Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-04-13

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 13/04/2001 Το Κυπριακό και η κρίση που ξέσπασε στην Τουρκία κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Μερικά από τα υπόλοιπα θέματα είναι το επικείμενο ταξίδι του Προέδρου Κληρίδη στην Αίγυπτο, η συνεχιζόμενη παράνομη κράτηση του Πανίκου Τζιακούρμα, η παραχώρηση άδειας οικοδομής στο βουλευτή του ΔΗΣΥ Αντώνη Καρά, οι ανησυχίες κατοίκων της επαρχίας Πάφου για το μεγάλο αριθμό μεταναστών και αθιγγάνων που εγκαθίστανται στην περιοχή τους, τα αυξημένα κρούσματα μηνιγγίτιδας και οι αγοραπωλησίες πρατηρίων βενζίνης.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Πρόσκληση Ανάν μετά τις εκλογές", γράφει ότι, σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου Κληρίδη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν θα απευθύνει πρόσκληση στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων για συνέχιση των συνομιλιών και ότι η απάντηση της ελληνοκυπριακής πλευράς θα είναι θετική. Αλλη είδηση είναι η προφυλάκιση στο Λονδίνο του Κύπριου επιχειρηματία Ανδρέα Κανάρη ως ύποπτου για τη διάπραξη ποινικού αδικήματος. Ο κ. Κανάρης είναι γνωστός στην Κύπρο κυρίως για την υπόθεση ΕΚΑΣ, που είχε απασχολήσει πριν μερικά χρόνια τις διωκτικές Αρχές.

"Η Μάχη", με τον τίτλο "Προσυνεννόηση Γιωργάκη - Τζεμ", αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Σπύρου Κυπριανού ότι δεν αποκλείεται να υπήρξε προσυνεννόηση των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας για μείωση των εξοπλιστικών τους προγραμμάτων. Σε άλλο θέμα γράφει για τη χθεσινή σύσκεψη φορέων οργανωμένων συνόλων και τοπικών Αρχών στην Πάφο και κατά την οποία διατυπώθηκαν προβληματισμοί για την εγκατάσταση στην επαρχία τους περίπου 30,000 παράνομων αλλοδαπών, καθώς και των αθιγγάνων που ήρθαν πρόσφατα από τα κατεχόμενα.

Ο "Πολίτης", στο κύριο θέμα με τον τίτλο "Τρικλοποδιά στην τουρκική κυβέρνηση", αναφέρεται στην κρίση που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία και γράφει πως ο Πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση, μετά και τη χθεσινή σύσκεψη στρατιωτικών και βιομηχάνων στην οποία φαίνεται ότι λήφθηκε η απόφαση να μην στηρίξουν την κυβέρνηση και τα μέτρα ανάκαμψης της οικονομίας που λαμβάνει. Αλλού γράφει ότι τα κρούσματα ιογενούς μηνιγγίτιδας από την αρχή του χρόνου έχουν διπλασιασθεί και ότι δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο επιδημίας, εάν δεν ληφθούν τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

"Η Σημερινή", υπό τον τίτλο "Ηφαίστειο η Τουρκία", γράφει στο κύριο θέμα ότι η οικονομία της Τουρκίας καταρρέει και το κύμα λαϊκών αντιδράσεων που έχουν ξεσπάσει και συνεχίζονται απειλεί με πτώση την κυβέρνηση Ετζεβίτ, ενώ οι επιχειρηματίες φαίνεται να ευνοούν την προώθηση του Υπουργού Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς ή του Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ στη θέση του Πρωθυπουργού. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιου Ιωαννίδη ότι περισσότερες από εκατόν κοινότητες έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για να λειτουργήσει το Δημοτικό τους σχολείο ως Ολοήμερο.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Επιταχύνουν τον εποικισμό", γράφει ότι την ερχόμενη εβδομάδα η Βουλή των Αντιπροσώπων θα καταθέσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης "νέα και άκρως αποκαλυπτικά στοιχεία", σύμφωνα με τα οποία αυτήν τη στιγμή υπάρχουν στα κατεχόμενα 115.000 έποικοι, από τους οποίους οι 110.000 είναι Τούρκοι και ότι το ρεύμα μεταφοράς κουβαλητών από την Τουρκία συνεχίζεται και αυξάνεται. Αλλη είδηση είναι ο διορισμός για πρώτη φορά Κύπριου ανώτατου αξιωματικού στη θέση του Υπαρχηγού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ). Πρόκειται για τον Υποστράτηγο Φοίβο Κλόκκαρη, του οποίου η προαγωγή αναμένεται να γίνει εντός του προσεχούς διμήνου.

