Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-03-18

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 18/03/2001 Το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, το ξέπλυμα παράνομου χρήματος και τα γιουγκοσλαβικά κεφάλαια, οι διεργασίες στα κόμματα ενόψει των βουλευτικών εκλογών, τα ναρκωτικά και η διαφωτιστική εκστρατεία του ΑΚΕΛ καθώς και η επικίνδυνη στροφή δρόμου ανάμεσα στις Πλάτρες και στο Μονιάτη είναι μερικά από τα σημερινά θέματα του κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια", κάτω από τον τίτλο "Σφίγγει ο κλοιός για τα σερβοδολλάρια", γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, που βρίσκεται αυτές τις ημέρες στις ΗΠΑ, συζήτησε με Αμερικανούς αξιωματούχους το θέμα των γιουγκοσλαβικών κεφαλαίων και του ξεπλύματος παράνομου χρήματος, ενώ στην Κύπρο οι διωκτικές Αρχές αισιοδοξούν ότι οι έρευνές τους θα έχουν θετική κατάληξη. Σε άλλο θέμα γράφει για τη χθεσινή επίσκεψη στην αεροπορική Βάση "Ανδρέας Παπανδρέου", στην Πάφο, δύο ευρωβουλευτών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, οι οποίοι μίλησαν με θετικά λόγια για την απόφαση της Κύπρου να συμμετάσχει στον υπό ίδρυση ευρωπαϊκό στρατό.

Στη "Μάχη" κύριο θέμα με τίτλο "Η ένταξη θα φέρει την λύση" είναι οι χθεσινές αναφορές του Προέδρου Κληρίδη σε ομιλία του για τα 40 χρόνια από την ίδρυση του σωματείου "Φάρος" στην Ακρόπολη, ότι η ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) θα συμβάλει στη λύση του Κυπριακού, καθώς επίσης και στο ότι το ενιαίο αμυντικό Δόγμα Κύπρου - Ελλάδας θα εξακολουθήσει να ενισχύεται. Αλλη είδηση είναι η αποϋλοποίηση στο ΧΑΚ, η οποία, όπως αναφέρει η εφημερίδα, βρίσκεται στο τελικό στάδιο των δοκιμών και αναμένεται η έναρξη εφαρμογής του μέσα στο πρώτο 10ήμερο του επόμενου μήνα.

Ο "Πολίτης", στο κύριο θέμα με τίτλο "Τρία σενάρια για Πρόεδρο", γράφει ότι κομματικοί κύκλοι εξετάζουν τις δυνατότητες συνεργασιών, αναλόγως των αποτελεσμάτων στις βουλευτικές εκλογές, για ανάδειξη του Προέδρου της νέας Βουλής. Οπως αναφέρει η εφημερίδα, η προεδρία της Βουλής θα αποτελέσει πρόκριμα για ανάλογες συνεργασίες προς ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγου Ευάγγελου Φλωράκη, ο οποίος δηλώνει ότι αποστολή του είναι η διατήρηση των ελεύθερων εδαφών της Δημοκρατίας, αλλά αυτό δεν του φτάνει και μιλάει για την απελευθέρωση που είναι "η επιβολή του Δικαίου".

Στη "Σημερινή" κύριο θέμα είναι το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου και, κάτω από τον τίτλο "Τι 'ψήνουν' στις Βρυξέλλες", γράφει ότι Αγγλοι και Αμερικανοί επιδιώκουν παρασκηνιακά να επιτύχουν ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ με την εφαρμογή του "γερμανικού" προτύπου, ενώ παράλληλα προωθούν την αναγνώριση του ψευδοκράτους με παραδοχή της δήθεν κρατικής του "οντότητας" και των δήθεν "θεσμών" του. Αλλο θέμα είναι οι παρασκηνιακές διεργασίες για την πλήρωση της θέσης του τέταρτου Βοηθού Αρχηγού Αστυνομίας, που κενώθηκε με την προαγωγή του Ναθαναήλ Παπαγεωργίου στο βαθμό του Υπαρχηγού.

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Με το βλέμμα στην εξουσία", γράφει ότι με κύριο βάρος στα ευρωπαϊκά και κοινωνικο - οικονομικά θέματα έχει αρχίσει ο προεκλογικός αγώνας και αναμένεται να είναι σκληρή η αναμέτρηση για εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων εδρών στη νέα Βουλή, αλλά και για αύξηση των ποσοστών των κομμάτων προκειμένου να έχουν ρυθμιστικό ρόλο στην ανάδειξη του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Σε άλλη θέση γράφει για το επικείμενο ταξίδι του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στις ΗΠΑ και στις συναντήσεις που αναμένεται να έχει στις 9 Απριλίου με μέλη του Κογκρέσου και της νέας αμερικανικής διακυβέρνησης.

Η "Χαραυγή" στην πρωτοσέλιδή της είδηση ασχολείται με το θέμα των ναρκωτικών και, με τον τίτλο "Ναρκωτικά = Θάνατος", γράφει ότι, όπως δήλωσε χθες ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας κατά τη διάρκεια διαφωτιστικής εκστρατείας του ΑΚΕΛ κατά των ναρκωτικών, τάσσονται κατά της αποποινικοποίησης του αργού θανάτου και θα συνεχίσουν την εκστρατεία τους δίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη. Σε άλλο θέμα γράφει για καθημερινά παράπονα καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας για παραφουσκωμένους λογαριασμούς που τους αποστέλλονται από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου κατά τους τελευταίους έξι μήνες.

Η "Sunday Mail, με τον τίτλο "Αυτή η στροφή έχει σκοτώσει 18 ανθρώπους", γράφει ότι η κυβέρνηση απορρίπτει την κριτική ότι δεν έχει κάνει ακόμα αρκετά, προκειμένου να καταστεί ασφαλές το τμήμα εκείνο του δρόμου ανάμεσα στις Πλάτρες και στο Μονιάτη, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους 18 άνθρωποι τα τελευταία 20 περίπου χρόνια. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος, σε αντίθεση με άλλες χώρες, δείχνει να παραμελεί την εξασφάλιση αποθεμάτων ασφάλειας στα καύσιμα και ότι με την αποφαση για κλείσιμο του διυλιστηρίου στη Λάρνακα κινδυνεύει να καταστεί όμηρος της αβεβαιότητας που δημιουργεί η προμήθεια και τιμολόγηση προϊόντων από εξωτερικές πηγές.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 18 March 2001 - 9:24:03 UTC