Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 31/05/2001 Κύριο θέμα του σημερινού Τύπου είναι οι δύο υποψηφιότητες για την προεδρία της Βουλής που ανακοίνωσαν χθες τα δύο μεγάλα κόμματα, αυτή του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και αυτή του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη. Οι εφημερίδες ασχολούνται επίσης με τις μετεκλογικές διεργασίες στα κόμματα, ιδιαίτερα στο ΚΙΣΟΣ με την παραίτηση των μελών του Πολιτικού Γραφείου, τις προετοιμασίες για την έκθεση του ΓΓ για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, την αντίδραση της κυβέρνησης στις αποφάσεις του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας και δηλώσεις των Υπουργών Εμπορίου και Οικονομικών για θέματα των υπουργείων τους.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Δύο σχολές στο ΔΗΚΟ για προεδρία Βουλής" γράφει ότι στο κόμμα έχουν σχηματισθεί δύο σχολές, η μία υπέρ της υποψηφιότητας του ΓΓ του ΑΚΕΛ για την προεδρία της Βουλής, που υποστηρίζει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και η άλλη υπέρ της διεκδίκησης της προεδρίας του Σώματος είτε από τον Τάσσο Παπαδόπουλο είτε από άλλο υποψήφιό του. Αλλού γράφει ότι ο Χρίστος Ρότσας απολογήθηκε στον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για τις δηλώσεις του περί εξαγοράς ψήφων και διαβεβαίωσε πως δεν ήταν στις προθέσεις του να πλήξει το κόμμα ή οποιοδήποτε άλλο μεμονωμένο στέλεχός του και πως ο ίδιος δεν επιθυμεί να δώσει συνέχεια στο θέμα.

Η "Μάχη" υπό τον τίτλο "Οργιώδες παρασκήνιο για την προεδρία της Βουλής" γράφει ότι Νίκος Αναστασιάδης και Δημήτρης Χριστόφιας θα δώσουν την επόμενη μάχη για την προεδρία της Βουλής, όπως ανακοινώθηκε χθες μετά από συνεδριάσεις των συλλογικών οργάνων των δύο μεγάλων κομμάτων. Αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μεταβεί στο Γκέντεμπουργκ της Σουηδίας για να παραστεί στη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που πραγματοποιείται στις 15-16 Ιουνίου.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Αποφάσισαν οι μεγάλοι" γράφει ότι το κλειδί της προεδρίας της Βουλής βρίσκεται τώρα στα χέρια του ΔΗΚΟ, ο πρόεδρος του οποίου δήλωσε πως θα εισηγηθεί την υποστήριξη ενός από τους δύο υποψήφιους, σημειώνοντας πως με αυτό τον τρόπο το ΔΗΚΟ θα ασκήσει το ρυθμιστικό του ρόλο. Γράφει ότι κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του ΚΙΣΟΣ δεν τέθηκε θέμα άμεσης παραίτησης του προέδρου του Κινήματος αλλά σύσσωμο το Πολιτικό Γραφείο υπέβαλε την παραίτησή του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής που συνέρχεται το μεθεπόμενο Σάββατο.

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Ποθούν τα πετρέλαια" γράφει ότι αναστάτωση προκαλεί η έξοδος του τουρκικού ωκεανογραφικού σκάφους "Πίρι Ρέις" στο Αιγαίο και τη νοτιοανατολική Μεσόγειο για σεισμογραφικές έρευνες ενώ ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας ζήτησε εξηγήσεις από τον Τούρκο ομόλογό του, που ισχυρίστηκε πως το σκάφος θα κάνει πανεπιστημιακές έρευνες. Προβάλει τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου ότι η απόφαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας αναφορικά με την Κύπρο επιβεβαιώνει την αδιαλλαξία της Τουρκίας και του Ντενκτάς και αναγκάζει τη Λευκωσία να αντιδράσει σε διεθνές επίπεδο.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Βουλή: Φαβορί ο Χριστόφιας" γράφει ότι σε έντονο παρασκήνιο κλιμακώνονται οι διαβουλεύσεις κομματικών παραγόντων για την προεδρία της Βουλής και προσθέτει ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας και ο Νίκος Αναστασιάδης είναι πλέον και επίσημα υποψήφιοι, για να αναφέρει πως και οι δύο υποψηφιότητες απευθύνονται κυρίως προς το ΔΗΚΟ και το ΚΙΣΟΣ. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απέστειλε επιστολή στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ ενόψει της υποβολής από μέρους του Κόφι Ανάν έκθεσης προς το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ με την οποία επαναφέρει θέμα χωριστής συμφωνίας των Ηνωμένων Εθνών με το ψευδοκράτος για την παρουσία της δύναμης στο νησί.

Η "Χαραυγή" στεγάζει το κύριο θέμα της κάτω από τον τίτλο "Ιστορική Απόφαση" και γράφει ότι η ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ αποφάσισε ομόφωνα στα πλαίσια των αποφάσεων του 19ου συνεδρίου να διεκδικήσει την προεδρία της Βουλής και απευθύνει έκκληση προς όλα τα κόμματα του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου και ιδιαίτερα το ΔΗΚΟ, καθώς και το ΚΙΣΟΣ, όπως υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Χριστόφια. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η διαδικασία πώλησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας τίθεται υπό αμφισβήτηση και φαίνεται να οδηγείται σε αδιέξοδο, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται να παρεμβαίνει με στόχο να ενημερωθεί από τον αρμόδιο Ελληνα Υπουργό κατά πόσο έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Ο Ρολάνδης επικρίνει αυτούς που παραπονούνται για τον τουρισμό" προβάλει δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου ότι ταξιδιωτικοί πράκτορες υπερβάλλουν όταν παραπονούνται πως δεν υπάρχουν αρκετά κίνητρα για προώθηση του χειμερινού τουρισμού και ότι η γραφειοκρατία προκαλεί προβλήματα. Αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Τάκη Κληρίδη ότι η Κύπρος προσπαθεί να ισοζυγίσει τον προϋπολογισμό του κράτους μέχρι το 2004 με καλύτερο έλεγχο των δημοσίων δαπανών και της φορολογικής μεταρρύθμισης ενόψει της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΦ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 31 May 2001 - 6:24:03 UTC