Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-06-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 1/06/2001 Οι επαφές μεταξύ των κομμάτων για το θέμα της ανάδειξης του νέου Προέδρου της Βουλής, οι παρασκηνιακές ενέργειες της Τ/κ πλευράς ενόψει της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η σημερινή αύξηση των τιμών των καυσίμων, η έναρξη σήμερα του Ράλλι Κύπρος και το πρόβλημα με το νερό που διαπιστώθηκε σε σχολείο της Λεμεσού είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Πρόταση ΔΗΣΥ για δηκοϊκό υποψήφιο" αναφέρει ότι γραπτή πρόταση στον Τάσσο Παπαδόπουλο από το ΔΗΣΥ εισηγείται την ανάδειξη στην προεδρία της Βουλής οποιουδήποτε βουλευτή του ΔΗΚΟ ή αν δεν υπάρχει τέτοια προθυμία εκ μέρους του, την από κοινού υποστήριξη της υποψηφιότητας του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Βάσου Λυσσαρίδη. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι η μη επανεκλογή στη Βουλή του Τάκη Χατζηδημητρίου που ήταν καθολικά αποδεκτός ως Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας, σε συνδυασμό με το μειωμένο αριθμό βουλευτών του ΚΙΣΟΣ προκαλεί προβληματισμό μεταξύ στελεχών άλλων κομμάτων για το αν πρέπει ή όχι να παραχωρηθεί σε βουλευτή του Κινήματος η προεδρία της κοινοβουλευτικής επιτροπής.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις για εκλογή Προέδρου της Βουλής" γράφει ότι εντατικές διαβουλεύσεις με κόμματα του ενδιάμεσου χώρου πραγματοποιούν το ΑΚΕΛ και ο Δημοκρατικός Συναγερμός με στόχο την υποστήριξη των υποψηφίων του κόμματός τους, Δημήτρη Χριστόφια και Νίκου Αναστασιάδη, για την προεδρία της Βουλής. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι συναγερμός σήμανε χθες στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού, όταν διαπιστώθηκε ότι εδώ και αρκετές ημέρες οι μαθητές έπιναν ακατάλληλο και μολυσμένο νερό. Ο Διευθυντής έδωσε οδηγίες στους μαθητές να μην καταναλώνουν νερό από τις βρύσες ενώ άρχισαν εργασίες αντικατάστασης του συστήματος υδροδότησης του σχολείου.

Ο "Πολίτης" αναφέρει στο κύριο θέμα με τίτλο "Αντιπερισπασμός με Λυσσαρίδη" γράφει ότι την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Βάσου Λυσσαρίδη, για την προεδρία της Βουλής θα προτείνει, κατά πάσα πιθανότητα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης. Την πρόταση Αναστασιάδη προς τον Βάσο Λυσσαρίδη μετέφερε και συζήτησε μαζί του το στέλεχος του ΔΗΣΥ Δημήτρης Συλλούρης. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Πρόδρομος Προδρόμου και ο Δημήτρης Συλλούρης θα διαγωνιστούν, μέσω ψηφοφορίας στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ, για τη διεκδίκηση της θέσης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του κόμματος.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Ταράζει... τα νερά μας" αναφέρει ότι η Λευκωσία ανησυχεί για την έξοδο του σεισμογραφικού τουρκικού σκάφους "Πίρι Ρέις" στην ανατολική Μεσόγειο και πιο συγκεκριμένα προς την περιοχή του κόλπου της Αττάλειας, στ' ανοικτά και βόρεια της Κύπρου, όπου υπάρχουν ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου. Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τη δημιουργηθείσα κατάσταση, μελετά τους προληπτικούς τρόπους διπλωματικής δράσης και βρίσκεται σε συνεννόηση με την Αθήνα. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι με οριακή πλειοψηφία και με τις ψήφους της ΠΑΔΕΔ και της ΔΗΚΙ η Παγκύπρια Συνδιάσκεψη της ΠΟΕΔ άναψε χθες το πράσινο φως στον Υπουργό Παιδείας να εφαρμόσει το ολοήμερο σχολείο στις κοινότητες που το έχουν ζητήσει.