Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-08-04

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ – 04/08/2000 Η λήξη της παρούσας φάσης των συνομιλιών σήμερα στη Γενεύη είναι από τα κυριότερα θέματα της σημερινής ειδησεογραφίας. Ο Τύπος ασχολείται επίσης με τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ για τα ελλαδοτουρκικά και το Κυπριακό, την κατεδάφιση κτιρίων σε προσφυγικούς συνοικισμούς, την υπόθεση της Μαρίας Αντωνιάδου στην Αίγυπτο και το προσκύνημα στον Απόστολο Ανδρέα σε σχέση με την επίσκεψη Τ/Κ στα Κόκκινα.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Προκλητικός και ο Τζεμ" αναφέρει πως ένα άρθρο του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στην ιταλική εφημερίδα "Λα Στάμπα" ενδέχεται να διαταράξει την ελληνοτουρκική προσέγγιση, ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Δημήτρης Ρέππας του απάντησε πως η Τουρκία δεν είναι μόνη της στον κόσμο αυτό. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει τέρμα στην κατάχρηση του δικαιώματος για άδεια ασθενείας από ένα αρκετά μεγάλο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Ανακριτές στο Κάιρο" αναφέρει πως Κύπριοι ανακριτές μεταβαίνουν στην Αίγυπτο για την υπόθεση της 19χρονης Μαρίας Αντωνιάδου, που συνελήφθη για κατοχή ναρκωτικών. Όπως φαίνεται, συνεχίζει η "Μ", η υπόθεση οδηγείται προς εξιχνίαση. Αλλού γράφει ότι εργαζόμενος στο τμήμα καθαριότητας του Δήμου Πόλης Χρυσοχούς έχασε τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα την ώρα που εκτελούσε την εργασία του. Πρόκειται για τον Βαλεντίνο Ζάγκουλο, 57 ετών, από τη Θελέτρα.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Τορπίλη από Τζεμ" αναφέρεται στο άρθρο του Τούρκου ΥΠΕΞ Ισμαϊλ Τζεμ στην ιταλική εφημερίδα "Λα Στάμπα" με το οποίο επαναφέρει στο προσκήνιο της τουρκικές αξιώσεις ζητώντας διμερή και συνολική διαπραγμάτευση για το Αιγαίο, εκφράζοντας ανησυχία για την "καταπίεση", όπως ισχυρίζεται, των Μουσουλμάνων στη Θράκη και υποστηρίζοντας λύση συνομοσπονδίας για την Κύπρο, ενώ τάσσεται κάθετα εναντίον της ένταξής της στην ΕΕ. Γράφει ότι οι γονείς της 19χρονης Μαρίας Αντωνιάδου, η οποία κρατείται στην Αίγυπτο για υπόθεση κατοχής ναρκωτικών, δεν πήραν καμία απάντηση από τις αρχές της χώρας ενώ στην Κύπρο η Αστυνομία χθες συνέλαβε και δεύτερο ύποπτο για την υπόθεση.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Νέες απάτες" γράφει ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου διεξάγει νέες έρευνες εναντίον "ανεξήγητων πωλητών", που πωλούσαν μετοχές με "μη φυσιολογική συχνότητα". Οι μετοχές ανήκουν σε εταιρείες συνδεδεμένες μεταξύ τους, συνεχίζει η "Σ". Αλλού αναφέρει ότι άμεσο κίνδυνο διέτρεξαν χθες οι κάτοικοι τριών χωριών της ορεινής περιοχής του διαμερίσματος της Πόλης Χρυσοχούς από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε γύρω στις 1.00 μμ.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Μάχη για το συνταγματικό" αναφέρει ότι βάρος στο συνταγματικό δίνει τώρα ο ΟΗΕ που επικεντρώνει την προσοχή του κυρίως σε θέματα νομής των εξουσιών, ενώ παράλληλα συζητεί και την ασφάλεια. Τα άλλα κεφάλαια, προσθέτει, συζητήθηκαν "πολύ επιγραμματικά". Αλλού γράφει ότι ο Δήμαρχος Λευκωσίας κάλεσε το Συμβούλιο Παρεκκλίσεων να απορρίψει την αίτηση αλλαγής χρήσης του κτιρίου IMC, στο οποίο θα μετακινηθεί το ΧΑΚ, επειδή επηρεάζει τη γενική στρατηγική του Τοπικού Σχεδίου και εξυπηρετεί συμφέροντα ιδιωτών.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Χάδια στην Τουρκία οι πιέσεις τρίτων" γράφει ότι η Ε/κ πλευρά θα είναι ικανοποιημένη να μην δώσει νέα δέσμη ιδεών ο κ. ντε Σότο με δεδομένη την αδιάλλακτη θέση Ντενκτάς και Τουρκίας, ελπίζοντας ίσως πως οι ξένοι μεσολαβητές θα επαυξήσουν τις πιέσεις προς την τουρκική πλευρά ενόψει του διαλόγου της Αγκυρας με την ΕΕ για την εταιρική σχέση. Γράφει ότι αβέβαιο φαίνεται να είναι το προσκύνημα των Ε/Κ στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αποστόλου Ανδρέα αφού δεν ξεκαθάρισε ακόμη αν θα πραγματοποιηθεί ή όχι στις 15 Αυγούστου, μετά από την πιθανότητα να μην πραγματοποιηθεί η επίσκεψη Τ/Κ στα Κόκκινα στις 8 Αυγούστου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" με τίτλο "Ο εφιάλτης των προσφύγων για μη ασφαλή σπίτια" γράφει ότι 20 προσφυγικές οικογένειες θα πρέπει να εγκαταλείψουν τα σπίτια όπου διαμένουν γιατί είναι επικίνδυνα, ενώ η κυβέρνηση θα διαθέσει 12 εκ. λίρες για επιδιορθώσεις σε συνοικισμούς το 2001. Προβάλλει δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την επίσκεψη Τ/Κ στα Κόκκινα εκτός εάν ανατραπεί το καθεστώς που δημιούρησαν οι Τούρκοι στα Στροβίλια, κάτι που δυνατό να εμποδίσει την πραγματοποίηση του προσκηνύματος στον Απόστολο Ανδρέα.

