Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-01-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 21/01/2001 Το θέμα που δημιουργήθηκε μετά τις δηλώσεις της ΥΦΕΞ του Βελγίου συνεχίσει να προβάλλεται από τον Τύπο, ο οποίος ασχολείται μεταξύ άλλων με το Κυπριακό, το Εθνικό Σχέδιο Υγείας, δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ, την εγκαθίδρυση του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, εκκλησιαστικά και οικονομικά θέματα.

Η "Αλήθεια" στο κύριο της θέμα με τίτλο "Έχουμε εκνευρίσει τους Ευρωπαίους" φιλοξενεί δηλώσεις του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κύπρο Λέοπολντ Μάουρερ, ο οποίος απέδωσε τις δηλώσεις της Βελγίδας Υφυπουργού Εξωτερικών σε γλωσσικά προβλήματα και είπε ότι όλα στην Κύπρο δημιουργούν αναστάτωση. Αλλού, γράφει για τη χθεσινή ορκωμοσία του 43ου Αμερικανού Προέδρου Τζορτζ Μπους και αναφέρει ότι το 64% των Αμερικανών αντιμετωπίζει με αισιοδοξία την επόμενη τετραετία ενώ από πλευράς Αθήνας εκτιμάται ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή της αμερικανικής πολιτικής στο Κυπριακό.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα με τίτλο "Περνάει το ΕΣΥ" γράφει ότι το Εθνικό Σχέδιο Υγείας φαίνεται να οδεύει προς έγκριση αφού ΔΗΣΥ, ΚΙΣΟΣ και ΕΔΗ τάσσονται υπέρ, ενώ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ αντιτίθενται στην ψήφιση του σχεδίου, που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην ολομέλεια του Σώματος. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος απέδωσε σε παρερμηνεία τις δηλώσεις Βελγίδας Υφυπουργού Ανεμί Νέιτς.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Απείθαρχος ο Αθανάσιος" γράφει για "σενάριο επανόδου στην εκκλησιαστική κρίση" μετά την άρνηση της πλειοψηφίας των μελών της Ιεράς Συνόδου να λάβουν μέρος σε συλλείτουργο στη Λεμεσό επ' ευκαιρία της ονομαστικής γιορτής του Μητροπολίτη Αθανάσιου. Αλλού προβάλλει δηλώσεις της Αναπληρωτού ΥΠΕΞ της Ελλάδας Ελισάβετ Παπαζώη ότι τα ζητήματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και το Κυπριακό έχουν πάψει πλέον να είναι ελληνοτουρικά θέματα και είναι ζητήματα για τα οποία η Τουρκία ελέγχεται από την ΕΕ.

Η "Σημερινή" στο κύριο της θέμα υπό τον τίτλο "Βρόμικη υπονόμευση" γράφει ότι η συμμετοχή της Κύπρου στον Ευρωπαϊκό Στρατό "μπλέχτηκε σε βρόμικα πλοκάμια της μυστικής διπλωματίας" και αποκαλύπτει μυστικό έγγραφο που υποστηρίζει ότι Κύπριοι τάχθηκαν εναντίον της απόφασης για συμμετοχή της Κύπρου στον ευρωπαϊκό στρατό. Αλλού αναφέρεται στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Επενδυτών και Χρηματιστηριακών Αξιών, στην οποία επικρίθηκαν έντονα οι Χρηματιστές και ζητήθηκε η αποχώρηση του Προέδρου της Ένωσης Μελών των Χρηματιστών, Χριστόδουλου Έλληνα, από την αίθουσα.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Παρασκηνιακές Ενέργειες" γράφει για πρωτοβουλίες στο παρασκήνιο εκ μέρους του Βελγίου το οποίο ενθαρρύνθηκε για προαγωγή του συνταγματικού του μοντέλου στο Κυπριακό και σημειώνει ότι υπάρχουν ακόμα προβλήματα στην έλευση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, ο οποίος θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες και το Λονδίνο πριν μεταβεί στην Αθήνα την ερχόμενη Πέμπτη. Δημοσιεύει δηλώσεις του Ελληνα ΥΠΕΞ ότι η Κύπρος δεν θα βρεθεί μπροστά σε διλήμματα αλλά τα διλήμματα θα τα έχει η Τουρκία, που ήδη πληρώνει για την εμμονή της σε μη εποικοδομητικές θέσεις.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Όμηροι των Κατασκόπων" αναφέρεται σε σε "κατασκοπευτικό δίκτυο που εδρεύει στην πρεσβεία των ΗΠΑ" και γράφει ότι η τελευταία τήρησε σιγή ιχθύος στις πληροφορίες και αποκαλύψεις, ενώ η κυβέρνηση επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί τη Δευτέρα. Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι ο κυπριακός λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για το ρόλο ορισμένων ξένων δυνάμεων ενώ για άλλα θέματα είπε ότι οι Υπουργοί της κυβέρνησης Κληρίδη έχουν λάβει εντολές από το ΔΗΣΥ να εμπλακούν έντονα στην προεκλογική εκστρατεία.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" στο κύριο θέμα με τίτλο "Επικρίσεις κατά της Κύπρου για τα Ναρκοπέδια", γράφει ότι η Κύπρος επικρίνεται από διεθνή οργανισμό που παρακολουθεί τη δραστηριότητα των κρατών για την εφαρμογή της Συνθήκης Απαγόρευσης των Ναρκών, σημειώνοντας πως η Δημοκρατία δεν έχει επικυρώσει τη Συνθήκη και συνεχίζει να διατηρεί νάρκες κατά μήκος της νεκρής ζώνης. Αλλού αναφέρεται στις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Κούβας, ο οποίος ευχαρίστησε την Κύπρο για την υποστήριξή της στα ΗΕ στο θέμα της άρσης του αμερικανικού εμπάργκο εναντίον της χώρας του.

(ΚΥΠΕ/ΓΣΑ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 21 January 2001 - 10:24:03 UTC