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Οργιο ζυμώσεων για Βουλή" ότι ενώ η πλάστιγγα γέρνει σαφώς υπέρ της ανάδειξης ως νέου Προέδρου της Βουλής του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, με το ΔΗΚΟ και το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών να κινούνται προς στήριξη αυτής της υποψηφιότητας ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης με επιστολή του προς τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο, καταθέτει τη δική του υποψηφιότητα και αντιπροτείνει ως εναλλακτικές υποψηφιότητες αυτές του κ. Παπαδόπουλου ή άλλου στελέχους που το ίδιο το ΔΗΚΟ θα ήθελε να προτείνει ή αυτήν του Προέδρου του ΚΙΣΟΣ Βάσου Λυσσαρίδη. Αλλού αναφέρει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο εξέτασε σε πρόσφατη συνεδρία του το θέμα των παράνομων νυκτερινών κέντρων με σκοπό να θέσει το ίδιο λουκέτο σε αυτά.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Στο ζενίθ οι ζυμώσεις" αναφέρει ότι κάθε ημέρα που περνά φαίνεται να φέρνει τον Δημήτρη Χριστόφια όλο και πιο κοντά στην προεδρία της Βουλής. Ηδη το Πολιτικό Γραφείο του ΚΙΣΟΣ στην προχθεσινοβραδινή του συνεδρία αποφάσισε ομόφωνα όπως το κόμμα στηρίξει την υποψηφιότητα Χριστόφια. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι σε μέτρα τα οποία δεν θα επηρεάσουν τις ενιαίες και εισαγωγικές εξετάσεις προχωρεί η ΟΕΛΜΕΚ, εκφράζοντας τις έντονες διαμαρτυρίες της για την υποτροπή που σημειώθηκε σε ό,τι αφορά το νέο σχέδιο αξιολόγησης του εκπαιδευτικού έργου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στο κύριο θέμα στην επικείμενη αύξηση της τιμής των καυσίμων κατά 1,1 σεντ το λίτρο λόγω της σχετικής αύξησης της τιμής του αργού πετρελαίου και τη χαμηλή σταθεροποίηση της λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι το θέμα της ανανέωσης της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μπορεί να τεθεί ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σήμερα ή την ερχόμενη Δευτέρα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Η Τ/κ πλευρά έχει ήδη ξεκινήσει παρασκηνιακές προσπάθειες για να έχει λέγειν στη διαδικασία, αλλά σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές είναι απίθανο τα Ηνωμένα Εθνη να ενδώσουν στις απαιτήσεις της.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "The Cyprus Weekly" αναφέρεται στο κύριο θέμα στη διεκδίκηση της προεδρίας της Βουλής από το ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, σημειώνοντας πως αν αυτός εκλεγεί θα είναι ο πρώτος κομμουνιστής που θα αποκτήσει ένα τέτοιο υψηλόβαθμο αξίωμα της Δημοκρατίας. Αλλού η εφημερίδα γράφει για τη σημερινή έναρξη του Ράλλι Κύπρος επισημαίνοντας πως τα πληρώματα των ομάδων που θα συμμετάσχουν σε αυτό εργάστηκαν σκληρά τις περασμένες λίγες εβδομάδες για αντιμετώπιση της ζέστης, των ανώμαλων δρόμων και των χαμηλών ταχυτήτων που αποδείκτηκε ότι επηρέασαν πολλούς οδηγούς πέρυσι.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία εφημερίδα "The Weekly Review" με κύριο τίτλο "Μαθήτριες κάνουν παράνομες εκτρώσεις" αναφέρει ότι εκατοντάδες μαθήτριες στην Κύπρο, μερικές μόλις 13 ετών, κάνουν εκτρώσεις ενώ κάποιες από αυτές υποβάλλονται σε καισαρική τομή όταν έχουν αργήσει να ζητήσουν ιατρική βοήθεια. Παρόλο που η πρακτική αυτή είναι παράνομη καμία περίπτωση δεν έχει οδηγηθεί στα δικαστήρια. Αλλού η εφημερίδα αναφέρεται στην κρίση στο ΚΙΣΟΣ μετά τα άσχημα αποτελέσματα που έφεραν για το Κίνημα οι βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 1 June 2001 - 7:24:03 UTC