδια, μελέτη την οποία διενεργεί το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του Υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών Πόρων.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Μάχη για τα πετρέλαια" αναφέρει ότι η κυβέρνηση κατέχει γεωλογικές μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες τα σημεία, στα οποία υπάρχουν ενδείξεις για ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου είναι τέσσερα. Για τα κοιτάσματα πετρελαίου ερίζουν πέντε τουλάχιστον χώρες, μεταξύ των οποίων η Κύπρος και η Τουρκία. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η Ολομέλεια της Βουλής θα προχωρήσει, έστω και κατά πλειοψηφία, στην έγκριση του νομοσχεδίου που κατάθεσε η Κυβέρνηση για παραχώρηση κρατικών χορηγιών στους φοιτητές των αξιολογημένων τριετών και τετραετών κλάδων σπουδών των κυπριακών κολεγίων.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του με τίτλο "ΗΠΑ: Ευνοούν ΜΟΕ στην Κύπρο", αναφέρει ότι Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ευνοούν οι Αμερικανοί ως μέσο για την προώθηση της διαδικασίας των συνομιλιών, όπως προκύπτει τόσο από δηλώσεις του ειδικού συντονιστή για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Γουέστον, όσο και από πρόσφατες παρεμβάσεις της Ουάσιγκτον για αποτροπή υπερπτήσεων πάνω από την Κύπρο ελληνικών και τουρκικών μαχητικών κατά τη διάρκεια ασκήσεων. Αλλού γράφει, ότι οι έποικοι αποτελούν πλειοψηφία στα κατεχόμενα ενώ οι Τ/Κ μεταναστεύουν μαζικά, διαπιστώνει ο εισηγητής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Τζάκο Λάκσον.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της με τίτλο "Στοχεύουν συνομιλίες - Ελπίζουν σε λύση", αναφέρει ότι ο διεθνής παράγοντας κινείται ώστε να εξασφαλίσει την επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό ενώ οι Αμερικανοί επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα αισιόδοξο κλίμα, αφού μιλούν διά στόματος του Γουέστον για λύση του Κυπριακού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αλλού γράφει ότι το Συνδικαλιστικό Κίνημα αμφισβητεί κατηγορηματικά τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων σχετικά με τα κέρδη των αεροδρομίων, επιμένοντας ότι μόνο το 2000 τα κέρδη ήταν της τάξης των 20 εκ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο "η ΕΕ προτρέπει την Αγκυρα να αλλάξει το σύνταγμά της" ότι ο ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ για θέματα διεύρυνσης προέτρεψε χθες την Τουρκία να τροποποιήσει το σύνταγμά της για να αποτρέψει οποιεσδήποτε μελλοντικές απαγορεύσεις επί των πολιτικών κομμάτων. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης υποσχέθηκε χθες ότι θα κάμει την Τουρκία να πληρώσει στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου και κάλεσε τα κράτη μέλη του Συμβουλίου να ενεργήσουν όπως εκείνα θεωρούν κατάλληλα για να αναγκάσουν την Αγκυρα να συμμορφωθεί.

Η εβδομαδιαία "Financial Mirror" γράφει στο κύριο της θέμα ότι το Κεντρικό Αποθετήριο και η πλήρης αποϋλοποίηση, που σημαίνει αυτοματοποιημένη πλέον διαπραγμάτευση και εκκαθάριση των συναλλαγών χωρίς την ανάγκη έκδοσης μετοχικών τίτλων, μπαίνει στην εφαρμογή από τις 23 Ιουλίου. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΧΑΚ Πάρη Λένα η πρώτη φάση της αποϋλοποίησης θα επηρεάσει μόνο τις εταιρείες CCC Holdings & Investments (CCCH), Jumbo Trading (JUM) και Universal Savings Bank (USB). Ακολούθως το σύστημα θα καλύψει όλες τις εισηγμένες εταιρείες. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι θετικά κινήθηκε την Τρίτη η αγορά, με το Δείκτη να ανακάμπτει στο μεσοδιάστημα της συνάντησης και να κλείνει με κέρδη 0,68% στις 186.88.

(KYΠΕ/ΜΚ/ΕΛ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 27 June 2001 - 22:30:42 UTC