Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Aνασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 1/05/2001 Η συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι ενέργειες των Ηνωμένων Εθνών και των Αγγλοαμερικανών για επίλυση του προβλήματος καθώς και οι προβλέψεις οικονομικών παραγόντων για την πορεία του Γενικού Δείκτη Τιμών στο ΧΑΚ είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Δεν ευημερούν μόνο οι αριθμοί", αναφέρεται στην συνέντευξη Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας και γράφει ότι σε αντίθεση με τις συνεχείς επικρίσεις και μηδενιστική πολιτική της αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος Κληρίδης παρέθεσε αδιάσειστα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η κατάσταση δεν είναι όπως την περιγράφει η αντιπολίτευση. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες της, το τεχνικό πρόβλημα που είχε παρουσιαστεί στη μονάδα αφαλάτωσης στη Λάρνακα ξεπεράστηκε και αρχίζει σύντομα η παραγωγή νερού.

"Η Μάχη" στο βασικό θέμα, με τίτλο "Βόμβα για επαγγελματικές αντιζηλίες", γράφει ότι η έκρηξη βόμβας που σημειώθηκε χθες σε αυτοκίνητο διαχειριστή υπεράκτιων εταιρειών στην Ακρόπολη φαίνεται να οφείλεται σε επαγγελματικές αντιζηλίες. Σε άλλο δημοσίευμα, αναφέρεται στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα, από τις 2 μέχρι 4 Μαίου, και γράφει ότι κατά την εκεί παραμονή του θα έχει χωριστές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, αρχηγούς κομμάτων και τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Στο διάλειμμα άλλαξαν τακτική", αναφέρεται με τη σειρά της στη συνέντευξη του Προέδρου Κληρίδη και γράφει ότι υπήρξε διχογνωμία υπουργών για τη διαδικασία που ακολούθησε ο Πρόεδρος στη συνέντευξή του, ενώ υπάρχει και δυσφορία από πλευράς Ενωμένων Δημοκρατών για τη σύγκριση του έργου της παρούσας διακυβέρνησης με αυτό της κυβέρνησης Βασιλείου. Αλλού γράφει ότι ο Κοινοτάρχης της Αργάκας ζητεί την άμεση διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης για να εξεταστεί κατά πόσον τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου που παρουσιάζονται τα τελευταία χρόνια στην κοινότητα έχουν σχέση με το Μεταλλείο της Λίμνης.

"Η Σημερινή" στο πρωτοσέλιδο θέμα, το οποίο στεγάζεται υπό τον τίτλο "Κίνδυνος νέας παγίδευσης", γράφει ότι οικονομικοί παράγοντες εντοπίζουν κίνδυνο για νέα παγίδευση των επενδυτών στην αύξηση του Γενικού Δείκτη του ΧΑΚ για δέκα συνεχείς μέρες, χωρίς διόρθωση. Σε άλλο δημοσίευμα, γράφει ότι κατά τη διάρκεια σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό αποφασίστηκε η εισαγωγή των ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία και με διάθεση 120 εκατομμυρίων λιρών θα δοθούν σε τρία χρόνια ηλεκτρονικοί υπολογιστές σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Δέσμη συνολικής λύσεως", γράφει ότι τα ΗΕ έχουν ετοιμάσει δέσμη συνολικής λύσης του Κυπριακού με τη βοήθεια του αγγλοαμερικανικού παράγοντα και ότι σύμφωνα με πληροφορίες της η δέσμη θα παρουσιασθεί στις δύο πλευρές από τον ΓΓ των ΗΕ Κόφι Αναν όταν και εφόσον επαναληφθούν οι συνομιλίες. Αλλού γράφει ότι χθες ήταν η τελευταία μέρα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και ότι από αύριο θα αρχίσει να πέφτει ο πέλεκυς για τις καθυστερημένες φορολογικές δηλώσεις, ενώ όσοι δεν έχουν παραδώσει εγκαίρως τη δήλωση καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο 5% επί του οφειλόμενου φόρου και από την 1η Αυγούστου θα επιβαρύνονται με τόκο 9%.

Η "Χαραυγή" στο πρωτοσέλιδο θέμα, με τίτλο "Οργή επενδυτών", γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε χθες λύπη για τον τρόπο που ο Πρόεδρος Κληρίδης επέρριψε την ευθύνη του "εγκλήματος" που έγινε το 1999 - 2000 στο ΧΑΚ στην άγνοια των επενδυτών, όπως γράφει. Σε άλλη είδηση, αναφέρει ότι οι κυβερνώντες προχωρούν στο επόμενο στάδιο "ξεπουλήματος" των αερολιμένων Λάρνακας και Πάφου συνεχίζοντας την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και γράφει ότι σύμφωνα με το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων ήδη έχουν επιλεγεί 16 κοινοπραξίες, που θα λάβουν μέρος στο επόμενο στάδιο του διαγωνισμού για τη διαχείριση των αερολιμένων.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι οι πιλότοι της "Γιουροσύπρια" προειδοποίησαν τους επιβάτες για δημιουργία χαώδους κατάστασης την προσεχή Παρασκευή, όταν θα αρνηθούν να πετάξουν με κυβερνήτες των Κυπριακών Αερογραμμών που εργάζονται στη "Γιουροσύπρια". Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφεί ότι ο 14χρονος Γιώργος Χατζηδημήτρης από το Γέρι, ο οποίος τραυματίστηκε το Σάββατο στην πλάτη, πέθανε χθες κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στην οποία υποβαλλόταν στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και σήμερα αναμένεται να γίνει αυτοψία στη σορό του.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 1 May 2001 - 8:24:03 UTC