Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 01-01-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 20/01/2001 Οι δηλώσεις που έγιναν μετά τις επαφές που η Βελγίδα Υφυπουργός Εξωτερικών Ανεμί Νέιτς είχε χθες στην Αθήνα, το χθεσινό μπαράζ δηλώσεων από πλευράς κυβέρνησης και κομμάτων για το θέμα του Εθνικού Σχεδίου Υγείας, οι δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για το θέμα των αγνοουμένων και η χθεσινή ανακοίνωση της Alpha Bank για το θέμα των επιτοκίων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Πίεση στο ΑΚΕΛ για το ΕΣΥ" ότι έντονα επικριτικές για τη στάση του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ έναντι του ΕΣΥ ήταν οι αντιδράσεις της συντρηπτικής πλειοψηφίας των κομμάτων και οργανώσεων, κάτι που εκτιμάται από αρκετούς ότι θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης, ιδιαίτερα για το ΑΚΕΛ, το οποίο παρουσιάζει μια διπρόσωπη πολιτική απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα. Αλλού αναφέρει ότι ένα εκτενή κατάλογο από δεσμεύσεις που ανέλαβε να υλοποιήσει η Κύπρος μέχρι το τέλος του 2000 και δεν τις έχει ακόμη υλοποιήσει, παρουσίασε χθες στον επικφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργο Βασιλείου, ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της ΕΕ για την Κύπρο, Λέοπολντ Μάουρερ.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "'Εταιρεία' πλαστών" γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε τυπογραφείο μετέτρεψε την οικία του στην Παλλουριώτισσα ο Γεωργιανός Εδουάρδος Κοτανίδης, 27 ετών, ο οποίος σύμφωνα με την Αστυνομία έφτιαχνε πλαστές άδειες οδηγού της Ρωσίας και τις μοίραζε σε ομοεθνείς του ανά το παγκύπριο έναντι αμοιβής, συμβουλεύοντας τους πως με αυτές θα εξασφάλιζαν κυπριακές άδειες οδηγού. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι νέες θεωρίες περί της τύχης αγνοουμένων ακούστηκαν χθες από το Ντενκτάς, ο οποίος σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 υποστηρίζει ότι πολλά από τα ονόματα που βρίσκονται στον κατάλογο των αγνοουμένων ζουν στην Αυστραλία, την Αγγλία ή τις ελεύθερες περιοχές.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "ΕΣΥ κατάλαβες;" ότι παρά την απόφαση τόσο του ΑΚΕΛ όσο και του ΔΗΚΟ να μην υπερψηφίσουν το Εθνικό Σχέδιο Υγείας (ΕΣΥ), όπως αυτό προτείνεται, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι δεν αλλάζει τα σχέδια της, αναφορικά με την προώθηση του προτεινόμενου νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του Σώματος, ελπίζοντας ότι αυτό θα τύχει τελικά έγκρισης. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι εκτεθειμένο άφησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος, τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Ανδρέα Κωνσταντίνου και δήλωσε άγνοια για ανακοίνωση που εκδόθηκε από το ΔΗΚΟ, με την οποία επικρίνεται έντονα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Αναστασιάδης.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Ακάλυπτος ο Κασουλίδης" αναφέρει ότι ξεκρέμαστο άφησαν τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και την Κυπριακή Δημοκρατία η Υφυπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ανεμί Νέιτς και η ελληνική κυβέρνηση. Ούτε η κ. Νέιτς, ούτε η κ. Ελισάβετ Παπαζώη, ούτε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου τήρησαν την υπόσχεσή τους προς τον κ. Κασουλίδη ότι η ΥΦΕΞ του Βελγίου θα επανόρθωνε με χθεσινή της δήλωση, στην Αθήνα, την προχθεσινή της τοποθέτηση, στη Λάρνακα, με την οποία θεωρούσε ως θεμελιώδες ζήτημα την παραχώρηση μορφής αναγνώρισης στο ψευδοκράτος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι η απόρριψη της πρότασης της ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ από τους καθηγητές δημιούργησε βαρύ κλίμα στην οργάνωση.