Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου KΥΠΕ – 21/07/2000 Η απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου αναφορικά με τη στάση που θα τηρήσει η δικής μας πλευρά στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στη Γενεύη που επαναρχίζουν την ερχόμενη Δευτέρα και η μετάβαση των πολιτικών αρχηγών, οι προκλητικές εκδηλώσεις στα κατεχόμενα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και οι νέες παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Κύπρου, οι δηλώσεις του κοινοτικού επιτρόπου Γκούντερ Φερχόιγκεν στο Λονδίνο και ο επικείμενος διορισμός των μελών των νέων Διοικητικών Συμβουλίων των Ημικρατικών Οργανισμών από το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Απάντηση Κληρίδη με βάση αρχές" αναφέρεται στη χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο ετοίμασε πολυσέλιδο έγγραφο με τις απόψεις της πλευράς μας στα θέματα που ήγειρε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ για την Κύπρο Αλβαρο ντε Σότο. Αλλού γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται σήμερα για να αποφασίσει το διορισμό των μελών των νέων διοικητικών συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών, η θητεία των οποίων λήγει την 31η Ιουλίου.

"Η Μάχη" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Ενώ οι αγωνιστές πολεμούσαν για ένωση, ο Μακάριος προωθούσε ανεξαρτησία" και με φωτογραφίες αρχείου αναφέρεται στην περίοδο πριν από την ανεξαρτησία της Κύπρου. Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται στην κορύφωση της προκλητικότητας από πλευράς του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς με τα χθεσινά πανηγύρια στα κατεχόμενα με αφορμή την επέτειο της τουρκικής εισβολής.

Ο "Πολίτης" στο κύριο δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Τι θα πούμε στον ντε Σότο" γράφει ότι σημείο προς σημείο το Εθνικό Συμβούλιο "ξεσκόνισε" χθες τις ιδέες του ντε Σότο και προσδιόρισε με ακρίβεια τις απαντήσεις και παρατηρήσεις, τις οποίες γραπτώς θα καταθέσει ενώπιόν του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι ασυνήθιστα ισχυρές δυνάμεις συγκέντρωσε προχθές ο Αττίλας στην περιοχή της Κάτω Δερύνειας, εκεί όπου πριν από τέσσερα χρόνια δολοφόνησε εν ψυχρώ τον Τάσο Ισαάκ και τον Σολωμό Σολωμού.

"Η Σημερινή" στην κύρια είδηση με τίτλο "Τρία συντάγματα" αναφέρει ότι ο Αλβαρο ντε Σότο αφήνει, με διπλωματικά περίτεχνο τρόπο, ανοικτή την πόρτα στη "συνομοσπονδία" και η Ε/κ πλευρά, αφενός μεν, κατήρτισε, χθες, στο Εθνικό Συμβούλιο, πλαίσιο δράσης, ενόψει των συνομιλιών της Γενεύης, αφετέρου δηλώνει έτοιμη να συζητήσει μια λύση με "τρία συντάγματα" στη λογική του "ενωμένου κράτους". Αλλού γράφει ότι ενεκρίθη τραπεζική αίτηση για ένταξη της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα με τίτλο "Απαιτεί αφοπλισμό μας" γράφει ότι την ίδια στιγμή που η Τουρκία ενισχύει τις δυνάμεις της στα κατεχόμενα, ο Ραούφ Ντενκτάς ζητά από τα ΗΕ τον αφοπλισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Γράφει ότι ο Αλβαρο ντε Σότο έστειλε Ελβετό συνταγματολόγο στην Κύπρο και είχε επαφές με τις δύο πλευρές. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα γράφει ότι συνολικά έσοδα ύψους 26,97 εκ. λίρες είχε η κυβέρνηση τους πρώτους έξι μήνες του χρόνου από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές. Από το εν λόγω ποσό, τα 17,75 εκ. λίρες προήλθαν από φυσικά πρόσωπα, 7,59 εκ. λίρες από εταιρείες και 1,62 εκ. λίρες από τέλος πάνω σε χαριστικές μεταβιβάσεις.

Η "Χαραυγή" στο βασικό θέμα υπό τον τίτλο "Με εντολές Εθνικού ο Κληρίδης στη Γενεύη" γράφει ότι με σαφή απόφαση του ΕΣ να υπερασπιστεί θέσεις αρχών ο Πρόεδρος Κληρίδης μεταβαίνει στη Γενεύη. Τέσσερα κόμματα - ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, Σοσιαλδημοκράτες, ΕΔΗ - δήλωσαν ότι θα τον συνοδεύσουν ενώ το ΔΗΚΟ επιφυλάχθηκε. Σε άλλο δημοσίευμα, η εφημερίδα αναφέρεται σε χθεσινές μαζικές παραβιάσεις του εναερίου χώρου της Κύπρου από τουρκικά μαχητικά αεροπλάνα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στα κατεχόμενα για την 26η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι συνταξιούχος διευθυντής Γυμνασίου και μερικώς εργοδοτούμενος στις Μυστικές Υπηρεσίες του κράτους ζητεί από παλαιούς μαθητές του δουλειά, αφού δεν έχει πληρωθεί από τον εργοδότη του, το Προεδρικό Μέγαρο. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης θα θέσει στα ΗΕ το θέμα των τουρκικών παραβιάσεων του εναερίου χώρου της Κύπρου κατά τις συνομιλίες στη Γενεύη την ερχόμενη εβδομάδα.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Weekly" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ζητήσει από τους διαμεσολαβητές των ΗΕ να πιέσουν για λύση που να συνάδει με την ομοσπονδία, όταν οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες επαναρχίσουν την ερχόμενη Δευτέρα. Η εφημερίδα αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις στο Λονδίνο του Επιτρόπου της ΕΕ υπεύθυνου για τη διεύρυνση Γκούντερ Φερχόιγκεν ότι είναι "αυταπάτη" να νομίζουν οι Τουρκοκύπριοι ότι θα ενταχθούν στην ΕΕ μέσω Τουρκίας.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 21 July 2000 - 6:24:08 UTC