Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-11-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 4/11/2000 Η άρνηση του Προέδρου Κληρίδη να παραλάβει άτυπο έγγραφο που του επέδωσε ο Αλβαρο ντε Σότο χθες, στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, η έναρξη διαπραγμάτευσης της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου στο ΧΑΑ από τις 8 Νοεμβρίου και η κατάσταση στο ΧΑΚ, η υποδοχή που επεφύλαξε ο Δήμος Πάφου στους Ολυμπιονίκες της Ελλάδας στο Σίδνεϊ και η μεγάλη επιχείρηση της Αστυνομίας για πάταξη της κασετοπειρατίας είναι μεταξύ των θεμάτων που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Aλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Βήμα προς τα πίσω" ότι χειρότερο από την προηγούμενη φορά είναι το άτυπο έγγραφο που υπέβαλε χθες ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Αλβαρο ντε Σότο, σχετικά με την κατανομή των εξουσιών ανάμεσα στην κεντρική ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις δυο επιμέρους πολιτείες, με αποτέλεσμα να αρνηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να το παραλάβει. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι για πρώτη φορά χθες, η αστυνομία προχώρησε σε μια τόσο μεγάλη παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση, για πάταξη της πειρατίας ψηφιακών δίσκων μουσικής, βιντεοταινιών και ηλεκτρονικών παιχνιδιών, η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη σύλληψη τεσσάρων προσώπων.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Εμπλοκή στις συνομιλίες" αναφέρει ότι στην απόρριψη του άτυπου εγγράφου για την κεντρική Κυβέρνηση προχώρησε χθες η ελληνοκυπριακή πλευρά, μετά από συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Το εν λόγω έγγραφο θεωρείται απαράδεκτο από την πλευρά μας, ενώ και αντίστοιχο για τις περιουσίες γίνεται δεκτό με σκεπτικισμό, συμπληρώνει. Αλλού σημειώνει ότι στα 1.193 έφθασε ο αριθμός των διαζυγίων για το 1999. Ο αριθμός αυτός είναι ενδεικτικός για την αύξηση των διαζυγίων, αφού κατά το 1998 οι αιτήσεις διαζυγίων ανέρχονταν στις 852.

"Ο Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με θέμα "Επιστρέφεται ως απαράδεκτο" ότι νέο άτυπο έγγραφο για το συνταγματικό, το οποίο κρίθηκε εξίσου απαράδεκτο με το προηγούμενο, έριξε στο τραπέζι ο Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Αλβαρο ντε Σότο. Το έγγραφο ήταν σε τέτοιο βαθμό αρνητικό, που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αρνήθηκε να το παραλάβει, αναφέρει. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι με τιμές ηρώων υποδέχθηκε χθες βράδυ η Πάφος του Ελληνες Ολυμπιονίκες που ήρθαν στην Κϋπρο για να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις του Ραδιομαραθωνίου 2000.

"Η Σημερινή" με κύριο τίτλο "Παγίδα λιβανοποίησης" αναφέρει ότι άτυπο έγγραφο, παγίδα του Αλβαρο ντε Σότο, που άνοιγε παράθυρα νομιμοποίησης των εποίκων και δημιουργούσε τις προϋποθέσεις ακόμη και γι'αυτή τη μελοντική λιβανοποίηση της Κύπρου, απέρριψε χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης στη Γενεύη. Αλλού γράφει ότι η Τράπεζα Κύπρου εισέρχεται οριστικά την ερχόμενη Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Η απόφαση, που ανακοινώθηκε χθες επίσημα από το Συγκρότημα, αναφέρει ότι την ερχόμενη Τετάρτη 8 Νοεμβρίου, θ'αρχίσει η εμπορία των τίτλων της κυπριακής τράπεζας στη Σοφοκλέους.

