Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-12-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 10/12/2000 Το 19ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ και οι εξελίξεις στο κομματικό παρασκήνιο ενόψει βουλευτικών και προεδρικών εκλογών, τα τεκταινόμενα στη Νίκαια στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πληροφορίες για επικείμενο σχέδιο των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό στις αρχές του νέου χρόνου και το πρόβλημα των λαθρομεταναστών είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

"Η Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Το ΑΚΕΛ αποκλείει τον Τάσσο" αναφέρει ότι μπορεί χθες κατά το 19ο Συνέδριο του ΑΚΕΛ η βάση του κόμματος να έστειλε με έντονο τρόπο το μήνυμα ότι ζητά αριστερό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές του 2003, αλλά η ηγεσία "χρησιμοποίησε όλα τα μέσα που διαθέτει ώστε να εγκριθεί η δική της θέση που να μην προαποκλείει οποιονδήποτε υποψήφιο" και να της επιτρέπεται "να κινηθεί όπως επιθυμεί". Αλλού γράφει ότι η πρόταση θεσμικών αλλαγών στην ΕΕ που κατάθεσε ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Νίκαιας προβλέπει για την Κύπρο έξι θέσεις στην Ευρωβουλή και τρεις ψήφους στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, προσθέτει η "Α".

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Κόλπο Ντενκτάς οι λαθρομετανάστες" γράφει πως σε δηλώσεις του στην εφημερίδα ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου "άφησε να νοηθεί" ότι ο Τ/Κ ηγέτης μας στέλνει λαθρομετανάστες από τα κατεχόμενα για να μας δημιουργήσει πρόβλημα, αφού το θέμα χαρακτηρίζεται ως "μάστιγα" και η εξεύρεση χώρου διαμονής για τους ανθρώπους αυτούς είναι "πονοκέφαλος". Αλλού γράφει ότι οι κυβερνητικοί γιατροί προειδοποιούν με δυναμικά μέτρα αν μέχρι το τέλος του χρόνου δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους που αφορούν μισθολογικές αυξήσεις και πλήρη σύνταξη.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Στόχος το 'Κέντρο'" αναφέρει ότι ο λεγόμενος χώρος του "Κέντρου" έχει μετατραπεί σε "μήλο της Εριδος" για τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, που αποτελούν πρόκριμα για τις προεδρικές του 2003. Στελέχη διαφόρων κομμάτων, προσθέτει, δήλωσαν στην 'Σ" πως στοχεύουν στο χώρο του "Κέντρου", που "μετατρέπεται σε 'κλειδί' που θα ανοίξει τις πύλες του Προεδρικού". Αλλού γράφει ότι η αγορά "στενάζει" λόγω των δραματικών συνεπειών που προκάλεσε η κατρακύλα στο ΧΑΚ και αναμένεται ότι φέτος πολλές οικογένειες θα περάσουν μαύρα Χριστούγεννα.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Οριστικό σχέδιο λύσεως" αναφέρει ότι κρίσιμες εξελίξεις αναμένονται στο Κυπριακό από την αρχή του νέου έτους, αφού ομάδα του ΟΗΕ ετοιμάζει ολοκληρωμένο σχέδιο λύσης για το Κυπριακό. Η Ουάσινγκτον, προσθέτει ο "Φ", μιλά τώρα για "ουσιαστικώς αυτόνομα συστατικά κράτη" στην Κύπρο. Αλλού γράφει ότι χθες στον πλημμυρισμένο από τη βροχή δρόμο Λευκωσίας - Λεμεσού κοντά στο χωριό Μοσφιλωτή, σκοτώθηκαν δύο νεαρές κομμώτριες οι οποίες πήγαιναν στη δουλειά τους, αφού το αυτοκίνητό τους παρεξέκλινε της πορείας του, λόγω της βροχής, και συγκρούστηκε με όχημα που ερχόταν από την αντίθετη κατεύθυνση.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "'Ναι' στον ήπιο διάλογο" αναφέρει ότι, σύμφωνα με δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια οι εκλογικές διαδικασίες για την Κεντρική Επιτροπή και την Επιτροπή Ελέγχου του κόμματος "ολοκληρώθηκαν με κάθε δημοκρατικότητα", κατά τη χθεσινή ημέρα του 19ου Συνεδρίου. Αλλού γράφει ότι οι ξένοι αντιπρόσωποι στο Συνέδριο τοη ΑΚΕΛ ενέκριναν ψήφισμα με το οποίο καταδικάζεται η συνεχιζόμενη κατοχή και ο εποικισμός της Κύπρου. Στο ψήφισμα καταδικάζεται επίσης η στάση Ντενκτάς - Αγκυρας και ζητείται η αποκατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Sunday Mail" γράφει ότι διήρκεσε πέραν του κανικού χθες η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Νίκαια που συγκλήθηκε για αναδιάρθρωση της Ενωσης πριν τη διεύρυνσσή της προς την Ανατολή. Τα μικρά κράτη, προσθέτει η εφημερίδα, εξοργίστηκαν με το σχέδιο μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η γαλλική προεδρία. Αλλού αναφέρει ότι ομάδες ειρήνης μάχονται εναντίον των καιρικών συνθηκών, αφού χθες στο πάρκο του Περγάμους, κοντά στην Πύλα, έστησαν δύο τεράστιους πίνακες για τους σκοπούς εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί εκεί σήμερα.

Σημ: Η εφημερίδα "Πολίτης" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΜ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 10 December 2000 - 10:24:03 UTC