Read the Latest International Press Articles on Greece and Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-06-28

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου 28/06/2000 Οι εφημερίδες σήμερα προβάλλουν θέματα που αφορούν το Κυπριακό και τις επικείμενες συνομιλίες στη Γενεύη, καθώς και τις έρευνες γύρω από τις καταγγελίες περί ύπαρξης "παραστρατιωτικού επιτελείου". Αλλα θέματα που απασχολούν το σημερινό Τύπο είναι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, η σύγκρουση ιστιοφόρου με κυπριακό κρουαζιερόπλοιο και η επίσκεψη του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου στην Ελλάδα.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Σε ποινικό ανακριτή και ο Μαραγκός", γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης παραπέμπει σε στρατιωτικό ποινικό ανακριτή τους συνταγματάρχες Λοϊζο Φεσσά και Αβραάμ Μαραγκό, αφού εντόπισε εναντίον τους υποθέσεις σχετικά με τις καταγγελίες περί "παραστρατιωτικού επιτελείου" στην Εθνική Φρουρά. Γράφει ότι θα γίνει την Παρασκευή στη Λεμεσό η πρώτη επέμβαση τοποθέτησης μπαλονιού στο στομάχι για αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Η "Μάχη" υπό τον τίτλο "Νέες έρευνες" γράφει ότι με οδηγίες του Γενικού Εισαγγελέα θα γίνουν νέες έρευνες από στρατιωτικό ανακριτή για την υπόθεση των δύο συνταγματαρχών, τα ονόματα των οποίων έχουν συνδεθεί με έγγραφα που αφορούν την ύπαρξη "παραστρατιωτικού επιτελείου". Γράφει ότι ξένοι φοιτητές, που ξεκίνησαν την ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία σε κολλέγια της ελεύθερης Κύπρου, ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στα κατεχόμενα.

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Παζάρι με μέτρο" γράφει ότι η κυβέρνηση απάντησε θετικά στο "σάλπισμα" του Αλφρεντ Μόουζες για την εξεύρεση συμβιβασμού στον τρίτο γύρο των συνομιλιών, "γεγονός που προϋποθέτει εκατέρωθεν υποχωρήσεις". Γράφει ότι η "μαφία" έχει απλώσει τα πλοκάμια της στο ΧΑΚ και όργανά της επηρεάζουν τις συναλλαγές, σημειώνοντας ότι έχουν δοθεί σχετικές πληροφορίες στην Αστυνομία, "η οποία αδυνατεί να προβεί σε οποιεσδήποτε συλλήψεις, αφού τα θύματα φοβούνται να προβούν σε συγκεκριμένες καταγγελίες".

Ο "Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Ανησυχίες και προειδοποίηση" γράφει ότι η Λευκωσία εντείνει τις προσπάθειές της για να αποτρέψει μεθοδεύσεις που δρομολογούνται από τα Ηνωμένα Εθνη και ξένους μεσολαβητές και ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι στη Νέα Υόρκη διαμορφώνεται η τάση να δοθεί κάτι στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς ώστε να προσέλθει εποικοδομητικά στις συνομιλίες. Γράφει ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης έλαβε παράπονα ότι "φατρίες στέλλουν μπράβους σε επιχειρηματίες ζητώντας μετοχές με ιδιωτική τοποθέτηση".

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Νέο συμβιβασμό θέλουν οι ΗΠΑ" γράφει ότι οι Αμερικανοί επιχειρούν γεφύρωση των διαφορών των δύο πλευρών και προτείνουν νέο ουσιαστικά συμβιβασμό που θα προσεγγίζει τις τουρκικές θέσεις για συνομοσπονδία. Γράφει ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος πραγματοποίησε "ταξίδι αστραπή στην Ελλάδα, έχοντας μυστική συνάντηση με απεσταλμένους του Γέροντα Ιωσήφ και του Ηγούμενου Βατοπεδίου Εφραίμ, αναφορικά με τις μαρτυρίες εναντίον του ιδίου και άλλων μοναχών του Αγίου Ορους".

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται πρωτοσέλιδα στη σύγκρουση ιστιοφόρου με το κρουαζιερόπλοιο "Princessa Cypria" στο Αιγαίο, σημειώνοντας ότι τα δύο άτομα που βρίσκονταν στο μικρό σκάφος σώθηκαν αφού επέστρεψαν στην ακτή με φουσκωτή βάρκα. Γράφει ότι επηρεάστηκαν πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Λάρνακας χθες το πρωί λόγω πυκνής ομίχλης, με αποτέλεσμα τα αεροπλάνα να προσγειωθούν στην Πάφο.

Η "Financial Mirror" γράφει ότι οι πιστωτικές πιέσεις που έχουν επιβάλει οι χρηματιστηριακές εταιρείες στους μεσάζοντες και στους πελάτες τους ενόψει του κλεισίματος των λογιστικών τους βιβλίων για το πρώτο εξάμηνο του 2000 οδήγησε πολλούς επενδυτές στη ρευστοποίηση των μετοχών τους. Γράφει ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης αποδέχθηκε δέσμευση της Κύπρου για κατάργηση των επιζήμιων φορολογικών μέτρων μέχρι το 2005.

(ΣΣ: Η εφημερίδα "Πολίτης" δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ)

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 28 June 2000 - 6:24:11 UTC