Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-07-01

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 01/07/2000 Οι εφημερίδες προβάλλουν σήμερα τα μέτρα που έλαβε το ψευδοκράτος εναντίον της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP). Αλλα θέματα που απασχολούν το σημερινό Τύπο αφορούν το Κυπριακό, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και την αύξηση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ).

Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Τρικλοποδιά στα Ηνωμένα Εθνη", γράφει ότι από νωρίς χθες το πρωί οι κατοχικές αρχές επέβαλαν τα μέτρα που αποφάσισε προχθές η ψευδοκυβέρνηση εις βάρος της UNFICYP και όλες οι δίοδοι προς τα κατεχόμενα μπλοκαρίστηκαν με αποτέλεσμα οι ειρηνευτές να είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν από και προς τα κατεχόμενα μέσω Λευκωσίας. Γράφει, επίσης, ότι ο προχθεσινός δεύτερος ημιτελικός του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου κατατρόπωσε κυριολεκτικά τα κεντρικά δελτία ειδήσεων των ιδιωτικών καναλιών, που μεταδίδονταν την ίδια ώρα περίπου.

Η "Μάχη", υπό τον τίτλο "Ελεύθερη πτώση", γράφει ότι ο Γενικός Δείκτης Τιμών του ΧΑΚ έπεσε κατά 13 μονάδες χθες, επιδεικνύοντας έτσι το ήδη αρνητικό κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Χρηματιστήριο. Αναφέρεται, επίσης, ότι ενδέχεται να διεξαχθούν έρευνες μετά τη χθεσινή δημοσιοποίηση στοιχείων που φέρουν μαθητές να καπνίζουν και να διαμένουν σε μικτά δωμάτια κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής, και ότι οι τρεις επιχειρηματίες που ήταν παρόντες στα συμβάντα είναι έτοιμοι να δώσουν επίσημες καταθέσεις.

Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Βουτιά στο κενό", αναφέρεται στην πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών του ΧΑΚ και γράφει ότι "ο πανικός του τελευταίου πενταλέπτου σφράγισε την τελευταία συνάντηση της εβδομάδας αλλά και του Ιούνη, αφήνοντας την πικρή γεύση της ελεύθερης πτώσης στο πάτωμα. Γράφει, επίσης, ότι οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν πως το Σαββατοκυρίακο θα βράζουμε σε καμίνι 40 βαθμών και ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούν τους πολίτες να λάβουν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα και την υγρασία, αλλά και για αποφυγή πυρκαγιών.

Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Ενοπλη πρόκληση", γράφει ότι το ψευδοκράτος προέβη χθες σε ένοπλη πρόκληση με την εφαρμογή των μέτρων εναντίον της UNFICYP στο χωριό Στροβίλια, όπου οι κάτοικοι της κοινότητας βρίσκονται εγκλωβισμένοι από τους πάνοπλους Τούρκους στρατιώτες. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Κοινοτικού Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γκούντερ Φερχόιγκεν ότι η απόφαση του Ελσίνκι δεν εγγυάται την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση εάν προηγουμένως δεν επιλυθεί το Κυπριακό.

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Προκλητική προώθηση θέσεων", γράφει ότι οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις με την ανοχή των Βρετανών προχώρησαν χθες σε μετακίνηση στρατιωτικών τους θέσεων σε περιοχές των Βάσεων, γεγονός που προδήλως διαφοροποιεί το στρατιωτικό στάτους κβο και δημιουργεί νέα τετελεσμένα. Γράφει, επίσης, ότι υπάρχουν έντονες πληροφορίες για σχεδιαζόμενο κτύπημα σε βάρος χρηματιστηριακού γραφείου και ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών της Αστυνομίας βρίσκονται σε συναγερμό.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Ο Ντενκτάς τεντώνει προκλητικά το σχοινί", γράφει ότι με τα τερτίπια του ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ναρκοθετεί τον τρίτο γύρο των συνομιλιών, αφού τα μέτρα που πήρε σε βάρος της UNFICYP και η απαίτησή του να διακοπούν οι συνομιλίες για την επέτειο της εισβολής εμπαίζουν και εξευτελίζουν τα Ηνωμένα Εθνη και τις αποφάσεις τους. Γράφει, επίσης, ότι στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Ακριτικών Περιοχών της Βουλής διαφάνηκε η πρόθεση της κυβέρνησης για δημιουργία "γκέτο" φτωχών οικογενειών στη γραμμή αντιπαράταξης.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail", υπό τον τίτλο "Ο αρχηγός της UNFICYP διαμαρτύρεται εναντίον του Ντενκτάς", γράφει ότι η UNFICYP διαμαρτυρήθηκε έντονα χθες στα μέτρα που πήρε ο κ. Ντενκτάς για περιορισμό της διακίνησης της δύναμης στα κατεχόμενα. Γράφει, επίσης, ότι τίθεται σήμερα σε εφαρμογή η αύξηση του ΦΠΑ σε 10%, γεγονός που φέρνει την Κύπρο πιο κοντά στο μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης που είναι 15%, σημειώνοντας ότι το κράτος στοχεύει στη σταδιακή αύξηση του ΦΠΑ σε 15% μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2003.

Η εβδομαδιαία "Επενδυτική", υπό τον τίτλο "Μαζική αποχή μικροεπενδυτών", γράφει ότι οι μικροεπενδυτές απέχουν μαζικά από το ΧΑΚ, αφού η πτώση του Γενικού Δείκτη Τιμών οδήγησε πολλούς επενδυτές σε μαζικές ρευστοποιήσεις υπό το φόβο περαιτέρω πτώσης. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Προέδρου του Συγκροτήματος Συνεργατικών Εταιρειών "Λευκόνοικο", βουλευτή Κίκη Καζαμία, ότι δεν είναι ανησυχητική η πορεία της επενδυτικής εταιρείας "Δήμητρα" στο ΧΑΚ.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέος Τύπος", υπό τον τίτλο "Ανεβαίνει η Κύπρος τέσσερα σκαλιά ψηλότερα", γράφει ότι η Κύπρος βρίσκεται στην 22η θέση ανάμεσα σε 174 χώρες παγκοσμίως όσον αφορά την ανθρώπινη ανάπτυξη. Γράφει, επίσης, ότι έρευνα που αξιολογεί 450 περιπτώσεις ιδιωτικοποίησης από το 1997 μέχρι το Μάρτιο του 2000 συμπεραίνει, μεταξύ άλλων, ότι περίπου το 65% γινόταν με ιδιωτική πώληση, η οποία αποφέρει αυξημένες προσόδους, και ότι δεν εμφανίζονται ειδικοί όροι για την προστασία των εργαζομένων.

Η εβδομαδιαία "Οικονομική", υπό τον τίτλο "J&Pepsi", γράφει ότι αυτό το Καλοκαίρι μας επιφυλάσσει εκπλήξεις όσον αφορά την επικείμενη όξυνση του ανταγωνισμού στα αναψυκτικά και ότι η Pepsi, η οποία προσπαθεί εδώ και καιρό να αυξήσει το μερίδιο αγοράς της έναντι της CocaCola, βρίσκει τώρα στήριγμα στον Ομιλο Παρασκευαϊδη. Γράφει, επίσης, ότι η διοίκηση της ασφαλιστικής εταιρείας Ευρωπαϊκή Πίστη ΑΕΓΑ ανακοίνωσε χθες τη δημιουργία δύο νέων εταιρειών σε συνεργασία με την κυπριακή εταιρεία SAFS.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 1 July 2000 - 6:24:10 UTC