Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου

Η χθεσινή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, που μελετά το πώς θα απαντήσει η Ε/κ πλευρά στις ιδέες - ερωτήσεις του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Άμβαρο ντε Σότο, η αποχώρηση από τη συνεδρία του Προέδρου του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού, οι προκλήσεις των Τούρκων και η συσσώρευση στρατευμάτων ενόψει των εκδηλώσεων για την εισβολή και η απόλυση του Αρχισυντάκτη της "Αβρούπα" Σιενέρ Λεβέντ και των συγκρατούμενών του που κρατούνταν από το κατοχικό καθεστώς με την κατηγορία της δήθεν κατασκοπείας, είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν σήμερα τον κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Πυθιακές ιδέες ντε Σότο" αναφέρει ότι πολλά παράθυρα ερμηνείας αφήνουν ορισμένες από τις ιδέες - ερωτήσεις του Άλβαρο ντε Σότο και προσθέτει πως ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ζητήσει διευκρινίσεις για σειρά θεμάτων, ενώ θα απαντήσει υποβάλλοντας τις πάγιες θέσεις της πλευράς μας. Αλλού γράφει ότι το Χρηματιστήριο θα "βάλει λουκέτο" αν δεν μεταστεγαστεί μέχρι τις 15 Αυγούστου, αφού οι εργαζόμενοι στο ΧΑΚ καθόρισαν την ημερομηνία αυτή ως ύστατη για ικανοποίηση του αιτήματός τους για μεταστέγαση σε κατάλληλο κτίριο.

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Δεν τα θυμάται καλά ο Αζίνας" αναφέρει ότι ο Ανδρέας Αζίνας, που συμμετείχε προψές σε επετειακή εκπομπή του ΡΙΚ, "δεν είπε όλη την αλήθεια σχετικά με την αποστολή του Σάββα Κωνσταντόπουλου στην Κύπρο έξι ημέρες πριν το πραξικόπημα". Αλλού γράφει ότι ο δείκτης του Χρηματιστηρίου κινήθηκε και πάλι καθοδικά παρά την αρχική θεαματική του άνοδο και η συνάντηση έκλεισε στις 412,24 μονάδες.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "31 Ιουλίου το πακέτο" αναφέρει ότι χθες τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου "έβαλαν στο μικροσκόπιο" τις ιδέες που κατέθεσε ο Άλβαρο ντε Σότο, μερικά σημεία των οποίων δημιουργούν συνθήκες να παρακαμφθούν οι γνωστές παράμετροι επίλυσης του Κυπριακού, αν παραμείνουν αδιευκρίνιστα. Αλλού γράφει ότι ο Φορέας Ισότιμης Κατανομής Βαρών έμεινε χωρίς χρήματα, με αποτέλεσμα να "πνίγεται" στα προβλήματα και να μην είναι σε θέση να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Έξοδος κινδύνου" αναφέρει ότι το Εθνικό Συμβούλιο συνέστησε "επιτροπή νομικών" για να απαντήσει τεκμηριωμένα στον Άλβαρο ντε Σότο, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Σώματος επειδή ένιωσε θιγμένος από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι ο Σύνδεσμος Καταναλωτών καλεί το κοινό να προσέξει πολύ τώρα κατά την περίοδο των ξεπουλημάτων, γιατί υπάρχει κίνδυνος να πωλούνται ρούχα ή παπούτσια "μαϊμούδες", δηλαδή που δεν είναι γνήσια αν και έχουν σήμανση γνωστής μάρκας.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Εκβιαστική επίδειξη ισχύος" αναφέρει ότι η Τουρκία δίνει μηνύματα στρατιωτικοποιήσεως του Κυπριακού ενόψει εξελίξεων στις συνομιλίες, με οργασμό προσγειώσεων μεταγωγικών αεροσκαφών και "προειδοποιητική" κίνηση αρμάτων στα κράσπεδα της Αμμοχώστου. Αλλού γράφει πιο έντονη έγινε από χθες η αίσθηση της ημικατοχής στη Λευκωσία, αφού η αστυνομία τοποθέτησε συρματοπλέγματα σε επίκαιρα σημεία λόγω των αντικατοχικών εκδηλώσεων που πραγματοποιούν οι διάφορες οργανώσεις.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Υπεράσπιση θέσης αρχών" αναφέρει ότι συνεχίζεται ο προβληματισμός στο Εθνικό Συμβούλιο μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη και γίνεται προσπάθεια να μην υπάρξει εκτροπή από το καθοριζόμενο από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών πλαίσιο αναζήτησης λύσης. Αλλού γράφει ότι το κατοχικό καθεστώς άφησε χθες ελεύθερους τον Αρχισυντάκτη της Τ/κ εφημερίδας "Αβρούπα" και το ζεύγος Τιουτιουντζού, που "συνέλαβε" επειδή δήθεν διενεργούσαν κατασκοπεία υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν επέτρεψε στον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού να φύγει από τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου παίρνοντας μαζί του εμπιστευτικό ενημερωτικό έγγραφο για τις συνομιλίες της Γενεύης. Αλλού γράφει ότι οι επόμενες ημέρες είναι κρίσιμες για τη ζωή του νεογέννητου Αργυρού, του οποίου η μητέρα σκοτώθηκε σε δυστύχημα καθ' οδόν προς την κλινική για να τον γεννήσει.

(ΣΣ: Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα "Financial Mirror" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ.

(ΚΥΠΕ/ΙΤ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 20 July 2000 - 5:24:07 UTC