Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-12-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 11/12/00 Η αναταραχή στη Μέση Εκπαίδευση μετά την απόρριψη από την ΟΕΛΜΕΚ της πρόταης της εξ Υπουργών Επιτροπής, τα διαδραματισθέντα κατά τη χθεσινή τελευταία ημέρα του 19ου συνεδρίου του ΑΚΕΛ, το ψήφισμα που προωθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το συνέδριο της ΝΕΔΗΚ είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Απόφαση εμπαιγμός για το ΔΗΚΟ" ότι η σκοπιμότητα και η αναγκαιότητα της ηγεσίας του ΑΚΕΛ να διατηρήσει ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καλλιεργώντας το κατάλληλο κλίμα από τώρα μέχρι τις προεδρικές εκλογές του 2003, το οποίο θα του επιτρέψει να δημιουργήσει το πλαίσιο για να αναρριχηθεί στην εξουσία, επικράτησαν τελικά χθες στο 19ο συνέδριο του ΑΚΕΛ της απαίτησης της βάσης ο υποψήφιος να είναι αριστερός. Αλλού γράφει ότι ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος για το Κυπριακό, Αλφερντ Μόουζες, πρόκειται να αποχωρήσει από τη θέση του ανεξάρτητα από το ποιός τελικά θα είναι ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου.

"Το Θάρρος" με κύριο τίτλο "Η ΟΕΛΜΕΚ επανήλθε στις απειλές της" σημειώνει ότι το Κεντρικό Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΕΛΜΕΚ σε χθεσινή απογευματινή συνεδρία του, απέρριψε την πρόταση της Υπουργικής Επιτροπής για τα αιτήματα των καθηγητών και εξήγγειλε απεργιακά και άλλα μέτρα. Μετά την εξέλιξη αυτή ο Υπουργός Παιδείας Ουράνιος Ιωαννίδης ακύρωσε το προγραμματισμένο χθες βράδυ ταξίδι του στη Θεσσαλονίκη. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Παγκύπριο Συνέδριο της ΝΕΔΗΚ διακήρυξε τη θέληση και την αποφασιστικότητα των νέων του ΔΗΚΟ να στηρίξουν μαζικά και ενεργητικά τη νέα πορεία του κόμματος, ώστε να καταστεί πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη και αποτελεσματική έπαλξη εθνικών και κοινωνικών αγώνων.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Βάζουν λουκέτο" ότι νέα αναταραχή κλυδωνίζει και πάλιν την εκπαίδευση, αυτή τη φορά τη Μέση μετά τις δυσάρεστες εξελίξεις του σημειώθηκαν χθες. Οι καθηγητές, παραλαμβάνοντας την πρόταση της αρμόδιας εξ Υπουργών Επιτροπής τη χαρακτήρισαν ως θεωρητική, που τίποτε δεν προτείνει και ταυτόχρονα την ερμήνευσαν ως εμπαιγμό προς τα μέλη της ΟΕΛΜΕΚ. Αλλού γράφει ότι ο βουλευτής Λάρνακας και αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους είναι μεταξύ αυτών που πριν από αρκετά χρόνια αγόρασε ακίνητα (δυο οικόπεδα στην περιοχή Μακένζι, έναντι τιμήματος 6,500) τα οποία η Υπηρεσία Διαχείρισης τ/κ περιουσιών περιέλαβε στον κατάλογο των τ/κ περιουσιών, που μεταβιβάστηκαν σε Ελληνοκυπρίους.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "'Οχι' των καθηγητών" αναφέρει ότι δραματικές εξελίξεις σημειώθηκαν χθες στη Μέση Εκπαίδευση. Οι καθηγητές μέλη της ΟΕΛΜΕΚ απέρριψαν τις κυβερνητικές προτάσεις και προχωρούν από σήμερα στη λήψη δυναμικών μέτρων. Ως πρώτο μέτρο η ΟΕΛΜΕΚ αποφάσισε να κλείσει ενωρίτερα, σήμερα, Γυμνάσια και Λύκεια, και να καλέσει τα μέλη της να προσέλθουν, στις 11.30 π.μ., σε επαρχιακές συνελεύσεις, για τη λήψη αποφάσεων για απεργιακά μέτρα. Αλλού γράφει ότι την έντονη ανησυχία των μελών της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, αναφορικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες για εξαγορά εισηγμένων Επενδυτικών Εταιριών στο ΧΑΚ εκφράζει σε επιστολή του προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο Πρόεδρός της Μάρκος Κυπριανού.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Δεν προαποκλείει κανένα" ότι με λυμένα τα χέρια θα προχωρήσει η νέα ηγεσία του ΑΚΕΛ στις διεργασίες που επιδιώκει για τη συγκρότηση συνεργασιών για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Στο παγκύπριο συνέδριο χαλιναγωγήθηκε η τάση που ήθελε την κατάθεση στο διάλογο με τα άλλα κόμματα της υποψηφιότητας του ΓΓ του κόμματος Δ. Χριστόφια και της αυτόνομης καθόδου σε περίπτωση που αποτύχει η πρωτοβουλία για συμμαχίες. Αλλού αναφέρει ότι ψήφισμα ίσων αποστάσεων προωθεί το Συμβούλιο Ασφλαείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Η "Χαραυγή" αφιερώνει ολόκληρη την πρώτη της σελίδα στα αποτελέσματα του 19ου συνεδρίου του ΑΚΕΛ και με κύριο τίτλο "Χέρι συνεργασίας" γράφει ότι με πλήρη δημοκρατικότητα και με την έγκριση σοβαρών εγγράφων και αποφάσεων, που θα καθοδηγούν το κόμμα για την επόμενη πενταετία, έληξε χθες το 19ο συνέδριο του ΑΚΕΛ". Ο επανεκλεγείς ΓΓ της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι οι ΑΚΕΛιστές απέδειξαν γι'άλλη μια φορά ότι είναι προσηλωμένοι και πιστοί στις αρχές της κοινωνικής δικαιοσύνης, στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος μιλώντας χθες στο 8ο Παγκύπριο Συνέδριο της Νεολαίας του ΔΗΚΟ (ΝΕΔΗΚ) ανέφερε ότι το κείμενο της εταιρικής σχέσης Τουρκίας - ΕΕ ούτε βελτιώνει, ούτε επιβαρύνει τα πορίσματα του Ελσίνκι.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 11 December 2000 - 7:24:03 UTC