Read the UN International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (7 March 1966) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-08-05

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 05/08/2000 Η διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού με την ολοκλήρωση των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Γενεύη και οι θέσεις των Ηνωμένων Εθνών επί των εξελίξεων στο Κυπριακό, η κατάσταση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και το κλίμα μεταξύ των επενδυτών, το ενδιαφέρον των Κυπρίων για ταξίδια στο εξωτερικό και το θέμα των φοιτητικών ναύλων των Κυπριακών Αερογραμμών είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H "Aλήθεια" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Δυσανασχέτησε την Ε/κ πλευρά" γράφει ότι δυσανασχετισμένη φέρεται η Ε/κ πλευρά όχι μόνο λόγω της αποτυχίας διάσπασης του αδιεξόδου στις συνομιλίες της Γενεύης, αλλά και ορισμένων τοποθετήσεων του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για τό Κυπριακό Αλβαρο ντε Σότο ότι όλα τα θέματα βρίσκονται στο τραπέζι, βάσει του ψηφίσματος 1250. Σε άλλο δημοσίευμα, αναφέρεται στην υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης ανήλικων παιδιών από 50χρονο καυηγητή και γράφει ότι ο κατηγορούμενος δεν παραδέχθηκε ενοχή και η υπόθεση αναβλήθηκε για ακρόαση τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Αδιέξοδο χωρίς προοπτική" γράφει ότι κατά τις χωριστές συναντήσεις τους με τον κ. ντε Σότο, ο Πρόεδρος Γλαύκος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ανέπτυξαν τις θέσεις τους κάτι που θα συνεχιστεί τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα των συναντήσεων στη Νέα Υόρκη. Αλλού γράφει ότι αυξημένο είναι φέτος το ενδιαφέρον των Κυπρίων για τα ταξίδια στο εξωτερικό και όπως και πέρσι, μεγάλος αριθμός Κυπρίων προτίμησε να ταξιδέψει στην Ελλάδα,ενώ όπως σημειώνει η μόδα επιτάσσει και τις ασιατικές χώρες, ιδιαίτερα την Κίνα.

Ο "Πολίτης" στο πρωτοσέλιδο θέμα της, με τίτλο "Προειδοποίησε με παραίτηση" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβλέποντας πως ο στόχος των Αμερικανο- Βρετανών είναι περισσότερο η διατήρηση της διαδικασίας και όχι η συζήτηση επί της ουσίας του Κυπριακού, φέρεται να προειδοποίησε τους διεθνείς μεσολαβητές ακόμη και με παραίτηση από το αξίωμά του. Αλλού γράφει ότι το τελευταίο διάστημα Ελληνοκύπριοι κτηνοτρόφοι πωλούν βόδια και αγελάδες σε Τουρκοκύπριους στα κατεχόμενα, και μάλιστα σε πολύ υψηλές τιμές, ενώ σύμφωνα με έγγραφο της ΚΥΠ οι συναλλαγές αυτές εντάθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Εταιρίες στα πράσα" γράφει ότι υπό την στενή παρακολούθηση του ΧΑΚ βρίσκονται αρκετές εταιρίες, οι οποίες παραβιάζουν τους κανονισμούς του Χρηματιστηρίου για πράξεις με αδικαιολόγητη συχνότητα. Σε άλλη είδηση, επικαλούμενη καταγγελίες γονιών στην εφημερίδα, γράφει πως με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν θέσεις, οι Κυπριακές Αερογραμμές δεν εκδίδουν εισητήρια με φοιτητικό ναύλο σε περίοδο αιχμής, ενώ σε περίπτωση που φοιτητές πληρώσουν στην κανονική τιμή το εισητήριο, τους βρίσκουν αμέσως θέση.

"Ο Φιλελεύθερος" στο πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του, με τίτλο "Εφυγαν με άδειες βαλίτσες" αναφέρεται στην ολοκλήρωση του τρίτου γύρου των συνομιλιών και γράφει ότι ο Ντενκτάς παρουσιάζεται ο μόνος ικανοποιημένος καθότι οι θέσεις του για συνομοσπονδία αποτελούν μέρος των συζητήσεων και της όλης διαδικασίας. Αλλού γράφει ότι στο ραντάρ που διαθέτει η Εθνική Φρουρά σε περιοχή του Τροόδους διεξάγονται αυτή την περίοδο βελτιωτικά έργα, τα οποία αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των ημερών και έχουν ως στόχο τη μεγαλύτερη και πληρέστερη κάλυψη του εναέριου χώρου της Δημοκρατίας.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι 18χρονη Βρετανίδα τουρίστρια είχε παγιδευτεί κάτω από το νερό στο υδροπάρκο στην Πάφο για λίγα δευτερόλεπτα, δύο μέρες πριν από το τραγικό συμβάν που στοίχισε τη ζωή σε τρίχρονο αγοράκι ενώ βρισκόταν στο ίδιο υδροπάρκο. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι η διοργάνωση και η συνολική δαπάνη για το ράλλυ Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο υπολογίζεται να ανέλθει στις 500 χιλιάδες λίρες, ενώ τα έσοδα από το ράλλυ αναμένεται να ξεπεράσουν τα 15 εκατομμύρια λίρες.

Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Επενδυτική" στο κύριο θέμα, με τίτλο "Δυσπιστία και αβεβαιότητα 'σκοτώνουν' το ΧΑΚ" γράφει ότι το επενδυτικό κοινό εξακολουθεί να είναι "κουμπωμένο" και αναμένει νέα δυναμική άνοδο του δείκτη τιμών ή και σταθεροποίησή του για να κινηθεί σε νέες αγορές μετοχών. Αλλού γράφει ότι η ένταξη του συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου στην κύρια αγορά του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών είναι από χθες και τυπικά γεγονός, αφού η ελλαδική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ενέκρινε το ενημερωτικό δελτίο του συγκροτήματος.

Ο "Νέος Τύπος" στο βασικό θέμα, υπό τον τίτλο "Θα βλάψει και την οικονομία η πτώση του Χρηματιστηρίου" γράφει ότι η πτώση των τιμών και του γενικού δείκτη, αν συνεχιστεί με το σημερινό ρυθμό, απειλεί να δημιουργήσει συνθήκες κρίσεως στο σύνολο της οικονομίας. Αλλού γράφει ότι το Συμβούλιο του Χρηματιστηρίου, μέσα στο πλαίσιο της προσπάθειας για επίσπευση της διαδικασίας εξέτασης των αιτήσεων, έχει εγκρίνει ειδικό ερωτηματολόγιο, βάσει του οποίου θα γίνεται μια πρώτη εξέταση όλων των αιτήσεων των εταιρειών που υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο ΧΑΚ.

Η "Οικονομική" στο κύριο θέμα της, με τίτλο "ΟΚ πήραν τέσσερις" γράφει ότι τέσσερις εταιρείες πήραν το "πρασινο φως" για ένταξή τους στο ΧΑΚ και αναφέρει ότι ότι εταιρείες που δεν θα συμμορφώνονται με τις πρόνοιες του Νόμου και των Κανονισμών του Χρηματιστηρίου θα απορρίπτονται άμεσα όπως τονίζεται και σε χθεσινή ανακοίνωση του ΧΑΚ. Αλλού γράφει ότι η αγγλική στερλίνα σημείωσε άνοδο έναντι της κυπριακής λίρας ύστερα από μια ανάπαυλα τεσσάρων εβδομάδων και έκλεισε χθες πολύ πιο πάνω από τα πρόσφατα επίπεδα.

(Σημ.: Η εφημερίδα "Χαραυγή" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 5 August 2000 - 7:24:06 UTC