Η αγγλόφωνη εβδομαδιαία "The Cyprus Weekly" με τίτλο "Ακόμα δεν έσπασε το αδιέξοδο" γράφει ότι ο Αλβαρο ντε Σότο θα ανακοινώσει σήμερα ότι δεν έσπασε το αδιέξοδο μέχρι στιγμής αλλά οι συνομιλίες θα επαναρχίσουν στις 12 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας πως είναι μάλλον απίθανο να δώσει στις δύο πλευρές οποιαδήποτε δέσμη ιδεών ή προτάσεων. Γράφει ότι οι Δημοτικές Αρχές της Γεροσκήπου έδωσαν μερικές ημέρες διορία στο υδροπάρκο, όπου πνίγηκε ένα τρίχρονο αγοράκι, ώστε να εξασφαλίσουν την απαραίτητη άδεια λειτουργίας για να μην αναγκαστούν να κλείσουν το πάρκο.

Η αγλλόφωνη εβδομαδιαία "The Weekly Review" με κύριο τίτλο "Καλή δουλειά" γράφει ότι επιτεύχθη λίγη πρόοδος στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες που ολοκληρώνονται σήμερα αλλά ξένοι εκπρόσωποι παρουσιάζονται πιο αισιόδοξοι στις εκτιμήσεις τους. Γράφει ότι παρόλες τις προσπάθειες του Υπουργείου Συγκοινωνιών να μειώσει τα θανατηφόρα τροχαία, ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται. Αυτή την εβδομάδα πέντε άτομα έχασαν τη ζωή τους σε τροχαία δυστυχήματα.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΙΤΣ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 4 August 2000 - 7:24:06 UTC