Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-31

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ – 31/07/2000 Οι διεργασίες στη Γενεύη για να τονωθούν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες και να δικαιολογηθεί ο επόμενος γύρος στη Νέα Υόρκη και οι αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας στις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν προβάλλονται σήμερα στον κυπριακό Τύπο, ο οποίος ασχολείται επίσης με τα περί του Χρηματιστηρίου, το θάνατο τρίχρονου αγοριού σε υδροπάρκο, την αναμενόμενη μείωση στις τιμές των φαρμάκων και το θέμα της σύλληψης στην Αίγυπτο νεαρής Κύπριας για κατοχή ναρκωτικών.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Αποτελμάτωση στη Γενεύη" γράφει ότι οι συνομιλίες βρίσκονται σε τέλμα, και όλες οι ελπίδες επενδύονται τώρα στο γύρο του Σεπτεμβρίου. Αναφέρεται στο σχόλιο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου στις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ότι αποτελούν κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση. Γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε πως πρέπει να δοθεί τέλος στο θέμα των κατηγοριών κατά του Μητροπολίτη Αθανασίου και ανάφερε ότι πήρε επιστολή με πληροφορίες για τον κομμωτή Χρίστο Στάγκο.

Η "Μάχη" με τίτλο "Υδροπάρκο-φονιάς τρίχρονου" αναφέρεται στο χθεσινό ατύχημα σε υδροπάρκο στην Πάφο όπου ένα τρίχρονο αγοράκι έχασε τη ζωή του από πνιγμό όταν διέλαθε της προσοχής των γονιών του και βρέθηκε σε πισίνα του πάρκου. Αναφέρει ότι η κυπριακή κυβέρνηση υπέβαλε γραπτές εισηγήσεις στις αιγυπτιακές αρχές για επίλυση του θέματος της νεαρής Μαρίας Αντωνιάδου που κρατείται σε φυλακές για κατοχή τριάμισι κιλών ναρκωτικών ενώ σήμερα ο Γενικός Διευθυντής του ΥΠΕΞ θα έχει νέα συνάντηση με τον πρέσβη της Αιγύπτου για συζήτηση του θέματος.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Φάρμακα ελεύθερες οι εισαγωγές" προβάλλει δηλώσεις του Υπουργού Υγείας Φρίξου Σαββίδη ότι από τον ερχόμενο Νοέμβριο θα υπάρξει ουσιαστική μείωση της τιμής των φαρμάκων ευρείας κατανάλωσης λόγω νομοσχεδίου που προωθεί το αρμόδιο υπουργείο που θα ελευθεροποιήσει τις εισαγωγές φαρμάκων. Αλλού γράφει ότι τα ΗΕ διαβουλεύονται μεταξύ τους και με τους Αμερικανο-Βρετανούς για να τονώσουν τη διαδικασία των συνομιλιών ενώ ο διεθνής οργανισμός έχει ήδη ετοιμάσει νέες ιδέες και χάρτη προς τις δύο πλευρές που αναμένεται να κατατεθούν το Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη.

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Ομοβροντία" προβάλλει τις αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας και της Εκκλησίας στις δηλώσεις Ανάν ότι η μια πλευρά θα πρέπει να κάνει συμβιβασμούς για να κερδίσει υποχωρήσεις από την άλλη. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι θα πρέπει "να κόψουμε τη φόρα του Ανάν", ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Σπύρος Κυπριανού χαρακτήρισε την προσέγγιση του πάρε-δώσε "τραγικά επικίνδυνη και εσφαλμένη". Αλλού γράφει ότι σήμερα συνέρχεται έκτακτα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να συζητήσει τα σοβαρά προβλήματα που ταλανίζουν το χρηματιστηριακό θεσμό.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Σήμερα: Εδαφικό - Εξουσίες" αναφέρει ότι ο Άλβαρο ντε Σότο αρχίζει σήμερα τις ουσιαστικές συζητήσεις με τις δύο πλευρές, ενώ η Ουάσινγκτον θέλει "όσο το δυνατό χαλαρότερη" ομοσπονδία και κάποιες απαντήσεις ενόψει Νέας Υόρκης. Αλλού γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς απέστειλε νέα επιστολή στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το θέμα που δημιουργήθηκε από τους Τούρκους στα Στροβίλια, ισχυριζόμενος ότι το χωριό αυτό πάντα βρισκόταν στο έδαφος των κατεχομένων.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Υπό τη σκιά δήλωσης Ανάν" αναφέρει ότι σήμερα επαναρχίζουν οι συνομιλίες στη Γενεύη με το ερώτημα αν ο Άλβαρο ντε Σότο θα καταφέρει στο τέλος αυτής της φάσης να διαμορφώσει ένα νέο έγγραφο προς συζήτηση και ποιο θα είναι το περιεχόμενο αυτού του εγγράφου. Αλλού γράφει πως σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε για το σταθμό "Αντένα" η εταιρεία "CMR Cypronetwork", ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας κρίνεται από την κοινή γνώμη ως ο πιο δημοφιλής αρχηγός πολιτικού κόμματος.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΙΤΣ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 31 July 2000 - 6:24:06 UTC