Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-04-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 17/04/2001 Η κρίση που ξέσπασε στη Μέση Ανατολή και ο κίνδυνος ευρύτερου πολέμου μεταξύ αραβικών χωρών και του Ισραήλ, το Κυπριακό, η παράνομη επίσκεψη στα κατεχόμενα του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαϊλ Τζεμ και η συνέντευξη του πρώην Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μουμντάζ Σοϊσάλ, η εγκατάσταση θερμικών καμερών στα άρματα μάχης της Εθνοφρουράς, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και η Ερευνητική Επιτροπή και η επικείμενη ψηφοφορία του νομοσχεδίου για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας (ΕΣΥ) είναι μερικά από τα θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Κίνδυνος περιφερειακής διένεξης" γράφει ότι μετά και τη χθεσινή επίθεση του Ισραήλ εναντίον συριακού ραντάρ στο έδαφος του Λιβάνου, κυβερνήσεις αραβικών και ευρωπαϊκών κρατών εκτιμούν ότι δεν αποκλείεται η επέκταση του πολέμου Ισραήλ - Συρίας σε περιφερειακή διένεξη. Αλλη είδηση είναι η άφιξη χθες στα κατεχόμενα του Ισμαϊλ Τζεμ για τριήμερη παράνομη επίσκεψη με στόχο την αναζήτηση εξόδου της τουρκικής πλευράς από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται μετά την απόδραση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς από τις εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Σύννεφα πολέμου στη Μέση Ανατολή" γράφει στο κύριο θέμα ότι τρεις Σύροι στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι έξι τραυματίσθηκαν κατά την αεροπορική επίθεση που εξαπέλυσε το Ισραήλ σε σταθμό ραντάρ που διατηρεί η Συρία στο Λίβανο. Το περιστατικό αυτό προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της λιβανικής κυβέρνησης και προειδοποιήσεις ότι η νέα ένταση στην περιοχή μπορεί να προσλάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Σε άλλο θέμα γράφει για τη σημερινή συνάντηση που θα έχουν ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Μάρκος Κυπριανού για θέματα που αφορούν το ΧΑΚ και την Ερευνητική Επιτροπή.

Ο "Πολίτης" έχει πρωτοσέλιδο θέμα συνέντευξη του Μουμντάζ Σοϊσάλ και με τον τίτλο "'Θα προσαρτήσουμε τα κατεχόμενα'" γράφει ότι ο Τούρκος πρώην Υπουργός Εξωτερικών είναι ο βασικότερος από τους συμβούλους του κατοχικού ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και ότι, από όσα είπε στη συνέντευξή του, φαίνεται πως η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προσαρτήσει τα κατεχόμενα εάν η Κύπρος ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλού γράφει ότι προτού αυτοδιαλυθεί η Βουλή η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας θα προωθήσει στην Ολομέλεια νομοθέτημα για αποδέσμευση κονδυλίου 15 περίπου εκατομμυρίων λιρών για προμήθεια και εγκατάσταση θερμικών καμερών στα τεθωρακισμένα της Εθνικής Φρουράς.

"Η Σημερινή" με τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Εφιάλτης πολέμου" γράφει στο κύριο θέμα ότι απειλείται γενίκευση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση των Ισραηλινών κατά συριακού ραντάρ στο Λίβανο. Οπως γράφει η εφημερίδα, οι συριακές δυνάμεις έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ενώ οι δυτικές δυνάμεις παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, χρησιμοποιώντας και τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μεθαύριο Πέμπτη τα κόμματα θα καταθέσουν στην Ολομέλεια της Βουλής τις τελικές τους θέσεις για το ΕΣΥ και αναλόγως θα τοποθετηθούν υπερψηφίζοντας ή καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο.

"Ο Φιλελεύθερος" σε πρωτοσέλιδο θέμα με τον τίτλο "Εφεδρική αεροπορική βάση" γράφει ότι η Τουρκία προχωρεί στην επέκταση σημαντικών έργων στρατιωτικής υποδομής, αναβαθμίζοντας τις επιθετικές της δυνατότητες και ότι στην περιοχή των κατεχόμενων χωριών Κρινί και Αγύρτα επεκτείνει εφεδρική αεροπορική βάση, δημιουργώντας μεγάλο ελικοδρόμιο και εγκαθιστώντας νέα συστήματα ραδιοεπισήμανσης. Αλλη είδηση είναι η ανακοπή του κύματος έλευσης αθιγγάνων από τις κατεχόμενες περιοχές, μετά την εξαγγελία των νέων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση της Δημοκρατίας για την υποδοχή και μεταχείρισή τους.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα αναφέρεται σε έλεγχο που έγινε για συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία είχε εισπράξει χρήματα από επενδυτές υποσχόμενη ένταξη στη Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στα μπουντρούμια του Ατίλα πέρασε τις ημέρες του πάσχα ο απαχθείς από τις κατοχικές δυνάμεις Πανίκος Τζιακούρμας. Η οικογένεια του Πανίκου συνέχισε και χθες στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για την παράνομη κράτησή του από το κατοχικό καθεστώς, αξιώνοντας την ενεργότερη δράση της κυβέρνησης αλλά και την ουσιαστική βοήθεια από τους Βρετανούς.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 17 April 2001 - 7:24:03 UTC