Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-11-03

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ 3/11/2000 Οι εξελίξεις στον πέμπτο γύρο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό που διεξάγεται στη Γενεύη και τα έγγραφα που πιθανολογείται ότι θα υποβάλουν σήμερα τα ΗΕ προς τις δύο πλευρές, τα διαδραματιζόμενα στο χώρο της Εκκλησίας της Κύπρου, ο απόηχος των δηλώσεων του Προέδρου των ΕΔΗ αναφορικά με το θέμα του Εθνικού Υμνου, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πάφου: Ενημέρωσα τον Χριστόδουλο" γράφει ότι ενδιαφέρον και προβληματισμό φαίνεται να προκαλούν στα γείτονα πατριαρχεία τα όσα διαδραματίζονται στο χώρο της Εκκλησίας Κύπρου και αναφέρει ότι ο Μητροπολίτης Πάφου ενημέρωσε τηλεφωνικώς τον Αρχιεπίσκοπο Ελλάδας Χριστόδουλο για την κρίση που ταλανίζει την Εκκλησία της Κύπρου. Αλλού αναφέρεται στον Τ/Κ, ο οποίος συνελήφθη στη Βρετανία και δικάζεται εκεί για υπόθεση ναρκωτικών, τα οποία, σύμφωνα με τη βρετανική Αστυνομία προήλθαν από τα κατεχόμενα.

"Η Μάχη" στο κύριο θέμα αναφέρεται σε υπόθεση που βρίσκεται ενώπιον δικαστηρίου και αφορά ισχυριζόμενες απάτες σε βάρος ηλικιωμένων προσώπων. Αλλού γράφει ότι εκπρόσωπος των κατοίκων την Λακατάμειας περιέγραψε με δραματικό τρόπο στα μέλη της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, τις αντιδράσεις και τα συναισθήματά του για πολλούς θανάτους - μυστήρια στην περιοχή, από καρκίνο.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα με τίτλο "Αυτονομία ζητά η Βουλή" γράφει ότι μετά από 40 χρόνια λειτουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Βουλή των Αντιπροσώπων επιχειρεί ένα σημαντικό θεσμικό άλμα, διεκδικώντας την οικονομική και διοικητική της αυτοδυναμία, δηλαδή πλήρη ανεξαρτητοποίησή της από την εκτελεστική εξουσία με δικό της προϋπολογισμό. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου χαιρέτισε χθες τη δήλωση της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ για την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

"Η Σημερινή" στο βασικό θέμα με τον τίτλο "Ομαδικά πυρά" γράφει ότι ομαδικά πυρά από κόμματα, βουλευτές, οργανώσεις, προσφυγικά σωματεία και άλλα οργανωμένα σύνολα δέχθηκε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Βασιλείου, "για την πρότασή του για κατάργηση του Εθνικού Υμνου στη νήσο και καθιέρωση κυπριακού ύμνου". Αλλού γράφει ότι με απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής επεκτείνεται ο θεσμός των χορηγιών των φοιτητών και σε εκείνους που φοιτούν στην ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση της Κύπρου σε αξιολογούμενους κλάδους όλων των ετών.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Εγγραφο για τις περιουσίες" γράφει ότι έγγραφο για τις εξουσίες έχει ετοιμάσει ο Αλβαρο ντε Σότο, το οποίο ενδέχεται να υποβάλει σήμερα στις δύο πλευρές και θα αφορά τις αρμοδιότητες της κεντρικής κυβέρνησης και των δύο καντονίων και από το περιεχόμενό του θα διαφανεί προς ποια κατεύθυνση κινούνται τα ΗΕ. Αλλού γράφει ότι ποσοστό πέραν του 75% των εκπαιδευτικών αυτοκινήτων που παρουσιάστηκαν μέχρι στιγμής για επιθεώρηση, δεν κρίθηκαν κατάλληλα και θα επιθεωρηθούν εκ νέου.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Θυμήθηκε στο παρά πέντε το θέμα των περιουσιών" γράφει ότι έντονη κριτική στην κυβέρνηση ασκήθηκε από τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, γιατί δεν έγινε η αναγκαία προετοιμασία της πλευράς μας στο θέμα των περιουσιών και δεν συζητήθηκε έγκαιρα στο Εθνικό Συμβούλιο. Αλλού γράφει ότι με τρεις τόνους βοδινό κρέας την εβδομάδα φέρεται να προμηθεύει Τουρκοκύπριος στην Πύλα τον τουρκικό στρατό κατοχής, το οποίο αγοράζει από τις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" αναφέρεται στην κύρια είδηση στη "θύελλα διαμαρτυριών" που προκάλεσε η δήλωση του Προέδρου των ΕΔΗ Γιώργου Βασιλείου αναφορικά με τον Εθνικό Υμνο. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται στην έντονη αντίδραση του κυπριακού συνδέσμου για την προστασία των ζώων στην προσπάθεια νομιμοποίησης της ευθανασίας των αδέσποτων ζώων, από τις κρατικές Αρχές.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Weekly" αναφέρεται στο κύριο θέμα στη συνεχιζόμενη αιματοχυσία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και γράφει για τη χθεσινή έκρηξη που σημειώθηκε στα Ιεροσόλυμα, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο Ισραηλινοί. Αλλού γράφει ότι ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ)σε συνάντηση των μελών του χθες στη Λεμεσό, συζήτησε τρόπους ενθάρρυνσης του χειμερινού τουρισμού στην Κύπρο.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Weekly Review" στο κύριο της θέμα, γράφει ότι ενώ διεξάγονται οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό, Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματίες κάλεσαν τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να ξεκινήσουν το λεγόμενο "έλεγχο πραγματικοτήτων". Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται στο Ραδιομαραθώνιο, κατά τον οποίο οι δύο κύριοι χορηγοί της εκδήλωσης, θα συνεργαστούν με συνολικά 27 τοπικούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς καθώς και εννέα ραδιοφωνικούς σταθμούς στο εξωτερικό.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 3 November 2000 - 9:16:02 UTC