Browse through our Interesting Nodes for General Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-05-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 02/05/2001 Πρωτοσέλιδη είδηση και στις δυο απογευματινές εφημερίδες, που κυκλοφορούν σήμερα ως πρωινές λόγω της μη έκδοσης των καθημερινών πρωινών εφημερίδων εξαιτίας της χθεσινής επετείου της Εργατικής Πρωτομαγιάς, είναι ο προχθεσινός θάνατος του 14χρονου Γιώργου Χατζηδημήτρη κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης και η αναμενόμενη σήμερα έκδοση του ιατροδικαστικού πορίσματος για τα αίτια του θανάτου.

Μερικά από τα υπόλοιπα θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων είναι η επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα, η κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), οι εκτιμήσεις της Κομισιόν για την κυπριακή οικονομία, η αναδόμηση των προσφυγικών οικισμών και η ανακάλυψη ενός ακόμα αρχαίου τάφου στη Λεμεσό σε μιαν περιοχή όπου δεν ήταν γνωστή η ύπαρξη αρχαιοτήτων.

Η "Απογευματινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Χάθηκε άδικα ο Γιώργος" αναφέρεται στον άδικο χαμό του 14χρονου Γιώργου Χατζηδημήτρη, ο οποίος πέθανε προχθές Δευτέρα, κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και γράφει πως σήμερα, με τη διενέργεια νεκροτομής και την ολοκλήρωση της ιατροδικαστικής έρευνας θα φανεί κατά πόσον υπάρχει ιατρική ευθύνη για το περιστατικό αυτό.

Αλλού γράφει πως οι Αρχές ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανησυχούν για τις ενοικιάσεις γραφείων από ισραηλινές εταιρείες σε περιοχές που γειτνιάζουν με στρατιωτικές εγκαταστάσεις ή που θεωρούνται ως "ζώνες ασφάλειας" λόγω δραστηριοτήτων της Εθνοφρουράς.

Αλλη είδηση της εφημερίδας είναι η ανακάλυψη ενός ακόμα αρχαίου τάφου στη Λεμεσό και συγκεκριμένα στην περιοχή Μέσα Γειτονιάς, κατά τη διάνοιξη αγωγού του αποχετευτικού συστήματος. Στον τάφο βρέθηκαν αμφορείς, πινάκια και άλλα πήλινα αγγεία με γεωμετρικά σχήματα και, σύμφωνα με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, η περιοχή αυτή δεν ήταν γνωστή για την ύπαρξη αρχαιοτήτων και η ανακάλυψη του τάφου αυτού θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική.

"Η Δειλινή" κάτω απο τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Θρίλερ θανάτου" γράφει πως σε "θρίλερ" εξελίσσεται το δράμα της οικογένειας Χατζηδημήτρη που έχασαν το 14χρονο γιο τους προχθές Δευτέρα στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Η οικογένεια θέτει ερωτήματα για τις συνθήκες θανάτου του παιδιού τους, ενώ θέμα προέκυψε και για την αφαίρεση των διασωληνώσεων από το σώμα του νεκρού παιδιού, καθώς και για τη χθεσινή αναβολή της διενέργειας της νεκροτομής, η οποία τελικά θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Για τις εξελίξεις αυτές, ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης διέταξε τη διενέργεια έρευνας για την απόδοση τυχόν ευθυνών.

Σε άλλο θέμα γράφει για την επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Αθήνα, που αρχίζει σήμερα και θα ολοκληρωθεί μεθαύριο Παρασκευή, 4 Μαϊου. Σύμφωνα με την εφημερίδα, κατά τη διάρκεια των επίσημων επαφών του με την ηγεσία της Ελλάδας, ο κ. Κληρίδης θα συζητήσει σενάρια αντιμετώπισης των τουρκικών απειλών, την πιθανότητα επανέναρξης των συνομιλιών και θέματα που αφορούν τη διασφάλιση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου.

Αλλού γράφει για τη συνεργασία Υπουργείου Εσωτερικών και Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ) και για το τετραετές κυβερνητικό σχέδιο αναδόμησης των προσφυγικών οικισμών, για το οποίο θα δαπανηθούν περισσότερα από 40 εκατομμύρια λίρες.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" σε πρωτοσέλιδο θέμα με τον τίτλο "Πάνω από 200" γράφει ότι ανοδική υπήρξε η πορεία του ΧΑΚ μέσα στον Απρίλιο, με το Γενικό Δείκτη στο τέλος της περασμένης εβδομάδας να αγγίζει "το κρίσιμο επίπεδο αντίστασης των 210 μονάδων" και να κλείνει τελικά στις 204,24 μονάδες, καταγράφοντας ημερήσια κέρδη της τάξης του 1, 75%.

Αλλη είδηση είναι η ποινική δίωξη περισσοτέρων των δέκα υπό ένταξη στο ΧΑΚ εταιρειών για μη επιστροφή χρημάτων στους επενδυτές, που είχαν προπληρώσει για την αγορά μετοχών. Σύμφωνα με στοιχεία του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος, μέχρι την περασμένη Τρίτη είχαν γίνει 308 καταγγελίες από επενδυτές εναντίον 27 εταιρειών για μη επιστροφή χρημάτων, από τις οποίες οι 97 στρέφονται εναντίον μιας εταιρείας.

Σε άλλο θέμα γράφει για διαφορετικές εκτιμήσεις της Κομισιόν από αυτές του Υπουργείου Οικονομικών σχετικά με τους δείκτες της κυπριακής οικονομίας. Για παράδειγμα, η Κομισιόν προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 3, 5% σε αντίθεση με την κυβερνητική πρόβλεψη για 4%, ενώ για τον πληθωρισμό η Κομισιόν προβλέπει άνοδό του στο 4,5% για το 2001 και όχι 3% όπως εκτιμά η κυπριακή κυβέρνηση.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 2 May 2001 - 7:24:02 UTC