Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-06-30

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου ΚΥΠΕ - 30/6/2000 Τα μέτρα που ανακοίνωσε το κατοχικό καθεστώς κατά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η συνεχιζόμενη αντιπαράθεση Προεδρικού - ΔΗΣΥ για την έκθεση του επικοινωνιολόγου Γιάννη Λούλλη για την εικόνα της κυβέρνησης, η συνάντηση Ε/κ και Τ/κ κομμάτων, οι τιμές των καυσίμων και η έρευνα που θα κάνει το Συμβούλιο της Ευρώπης για τον εποικισμό και τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων, είναι τα κύρια θέματα που προβάλλονται σήμερα από τον κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Μέτρα κατά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ" χαρακτηρίζει τα μέτρα εναντίον της Δύναμης που ανακοίνωσε ο κατοχικός ηγέτης "αντίποινα" ενώ σημειώνει τη δήλωση εκπροσώπου του βρετανικού ΥΠΕΞ ότι τα μέτρα είναι αδικαιολόγητα. Αναφέρεται στα εγκαίνια του φράγματος του Αρμίνου, από τον Υπουργό Γεωργίας, εν μέσω αντιδράσεων από τους κατοίκους, που έκλεισαν το δρόμο στον κ. Θεμιστοκλέους ως αντίδραση στα εγκαίνια χωρίς να έχουν ξεκινήσει τα έργα για τη διακλάδωση του δικτύου στην περιοχή.

Η "Μάχη" με τίτλο "Οργια μαθητών" γράφει ότι μαθητές και μαθήτριες της Β' και Γ' Λυκείου επέδειξαν απρεπή συμπεριφορά κατά τη διάρκεια σχολικής εκδρομής στην Αθήνα, όπου έμεναν στα ίδια δωμάτια εν γνώσει των καθηγητών ενώ θεάθηκαν να καπνίζουν και να πίνουν οινοπνευματώδη ποτά. Γράφει ότι αυξάνεται το ποσό της κατώτατης σύνταξης κατά 10%, σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατάθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή και από το οποίο θα επωφεληθούν περίπου 12.000 άτομα ενώ θα δαπανηθούν 1,5 εκ. για το 2000.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Πολύκροτη έκθεση" αναφέρεται στην έκθεση του Γιάννη Λούλλη που συμπεραίνει ότι ο ΔΗΣΥ κινδυνεύει να χάσει τις εκλογές από το ΑΚΕΛ, πως ο Πρόεδρος Κληρίδης ασχολείται με το εθνικό θέμα και είναι ο καλύτερος χειριστής του και ότι στο εσωτερικό δεν υπάρχει συντονισμός και άξονες ενώ κάποιοι υπουργοί ατομικά κλέβουν την παράσταση. Γράφει ότι οι επενδυτές στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου είναι απελπισμένοι βλέποντας το Γενικό Δείκτη να παίρνει τον κατήφορο αφού δεν είναι γνωστό πότε τα λεφτά που έχουν επενδυθεί σε μετοχές θα επιστρέψουν στους δικαιούχους.

Ο "Πολίτης" με κύριο τίτλο "Καψόνι στην κυβέρνηση από ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ" αναφέρεται σε πόλεμο νεύρων από τα δύο κόμματα, που ενώ δεν διαφωνούν, παρέτειναν το χρόνο λήψης απόφασης για το θέμα της τιμής των καυσίμων κατά μια εβδομάδα. Γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας διέταξε ποινική ανάκριση για την υπόθεση των 300 και πλέον χιλιάδων λιρών στο Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας, ενώ έρευνες θα γίνουν και στη Βρετανία όπου είναι κατατεθειμένα τα λεφτά.

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίλτο "Σοβαρές επιπλοκές από μέτρα" σημειώνει ότι η εξαγγελία των μέτρων κατά της ΟΥΝΦΙΚΥΠ έγινε ταυτόχρονα με την ανακοίνωση για συμμετοχή του Ντενκτάς στις συνομιλίες και εκτιμά ότι η Τ/κ πλευρά επιχειρεί όπως το θέμα των μέτρων κυριαρχήσει στις συνομιλίες και επιδιώκει να επαναφέρει σε κάποιο βαθμό το περιεχόμενο του addendum. Γράφει ότι η ΣΕΚ εκφράζει έντονη ανησυχία για τη μη λήψη μέτρων για αναχαίτιση της αυξητικής πορείας της ανεργίας που τους πρώτους μήνες του 2000 ανήλθε στο 4,3% με 13.590 άτομα να αναζητούν εργασία.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Πυροβολώντας ο Ντενκτάς στη Γενεύη" αναφέρεται στις δύο ανακοινώσεις του κατοχικού ηγέτη για μέτρα και μετάβαση στη Γενεύη, σημειώνοντας ότι η Ειρηνευτική Δύναμη στην Κύπρο σε συνεννόηση με την έδρα των ΗΕ μελετά τα μέτρα και η αντίδραση των ΗΕ θα ανακοινωθεί σύντομα. Η Δύναμη ξεκαθάρισε επίσης ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ πληρώνει τα τέλη ηλεκτροδότησης των στρατοπέδων της στα κατεχόμενα στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου και τα τέλη νερού στο κατοχικό καθεστώς. Αναφέρεται στην απόφαση των πολιτικών κομμάτων των δυο κοινοτήτων να διοργανώσουν "φεστιβάλ αμοιβαίας κατανόησης" το Σεπτέμβριο στο Λήδρα Πάλας, για το οποίο θα συσταθεί συντονιστική επιτροπή.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" τιτλοφορεί το κύριο θέμα της "Ο Ντενκτάς τελικά λέει θα πάει στη Γενεύη", και αναφέρεται στα μέτρα που ανακοίνωσε, δηλαδή διέλευση των οχημάτων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στα κατεχόμενα μόνο μέσω του Λήδρα Πάλας, ασφάλιση των οχημάτων της Δύναμης σε εταιρείες στα κατεχόμενα και απαίτηση του καθεστώτος όπως η Δύναμη πληρώνει για ηλεκτρισμό και νερό το ψευδοκράτος. Αναφέρει ότι οι ξενοδόχοι εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την επαναφορά του 3% του ΚΟΤ, που σε συνάρτηση με το ΦΠΑ, θα αυξήσει το κόστος υπηρεσιών και ποτών.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" προβάλλει τις αντιδράσεις των ΗΕ και της Βρετανίας στα μέτρα Ντενκτάς, σημειώνοντας τις προειδοποιήσεις Ντενκτάς ότι τα μέτρα δυνατό να γίνουν πιο έντονα. Γράφει ότι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης θα ερευνήσει τις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων και τον εποικισμό των κατεχομένων μέσω εισηγητών που έχουν διοριστεί.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 30 June 2000 - 6:24:10 UTC