Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-01-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 24/1/2001 Πληροφορίες για προτάσεις αλλαγής της διαδικασίας στο Κυπριακό, το Εθνικό Σχέδιο Υγείας (ΕΣΥ), τα μέτρα ασφαλείας που έλαβε η Αστυνομία στη Λευκωσία και δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου για το Κυπριακό είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Στα ύψη η ένταση για το ΕΣΥ" ότι σε ψηλούς τόνους συνεχίζει η αντιπαράθεση για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας, μετά τις δηλώσεις του ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, ο οποίος μίλησε για "αρχηγίσκους" και "προεκλογικές σκοπιμότητες" των μικρών κομμάτων, αλλά και για συμφέροντα των γιατρών του ιδιωτικού τομέα, που θα εξυπηρετηθούν από το ΕΣΥ. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι επανέρχεται η κρίση στο χώρο της δημόσιας υγείας μετά την απόρριψη των προτάσεων της επίσημης πλευράς από τους κυβερνητικούς γιατρούς.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Υπό κλοιόν ασφαλείας τέθηκε η Λευκωσία" αναφέρει ότι τον επίδοξο δολοφόνο του 28χρονου Γεώργιου Ιωσήφ Κόκκινου κατονόμασε σύμφωνα με καλά διασταυρωμενες πηγές η σύζυγος του στις Αστυνομικές Αρχές, οι οποίες όμως δεν προέβησαν στη σύλληψή του, λόγω του ατράντακτου άλλοθι που προέβαλε. Αλλού γράφει για την πρόσκληση του Προέδρου Κληρίδη προς το Βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος να επισκεφθεί την Κύπρο, την οποία διαβίβασε ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης.

Ο "Πολίτης" αναφέρεται πρωτοσέλιδα σε πορίσματα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για τις εταιρείες "Easton Services" και "Κύκνος". Αλλού γράφει ότι τηλεφωνική συνομιλία είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο είτε την Παρασκευή, 26 Ιανουαρίου, είτε τη Δευτέρα 29 του μηνός. Ο Ραούφ ντενκτάς θα μεταβεί στην Τουρκία αύριο Πέμπτη και θα επιστρέψει στα κατεχόμενα το Σάββατο, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Ξέσπασμα απελπισίας" γράφει ότι σε δραματική παρέμβαση της στο "Σίγμα", που άφησε άναυδη και συγκλόνισε την κοινή γνώμη, προέβη ψες, σ'ένα ξέσπασμα απελπισίας, η μητέρα ενός από τους τρεις νέους που συνελήφθησαν στη Λεμεσό για χρήση ναρκωτικών, η οποία έδωσε μια συγκλονιστική μαρτυρία για το δράμα που ζει η ίδια, ο γιος και η φίλη του, οι οποίοι αιχμαλωτίστηκαν στα πλοκάμια του λευκού θανάτου. Αλλού αναφέρει ότι μεγαλώνει καθημερινά η διάσταση απόψεων στους κόλπους της ΟΕΛΜΕΚ και με πρωτεργάτες παράγοντες της οργάνωσης στη Λεμεσό "επιχειρείται η καλλιέργεια κλίματος εξαναγκασμού σε παραίτηση της σημερινής ηγεσίας και διεξαγωγής νέων εκλογών".

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Προς αλλαγή διαδικασίας" γράφει ότι ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών Άλβαρο ντε Σότο, ο οποίος αύριο θα βρίσκεται στην Αθήνα, μεταφέρει εναλλακτικές φόρμουλες για συνέχιση της διαδικασίας στο Κυπριακό. Οι Αμερικανοί μεταθέτουν το Κυπριακό στα χέρια τεχνοκρατών, προσθέτει ο "Φ", σημειώνοντας ότι παρατηρούνται βελγικές κινήσεις στο παρασκήνιο. Αλλού γράφει ότι χθες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής των Ελλήνων ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε ότι ισχύει η ρήση του Ανδρέα Παπανδρέου για "κάζους μπέλι" σε περίπτωση προέλασης των τουρκικών στρατευμάτων επί του ελεύθερου εδάφους της Κύπρου.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Μυστικές διαβουλεύσεις ΔΗΣΥ - ΕΔΗ" αναφέρει ότι τα δύο κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, με την ενθάρρυνση του Προεδρικού, όπως αναφέρει, "άρχισαν μυστικές διαβουλεύσεις που αποβλέπει στη σύμπηξη εκλογικής συνεργασίας". Αλλού γράφει ότι οι πληροφορίες της εφημερίδας για την κατασκοπευτική δραστηριότητα της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία "δεν επιδέχονται καμία αμφσβήτηση" και ότι η κυπριακή κυβέρνηση "προσπάθησε να δώσει άλλοθι στους Αμερικανούς, επικαλούμενη άγνοια και έλλειψη πληροφοριών και στοιχείων."

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Υπόσχεση για εξάλειψη της κακής εικόνας από τα σκουπίδια" αναφέρει ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε χθες ότι η Κύπρος παράγει περισσότερα σκουπίδια απ' ότι οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη. Ο Υπουργός υποσχέθηκε να εισαγάγει κανονισμούς με τους οποίους να η Κύπρος να εναρμονιστεί με την ΕΕ στο θέμα αυτό. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία φοβάται για νέο κύμα βίας στη Λευκωσία, μετά την απόπειρα φόνου που διενεργήθηκε την Κυριακή.

Η οικονομική εβδομαδιαία "Financial Mirror" κάτω από τον τίτλο "Στα δικαστήρια το Κύκνειο άσμα" αναφέρει ότι οι εταιρείες Ήρα και ShareLink παραμένουν αμετακίνητες στις θέσεις τους για την αγορά μετοχών από την εταιρεία Κύκνος, παρά την πρωινή κοινοποίηση του πορίσματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Αλλού γράφει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς "σηκώνει τα χέρια ψηλά μη μπορώντας να παρέμβει για να ανεβάσει τις τιμές στο ΧΑΚ και αναμένει τον 'από μηχανής Θεό' για να σώσει τους επενδυτές.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΙΤΣ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 24 January 2001 - 7:24:03 UTC