"Ο Φιλελεύθερος" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "Σκιώδης η κεντρική εξουσία" ότι το άτυπο έγγραφο που υπέβαλε χθες στις δυο πλευρές ο Αλβαρο ντε Σότο μειώνει σημαντικά τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης ενώ προδήλως περιέχει σοβαρούς κινδύνους για την ενότητα του κράτους. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι στις 15 Νοεμβρίου τα πάντα θα νεκρώσουν στην Κύπρου και για λίγα λεπτά οι πάντες θα κατέλθουν σε στάση εργασίας, όχι για να διεκδικήσουν κάποια οικονομικά αιτήματα αλλά το δικαίωμα να διατηρθεί στη ζωή η Κυπριακή Δημοκρατία και να σταλεί διεθνώς το μήνυμα πως δεν γίνεται αποδεκτό το κατοχικό έκτρωμα στη βόρεια κατεχόμενη Κύπρο.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Αναιμική κυβέρνηση" αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης αρνήθηκε χθες να παραλάβει το νέο άτυπο έγγραφο για τις εξουσίες του Αλβαρο ντε Σότο, το οποίο απογυμνώνει τις εξουσίες της κεντρικής κυβέρνησης, ενώ παρέδωσε στον αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών άτυπο έγγραφο με τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς στο θέμα των περιουσιών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ο Νέλσων Μαντέλα, πρώην Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής, πιθανόν να επισκεφθεί σύντομα τη Λεμεσό, μετά από πρωτοβουλία του ίδιου του Δημάρχου της πόλης.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο πυρετός για το θέμα του εθνικού ύμνου κατέλαβε και χθες το πολιτισκό σκηνικό με αποκορύφωμα την από αέρος αντιπαράθεση μεταξύ δυο βουλευτών, ένας εκ των οποίων η σύζυγος του Γιώργου Βασιλείου ο οποίος την Πέμπτη δέχθηκε επίθεση από όλες τις πλευρές επειδή εισηγήηκε ότι η Κύπρος θα χρειαστεί έναν κρατικό ύμνο σε περίπτωση πολιτικής λύσης. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το Υπουργείο Οικονομικών κατέθεσε νομοσχέδιο στο Υπουργικό Συμβούλιο το οποίο προβλέπει την υποχρέωση των ιδιοκτητών οχημάτων να τα υποβάλλουν σε επιθεώρηση μια φορά το χρόνο.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική" με κύριο τίτλο "Στα δικαστήρια θα σύρουν οι επενδυτικές εταιρίες" γράφει ότι νομικά μέτρα κατά εταιριών μελετούν επενδυτές σε περίπτωση που ορισμένες εταιρίες, οι οποίες έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΧΑΚ, δεν προχωρήσουν σε επιστροφή των χρημάτων στο κοινό, όπως προνοεί η νομοθεσία περί Εταιριών και ο νέος νόμος που ψήφισε η Βουλή. Αλλού αναφέρει ότι ο Δείκτης στη χθεσινή τελευταία συνεδρία της εβδομάδας, κατόρθωσε ν'ανακάμψει κατά 0,86%, κλείνοντας τελικά στις 292,84 μονάδες, ενώ ο όγκος συναλλαγών μόλις που κατάφερε να ξεπεράσει τα 15 εκατομμύρια λίρες, φθάνοντας τελικά στα 15 εκατομύρια 92 χιλιάδες 256 λίρες.

Το εβδομαδιαίο οικονομικό και πολιτικό φύλλο "Νέος τύπος" στο κύριο του θέμα με τίτλο "Ετσι 'σκότωσαν' την αγορά!" παρουσιάζει έρευνά του για το "ποιοί πουλούσαν και ποιοί αγόραζαν" στο ΧΑΚ και γράφει ότι οι χρηματιστές ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι και κριτές και ότι οι περισσότεροι γνώριζαν πολύ καλά ότι δεν θα μέναμε στο επίπεδο των 800, ούτε των 700, ούτε και των 600 μονάδων. Προσθέτει ότι το ζήτημα δεν είναι μόνο αν έπεσαν οι τιμές αλλά και πώς έπεσαν. Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Γεωργίας έχει επιφορτισθεί με το 50% του συνολικού έργου εναρμόνισης της νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Η εβδομαδιαία επιχειρηματική εφημερίδα "Οικονομική" με κύριο τίτλο "Στα 100 εκατομμύρια λίρες τα υπερκέρδη" γράφει ότι χαρά ευαγγέλια για τις εμπορικές τράπεζες, αφού με την επερχόμενη απελευθέρωση των επιτοκίων θα βάλουν στα ταμεία τους τουλάχιστον 100 εκατομμύρια λίρες κέρδη πέραν των προβλεπομένων. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι μετά από μήνες σκέψεων, διαμαρτυριών και ατελείωτων συνεδριών που οδήγησαν ακόμα και σε απεργίες, το ΧΑΚ πήρε τελικά το πράσινο φως για τη μεταστέγαση του IMC. Ο διευθυντής του τμήματος Πολεοδομίας ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα το ΧΑΚ μπορεί να μετακινηθεί στο κτίριο του IMC.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 4 November 2000 - 19:59:34 UTC