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Επικίνδυνη βελγική νάρκη" ότι όχι μόνο δεν ήταν ατυχές φραστικό πυροτέχνημα οι δηλώσεις της Βελγίδας Υφυπουργού Εξωτερικών, αλλά εάν βάλει κανείς στη σειρά τις ενέργειές της πριν, κατά και μετά την επίσκεψή της στην Κύπρο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο πιθανότητα για συγκεκριμένη πολιτική επιλογή. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι επιτόκια που αποκλίνουν σημαντικά από εκείνα που θα επιβάλουν οι τρεις μεγαλύτερες τράπεζες και που αναμένεται να δημιουργήσουν αυξημένο ανταγωνισμό στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου ανακοίνωσε χθες η Alpha Bank.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Κατάσκοποι υπό ασυλία" αναφέρει ότι με την κάλυψη και προστασία που τους εξασφαλίζει η διπωλατική ασυλία, οι Αμερικανοί έχουν μετατρέψει το κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία σε ένα υπερσύγχρονο "κάστρο" κατασκοπείας. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει ότι σε πληροφορίες ότι "διάφοροι συμαπτριώτες μας, πέραν του χώρου του ΑΚΕΛ, ενδιαφέρονται να έλθουν σε επαφή με το ΑΚΕΛ" σε ότι αφορά στη σύνθεση του ψηφοδελτίου του για τις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου αναφέρθηκε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα ότι οι Βρετανικές Βάσεις θα προβούν σε αναπαράσταση της απαγωγής του Πανίκου Τζιακούρμα, στο χώρο όπου απήχθη πριν από ένα και πλέον μήνα. Η αναπαράσταση σύμφωνα με την εφημερίδα θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στο δρόμο Πύλας - Περγάμους όπου ο Ε/Κ εργολάβος εξαφανίστηκε από το αυτοκίνητό του στις 13 Δεκεμβρίου. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε χθες ότι θα κινηθεί ποινική διαδικασία κατά του υπό διαθεσιμότητα Κύπριου διπλωμάτη Χαράλαμπου Καψού, που διετέλεσε πρέσβης στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική" με κύριο τίτλο "'Παιγνίδια' στις τιμές" αναφέρει ότι ορισμένες μετοχές κατάφεραν να σπάσουν τα ασφυκτικά επίπεδα τιμών, που διαπραγματεύονταν επί σειρά εβδομάδων, φθάνοντας έστω και για λίγο στα όρια του limit-up. Αλλού η εφημερίδα αναφέρει ότι με αρνητικό πρόσημο έκλεισε η χθεσινή τελευταία χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας με το Γενικό Δείκτη Τιμών να παρουσιάζει απώλειες της τάξης του 1,05%.

Η εβδομαδιαία επιχειρηματική εφημερίδα "Οικονομική" αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ασφαλιστική ... ανασφάλεια" ότι άλλο ένα οχυρό της κρατικής παρέμβασης πέφτει με την πλήρη φιλελευθεροποίηση των ασφαλίστρων. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου την περασμένη Τετάρτη το ασφάλιστρο για την υποχρεωτική ασφάλιση έναντι τρίτου παύει να είναι καθορισμένο και αφήνεται να καθορίζεται από τις εταιρείες ανάλογα με τον πελάτη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τη Δευτέρα αναμένεται να υποβάλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις αρχές του ΧΑΚ την έκθεσή με τα πορίσματα της έρευνας για την Κύκνος Επενδυτική.

Το εβδομαδιαίο οικονικικό και πολιτικό φύλλο "Νέος Τύπος" με κύριο τίτλο "Ερχεται η Marfin" αναφέρει ότι η άφιξη στην Κύπρου του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου, Προέδρου της MARFIN ΑΕΠΕΥ, οι επαφές του με διάφορους παράγοντες και οι συναντήσεις που θα έχει με τον Τύπο, είναι προάγγελος του αναβαθμισμένου ενδιαφέροντος του ομίλου για την Κύπρο. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ποσό 251 εκατομμυρίων δολαρίων θα δαπανηθεί από πλευράς κυβέρνησης τα επόμενα εννέα χρόνια, ούτως ώστε να υλοποιηθεί η αναβάθμιση και μετακίνηση των διυλιστηρίων Λάρνακας.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 20 January 2001 - 8:24:02 UTC