Η "Χαραυγή", με τον τίτλο "Πρώην Επαρχος διαψεύδει τον Καρά", γράφει στο κύριό της θέμα ότι ο πρώην Επαρχος Αμμοχώστου Δημήτρης Παπαδόπουλος διαψεύδει τα όσα δήλωσε χθες ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντώνης Καράς σχετικά με την έγκριση παραχώρησης άδειας οικοδομής για 22 παραθεριστικές οικίες στην Αγία Νάπα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με παρέμβαση της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού του Υπουργείου Εμπορίου τίθεται "προσωρινό φρένο στις αγοραπωλησίες πρατηρίων βενζίνης, ενώ για το θέμα συγχώνευσης των εταιρειών "Μόμπιλ Οϊλ" και "ΕΣΣΟ" οι εργατικές συντεχνίες δήλωσαν ότι δεν θα δεχθούν απολύσεις προσωπικού.

"Η Κύπρος σήμερα", στο κύριο θέμα με τίτλο "Η Μίρα κρυφά στην Κύπρο", γράφει ότι η Μίρα Μάρκοβιτς, σύζυγος του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, έχει επισκεφθεί αρκετές φορές "ινκόγνιτο" την Κύπρο, προκειμένου (όπως αναφέρει η εφημερίδα) να ελέγχει τα χρήματα που μεταφέρονταν από τη Γιουγκοσλαβία στην Κύπρο. Αλλη είδηση είναι η προσφορά τριών πρώην σοσιαλιστικών χωρών, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Σλοβακίας, να αποστείλουν ειρηνευτικά στρατεύματα για επάνδρωση φυλακίων των ΗΕ στη γραμμή αντιπαράταξης.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", σε πρωτοσέλιδο είδηση και κάτω από τον τίτλο "Ενας διακανονισμός 'μέχρι τον επόμενο χρόνο'" δημοσιεύει συνέντευξη του Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο Χρίστου Παναγόπουλου, στην οποία αναφέρει ότι οι καλές σχέσεις που δημιουργούνται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η επιθυμία της Αγκυρας να ενταχθεί στην ΕΕ μπορούν να οδηγήσουν σε μια διευθέτηση του Κυπριακού μέχρι τον επόμενο χρόνο. Αλλού γράφει ότι η Κύπρος παραμένει πρώτος προορισμός των περιηγητών από τη Βρετανία και ότι, λόγω και της σύμπτωσης φέτος του Πάσχα των Ορθοδόξων και των Δυτικών, υπάρχει πληρότητα στα ξενοδοχεία και οι πτήσεις αεροσκαφών έχουν αυξηθεί κατά 25%.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Cyprus Weekly" γράφει στο πρωτοσέλιδο θέμα, με τον τίτλο "Προσεκτικό καλωσόρισμα", ότι, ενώ ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέουμ καλωσόρισε το πάγωμα των ύψους 19,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αμυντικών εξοπλιστικών προγραμμάτων της Τουρκίας, οι Κύπριοι πολιτικοί παραμένουν προσεκτικοί στις αντιδράσεις τους. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Αιγυπτίου Πρέσβη Ομάρ Μετουάλι, ο οποίος δηλώνει ότι η επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στην Αίγυπτο και οι επαφές που θα έχει εκεί θα συμβάλουν στην περαιτέρω βελτίωση και προώθηση των διμερών σχέσεων.

Η επίσης εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Weekly Review", στο κύριο θέμα με τίτλο "Το Δίκτυο ΑΤΗΚ 'μπλοκάρει το ηλεκτρονικό - ταχυδρομείο προς τους Τουρκοκυπρίους", γράφει ότι η ΑΤΗΚ παρεμποδίζει την αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προς τα κατεχόμενα, όταν στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις περιλαμβάνονται τα αρχικά του ονόματος του ψευδοκράτους, διότι το αντίθετο θα αποτελούσε έμμεση αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος. Αλλού γράφει ότι η Νίκη Τζιακούρμα, σύζυγος του Πανίκου Τζιακούρμα, δηλώνει απαισιόδοξη για την έκβαση της λεγόμενης "δίκης" που αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ανακοίνωση της επιβολής "ποινής" στις 26 Απριλίου.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 13 April 2001 - 8:24:03 UTC