Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-03-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 17/03/2001 Οι προεκλογικές διεργασίες εντός των κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών, η αντιπαράθεση μεταξύ του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου και του Προέδρου του ΔΗΚΟ Τάσσου Παπαδόπουλου, η αίτηση της ψευδοβουλής για να γίνει πλήρες μέλος του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης, το εμπόριο ναρκωτικών στην Κύπρο και η καταδίκη του Τουρκοκύπριου Ομέρ Τέκογουλ και η κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου είναι μερικά από τα θέματα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Εμεινε εκτεθειμένος ο Τάσος", αναφέρεται στην αντιπαράθεση του κ. Παπαπέτρου και του κ. Παπαδόπουλου σχετικά με το θάνατο εγκύου γυναίκας στο Παραλίμνι και την κυβερνητική εξαγγελία για την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου Αμμοχώστου. Οπως γράφει, ο κ. Παπαπέτρου "δικαιώθηκε πλήρως για τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε το θέμα" και με τις αποψεις του ταυτίζεται και ο ΔΗΣΥ, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος Κληρίδης. Αλλού γράφει για τον τραγικό θάνατο διανομέα γαλακτοκομικών προϊόντων, ο οποίος κατέπεσε σε φρεάτιο ανελκυστήρα σε υπεραγορά στη Λευκωσία.

Στη "Μάχη" πρωτοσέλιδη είδηση είναι οι συλλήψεις υπόπτων για εισαγωγή και διακίνηση ναρκωτικών και, κάτω από τον τίτλο "Σπείρα πλασάρει έκστασυ", γράφει ότι χθες οδηγήθηκαν από την Αστυνομία στο Δικαστήριο Λάρνακας άλλα δυο άτομα που συνελήφθησαν για την υπόθεση εισαγωγής στην Κύπρο από 24χρονη Ελλαδίτισσα 1.330 χαπιών "Εκσταση", ενώ αναζητείται και ο Ολλανδός προμηθευτής των ναρκωτικών. Αλλο θέμα είναι οι φοιτητικές εκλογές και οι χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ, Νίκου Αναστασιάδη, ότι η πρώτη θέση που κατέλαβε η "Πρωτοπορία" δείχνει τη δύναμη του κόμματός του μεταξύ των φοιτητών και των νέων.

Ο "Πολίτης", με τον τίτλο "Αναψαν όλα τα μέτωπα", γράφει ότι ο προεκλογικός αγώνας βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη και, αναφερόμενος στη διαμάχη Παπαπέτρου - Παπαδόπουλου, εκφράζει την άποψη ότι "η χθεσινή κόντρα των δύο" έδειξε "την κατ' εξακολούθηση διάσταση απόψεων που επικρατεί μεταξύ των συγκυβερνώντων ΔΗΣΥ και ΕΔΗ". Αλλού γράφει για τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκου Ρολάνδη ότι μελετούν συγκεκριμένη πρόταση για το στήσιμο ενός τεράστιου σε μέγεθος αγάλματος της Αναδυόμενης Αφροδίτης σε περιοχή της Πάφου.

Η "Σημερινή", στο κύριο θέμα με τίτλο "Ασφυξία στο ΧΑΚ", γράφει ότι τα κύρια χαρακτηριστικά του κυπριακού Χρηματιστηρίου αυτές τις ημέρες είναι η υποτονικότητα και η άπνοια και ότι ενδεικτικό της όλης κατάστασης είναι το χθεσινό αποτέλεσμα του συνολικού όγκου συναλλαγών που δεν ξεπέρασε τα 3.959.757 λίρες. Αλλο θέμα είναι η λειτουργία του νέου αεροδρομίου Σπάτων στην Ελλάδα και οι ανησυχίες που εκφράζονται ότι οι αυξημένες χρεώσεις των παρεχομένων υπηρεσιών, που επιβάλλουν οι Γερμανοί διαχειριστές του αεροδρομίου, θα επιβαρύνουν το επιβατικό κοινό.

