Read the US State Department's Country Reports on Human Rights Practices Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-08-02

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KYΠΕ - 02/08/2000 Οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό και οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου συνεχίζουν να μονοπωλούν σχεδόν τα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων. Αλλες ειδήσεις αφορούν το θέμα των ερυθροποιητινών, την κράτηση 19χρονης σε αιγυπτιακές φυλακές και την κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές στη Λευκωσία.

Η "Αλήθεια" έχει τίτλο "Καθοριστικός ο Σεπτέμβρης για το ΧΑΚ" και γράφει ότι το μήνα αυτό θα ανακοινωθούν τα εξαμηνιαία αποτελέσματα των περισσοτέρων εταιρειών τα οποία αναμένεται να είναι σημαντικά, θα καθορισθεί η τιμή εισαγωγής της Τράπεζας Κύπρου στη Σοφοκλέους και προβλέπει επηρεασμό του ΧΑΚ από τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι οι Υπουργοί Αμυνας Κύπρου και Ελλάδας συζήτησαν στην Αθήνα τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό με αιχμή τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις στη Γενεύη και το θέμα των Στροβιλιών.

"Η Μάχη" έχει κύριο τίτλο "Κουκουλώθηκαν οι ερυθροποιητίνες" και υποστηρίζει πως το "περιβόητο σκάνδαλο" βαίνει προς οριστικό κλείσιμο και γράφει ότι οι ανακριτές της υπόθεσης αναμένεται να παραδώσουν το πόρισμα των ερευνών μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Γράφει επίσης ότι οι Νέοι Ορίζοντες άνοιξαν μέτωπο αντιπαράθεσης με τον Υπουργό Υγείας. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οι "εσωκομματικές έριδες ΔΗΣΥ-κυβέρνησης καθιστούν περιττή οποιαδήποτε σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή".

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Τολμηρό βήμα κατά καρκίνου" αναφέρει ότι υπήρξε μια σημαντική εξέλιξη στη γονιδιακή θεραπεία, αφού γενετικά τροποποιημένος ιός που χρησιμοποίησαν για πρώτη φορά επιστήμονες στις ΗΠΑ και στη Βρετανία αποδείχθηκε επιτυχής για τη θεραπεία του καρκίνου. Αλλού γράφει ότι συνέρχεται σήμερα η Ολομέλεια της Βουλής για να αποφασίσει τόσο για την αναπομπή από τον Πρόεδρο Κληρίδη της νόμου για την εισδοχή των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών στο ΧΑΚ όσο και για άλλα θέματα που αφορούν το Χρηματιστήριο.

"Η Σημερινή" γράφει κάτω από τον τίτλο "Ερείπιο η 'φιλία'" πως καταρρέει η "διπλωματία των σεισμών" μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και σημειώνει ως πρώτη δυσμενή επίπτωση τη ματαίωση προγραμματισθείσας συνάντησης μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών, κατά την οποία θα γιόρταζαν τη συμπλήρωση ενός χρόνου ελληνοτουρκικής φιλίας. Σε άλλο σημείο προβάλλει δηλώσεις του δικηγόρου 19χρονης Κύπριας, η οποία κρατείται στην Αίγυπτο για κατοχή ναρκωτικών και γράφει πως καταβάλλονται προσπάθειες για μεταφορά της στην Κύπρο.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Θέτει εκβιαστικά την αναγνώριση" αναφέρει ότι ο Ραούφ Ντενκτάς βάζει εμπόδια και προκαλεί επιπλοκές στη διαδικασία των συνομιλιών, προειδοποιώντας και απειλώντας τους συνομιλητές του πως δεν θα προχωρήσει η διαδικασία χωρίς αναγνώριση του ψευδοκράτους. Αλλού γράφει πως στις Κεντρικές Φυλακές οι κρατούμενοι κοιμούνται στους διαδρόμους, αφού η χωριτικότητα των κτιρίων είναι για 220 άτομα και φιλοξενούν 305.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ραντεβού στη Νέα Υόρκη" αναφέρει ότι όλα στη Γενεύη φαίνεται να εξαντλούνται στο ροκάνισμα του χρόνου, προκαλώντας τη δυσφορία της Ε/κ πλευράς, ενώ μοναδικός στόχος της παρέμβασης των Αμερικανών και των Βρετανών είναι να δώσουν στην πλευρά μας την ελπίδα ότι στο τέλος αυτής της φάσης θα υπάρξει κάτι που να δικαιολογεί την παρουσία της στη Νέα Υόρκη. Αλλού γράφει ότι η κυβέρνηση ήταν ενήμερη για τα "έργα" που διεξάγουν οι κατοχικές δυνάμεις κοντά στην Πύλη πάφου.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Περισσότερες από 31.000 λίρες το κόστος ενός ταξιδιού στη Γενεύη" αναφέρει ότι οι πολιτικοί αρχηγοί που συνοδεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις συνομιλίες της Γενεύης αρνήθηκαν να μένουν σε δωμάτια πολυτελείας και έτσι μειώθηκε το κόστος του ταξιδιού για το φορολογούμενο πολίτη. Αλλού γράφει ότι το υδροπάρκο στην Πάφο, όπου πνίγηκε πρόσφατα ένα τρίχρονο αγοράκι, δεν είχε πλήρη άδεια λειτουργίας, σύμφωνα με το Γενικό Γραμματέα του Δήμου Γεροσκήπου.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" κάτω από τον τίτλο "Στο ΧΑΚ το Χίλτον" αναφέρει ότι σκοπός του οργανισμού Λούης, που θα υπογράψει συμφωνία με την κυβέρνηση για αγορά του ξενοδοχείου Χίλτον, είναι η επιστροφή της εταιρείας CTDC στο ΧΑΚ, αφού επιτευχθεί η απαιτούμενη διασπορά κεφαλαίου. Αλλού γράφει ότι οι εισηγμένες εταιρείες στο ΧΑΚ αυξήθηκαν κατά 50% μέσα σε ένα χρόνο.

(ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΙΤΣ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 2 August 2000 - 6:24:06 UTC