Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-01-23

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ- 23/1/2001 Το Κυπριακό και οι παρεμβάσεις και πρωτοβουλίες Ευρωπαίων και Αμερικανών για την επίλυσή του, η έξαρση της εγκληματικότητας στη Λευκωσία, η επίλυση του υδατικού και ο τερματισμός των περικοπών στην παροχή πόσιμου νερού, οι απεργιακές κινητοποιήσεις εργαζομένων στο δημόσιο τομέα και οι συζητήσεις για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Υγείας είναι μερικά από τα σημερινά θέματα των κυπριακών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Τραβά το σχοινί η ΠΑΣΥΔΥ" γράφει ότι η συνδικαλιστική οργάνωση των δημοσίων υπαλλήλων κλιμακώνει τις αντιδράσεις της για το Εθνικό Σχέδιο Υγείας (ΕΣΥ) και ότι πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιήσει 24ωρη απεργία, η οποία αυτήν τη φορά θα επηρεάσει τον τομέα της εκπαίδευσης. Σε άλλη θέση γράφει για τις δηλώσεις του Αστυνομικού Διευθυντή των Βρετανικών Βάσεων, Τζίμι Γκάι, ότι ο Πανίκος Τζιακούρμας απήχθη από το έδαφος των Βάσεων.

Στη "Μάχη" κύριο θέμα, με τον τίτλο "Πιστολέρο από αγάπη", είναι η προχθεσινή ρίψη πυροβολισμών στη Λευκωσία και η απόπειρα φόνου κατά του 28χρονου Γεώργιου Κόκκινου. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στο μπέρδεμα των αποσκευών του Προέδρου της Βουλής και του Υπουργού Εξωτερικών, οι οποίοι αναχωρούσαν χθες ταυτοχρόνως με αποτέλεσμα ο κ. Κυπριανού να παραλάβει στη Μόσχα τις βαλίτσες του κ. Κασουλίδη και ο κ. Κασουλίδης να παραλάβει στη Μαδρίτη τις βαλίτσες του κ. Κυπριανού.

Ο "Πολίτης" σε πρωτοσέλιδη είδηση με τον τίτλο "Νέοι νονοί υπό εκκόλαψη" αναφέρεται σε "οργανωμένο έγκλημα" στη Λευκωσία και γράφει ότι με τα τελευταία "κτυπήματα" των τελευταίων μηνών στην πρωτεύουσα, φαίνεται πως οργανωμένες εγκληματικές ομάδες έχουν αρχίσει πόλεμο μεταξύ τους για τον έλεγχο της νυκτερινής ζωής στη Λευκωσία. Αλλη είδηση είναι η ανακοίνωση χθες από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου ότι το νέο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων θα ανεγερθεί στο χώρο της Αρχιγραμματείας και ότι - σύμφωνα με τα όσα γράφει η εφημερίδα - η τελική δαπάνη θα ξεπεράσει τα 30 εκ. λίρες.

Στη "Σημερινή" κύριο θέμα είναι το Κυπριακό και, κάτω από τον τίτλο "Ροκανίζουν την κυριαρχία", γράφει ότι ευρωπαϊκοί κύκλοι - όπως έδειξε η πρόσφατη επίσκεψη στην Κύπρο και οι διπλωματικές κινήσεις της Βελγίδας Υφυπουργού Ανεμί Νέιτς - προωθούν μια διαδικασία ροκανίσματος της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τερματισμού της απομόνωσης του ψευδοκράτους και της αποδοχής της ύπαρξής του από τη διεθνή κοινότητα μέσω των παράνομα λειτουργούντων ψευδοπανεπιστημίων στα κατεχόμενα. Αλλη είδηση είναι η διάσπαση στους κόλπους της συντεχνίας των καθηγητών ΟΕΛΜΕΚ, μετά την απόρριψη από τα μέλη της οργάνωσης της πρότασης που είχε στείλει στην κυβέρνηση το Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ.

Ο "Φιλελεύθερος" σε πρωτοσέλιδο θέμα με τον τίτλο "Φοβούνται γι' ανεκδίκηση" γράφει ότι η έξαρση της εγκληματικότητας που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στην πρωτεύουσα ανησύχησε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκο Κόση, ο οποίος, φοβούμενος "συνέχιση των εκκαθαρίσεων λογαριασμών με όπλα", διέταξε τη λήψη πρόσθετων μέτρων με στόχο να γίνει αισθητή από τους παρανόμους η παρουσία της Αστυνομίας. Αλλού γράφει για την ανακοίνωση που έκανε χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης για απρόσκοπτη και σε 24ωρη βάση παροχή νερού σε όλα τα νοικοκυριά και χωρίς καμιά επιπρόσθετη επιβάρυνση.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "ΗΠΑ - Μεθοδεύουν 'Γκραντ φινάλε'", γράφει ότι - όπως αποκάλυψαν στην εφημερίδα "φιλοκυπριακοί κύκλοι" στην Αμερική - οι τεχνοκράτες του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών έχουν ξεκινήσει ήδη την εφαρμογή του σχεδίου τους που προβλέπει την κατάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επίτευξη λύσης συνομοσπονδίας στο Κυπριακό. Σε άλλη θέση γράφει για τη χθεσινή συνάντηση εκπροσώπων των ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων που έγινε στο Λήδρα Πάλας και για την έκκλησή τους προς τους ηγέτες των δύο πλευρών να ανταποκριθούν θετικά στην πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Τέλος στην υδατική κρίση" γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης ανακοίνωσε χθες "θριαμβευτικά" ότι δεν θα χρειασθεί ξανά να ζήσουν τα νοικοκυριά με περικοπές νερού, μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής και της νέας μονάδας αφαλάτωσης στη Λάρνακα. Αλλη είδηση είναι η αναμενόμενη σήμερα προσγείωση στο αεροδρόμιο Λάρνακας της 57χρονης Αγγλίδας Πόλι Βάσερ, η οποία είναι η πρώτη γυναίκα που επιχειρεί, πετώντας μόνη της με ένα μικρό αεροπλάνο, να κάνει το γύρο του κόσμου.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Tuesday, 23 January 2001 - 7:24:04 UTC