Στο "Φιλελεύθερο", πρωτοσέλιδη είδηση είναι η αίτηση της ψευδοβουλής των κατεχομένων για να καταστεί πλήρες μέλος της Κοινοβουλευτικής Ενωσης της Ισλαμικής Διάσκεψης και, κάτω από τον τίτλο "Στο κατώφλι της Ισλαμικής", γράφει ότι η αίτηση αυτή θα εξετασθεί από τη Γραμματεία της Οργάνωσης που συνέρχεται σήμερα και αύριο στο Κάιρο της Αυγύπτου. Το γεγονός αυτό ανησυχεί την κυπριακή κυβέρνηση, η οποία σπεύδει μαζί με την κυβέρνηση της Ελλάδας να προλάβουν τυχόν κακές εξελίξεις. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ΟΕΛΜΕΚ ζητεί όπως οι μαθητές της Β΄ τάξης του Ενιαίου Λυκείου δίδουν κατατακτήριες εξετάσεις προκειμένου να ακολουθήσουν άλλη κατεύθυνση στην Γ΄ Λυκείου.

Η "Χαραυγή", κάτω από τον τίτλο "Ψηφοδέλτιο νίκης" και κάτω από μια τεράστια έγχρωμη φωτογραφία των υποψήφιων βουλευτών του ΑΚΕΛ, γράφει ότι ο ΓΓ του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας ανέλυσε χθες το προεκλογικό πρόγραμμα του ΑΚΕΛ και, παρουσιάζοντας τους 56 υποψηφίους, είπε ότι το 22% από αυτούς είναι γυναίκες, 25% προέρχονται από τις Νέες Δυνάμεις και το 55% διεκδικεί βουλευτική έδρα για πρώτη φορά. Αλλού γράφει για χθεσινές δηλώσεις του κ. Ρολάνδη ότι από 1η Μαρτίου 2003 θα απελευθερωθεί κατά το ένα τρίτο η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο, ενώ πλήρης απελευθέρωση θα υπάρξει από 1ης Μαρτίου 2005.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", στο κύριο θέμα με τον τίτλο "Ενοχος ο Τέκογουλ σε υπόθεση ηρωίνης", γράφει ότι το Δικαστήριο Λάρνακας έκρινε ένοχο χθες τον Τουρκοκύπριο έμπορο ναρκωτικών Ομέρ Τέκογουλ σε εφτά κατηγορίες για κατοχή και προμήθεια ηρωίνης εντός του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αλλού γράφει για τη χθεσινή κατάθεση του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου στο Δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία οι Αρχιμανδρίτες Ανδρέας Κωνσταντινίδης και Χρυσόστομος Αργυρίδης υποσχέθηκαν χρήματα και αυτοκίνητο σε μάρτυρα για να καταθέσει ότι ο Μητροπολίτης είναι ομοφυλόφιλος.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέος Τύπος", στο κύριο θέμα με τίτλο "Πλαστογράφηση εγγράφου", γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ζήτησε από τον κ. Ρολάνδη να εξετάσει θέμα παραποίησης απόφασής του ή και πλαστογράφησης εγγράφου και αφορά την κατάθεση παραποιημένου του Προϋπολογισμού 2001 του ΚΟΤ στη Βουλή, με αποτέλεσμα την παραπληροφόρηση του νομοθετικού σώματος. Αλλού δημοσιεύει συνέντευξη του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος λέει ότι στο τέλος Μαρτίου σε ειδική σύσκεψη στην Αθήνα θα συζητηθεί λεπτομερές σχέδιο που επεξεργάζονται για το ενδεχόμενο ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ χωρίς λύση του Κυπριακού.

Η επίσης εβδομαδιαία "Οικονομική", κάτω από τον τίτλο "Φούσκωσαν ξεφόρτωσαν", γράφει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εντοπίσει ύποπτες συναλλαγές σε αριθμό τίτλων και με αφετηρία τρία χρηματιστηριακά γραφεία και διεξάγει έρευνα σε βάρος των γραφείων αυτών για "φούσκωμα και ξεφόρτωμα" μετοχών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος, εφαρμόζοντας όλα τα μέτρα που προνοούνται από τον κώδικα του Διεθνούς Γραφείου Επιζωοτιών, έχει απαγορεύσει τις εισαγωγές ζωντανών ζώων και ζωικών προϊόντων από την Αργεντινή και τη Γαλλία, όπου έχουν παρουσιασθεί κρούσματα αφθώδους πυρετού.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 17 March 2001 - 8:24:03 UTC