Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-05-08

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(Κ) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου 07.05.2000 Η ασθένεια του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, η πορεία ανάρρωσής του και οι πιθανότητες αναβολής της διεξαγωγής του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό, καθώς και οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από ισραηλινά αεροσκάφη είναι τα θέματα που κυριαρχούν στα σημερινά πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η "Αλήθεια", στο κύριο θέμα με τίτλο "Αιωρούνται οι συνομιλίες", αναφέρεται στην έκτακτη κατάσταση που προέκυψε λόγω της ασθένειας του Προέδρου Κληρίδη και στην πιθανότητα αναβολής του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, που επρόκειτο να αρχίσει στη Νέα Υόρκη στις 23 Μαϊου. Η εφημερίδα γράφει ότι από χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη διαφαίνεται το ενδεχόμενο να αποφασιστεί η διεξαγωγή του τρίτου γύρου των συνομιλιών στην Κύπρο. Σε άλλη θέση γράφει για την πρόθεση του Υπουργείου Αμυνας να εφαρμόσει νέο σύστημα τροφοδοσίας στην Εθνική Φρουρά, για καλύτερο έλεγχο των τροφίμων που αγοράζονται από τον στρατό.

Στη "Μάχη", πρωτοσέλιδη είδηση είναι οι δηλώσεις του βουλευτή του ΔΗΚΟ Μάριου Ματσάκη, όπως δημοσιεύτηκαν σε συνέντευξή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Οικονομική", με τις οποίες επικρίνει τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Κάτω από τον τίτλο "Βρίζει την εκκλησία ο Ματσάκης", γράφει ότι υπήρξε "ανάρμοστη συμπεριφορά" εκ μέρους του κ. Ματσάκη, με την οποία πλήττονται οι θεσμοί και η Εκκλησία. Αλλού γράφει για την κατάσταση της υγείας του Προέδρου Κληρίδη και ότι αυτή, σύμφωνα με δηλώσεις του καρδιολόγου Αγι Συρίμη, είναι "άριστη" και πως από τη Δευτέρα θα μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του από την κλινική.

Ο "Πολίτης", στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο διάλογος τον Ιούνιο", γράφει ότι οι διεθνείς μεσολαβητές για το Κυπριακό, αναμένοντας και τα τελικά αποτελέσματα της βιοψίας του όγκου που αφαιρέθηκε από τον Πρόεδρο Κληρίδη, "προσανατολίζονται στο τρίτο δεκαήμερο Ιουνίου" προκειμένου να εξευρεθεί ημερομηνία για τη διεξαγωγή του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών. Σε άλλη σελίδα γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να δημοσιεύσει στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης κατάλογο με τα ονόματα των αγνοουμένων, όπως έχει κατατεθεί στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων και μετά την αναγνώριση με τη μέθοδο του DNA των ταυτοτήτων μερικών από τους νεκρούς που βρέθηκαν θαμμένοι στις ελεύθερες περιοχές.

Στη "Σημερινή", το κύριο θέμα είναι η συνάντηση του Υπουργού Αμυνας Σωκράτη Χάσικου με τον Επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης Χαβιέ Σολάνα την προσεχή Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Με τον τίτλο "Σωσίβιο Σολάνα", η εφημερίδα γράφει ότι για πρώτη φορά τίθεται σε εφαρμογή η λογική της "στρατιωτικής διπλωματίας" και ότι εκτός από τη συμμετοχή της Κύπρου στο υπό διαμόρφωση στρατιωτικό σύστημα άμυνας και ασφάλειας, θα συζητηθούν και το Κυπριακό και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Αλλού γράφει ότι μεταξύ 15 και 20 Μαϊου θα αποφασίσει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος αν θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος.

Ο "Φιλελεύθερος" έχει κύριο θέμα τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Κύπρου από ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη, κατά την Παρασκευή κυρίως, και κάτω από τον τίτλο "Πρόβλημα FIR με το Ισραήλ" γράφει ότι λόγω των μικρών αποστάσεων ανάμεσα στην Κύπρο, το Ισραήλ και τις αραβικές χώρες, κυρίως τη Συρία και το Λίβανο, δημιουργούνται προβλήματα παραβάσεων των κανόνων ελέγχου πτήσεων στο FIR Λευκωσίας και ότι το θέμα απασχολεί και προβληματίζει την πολιτική ηγεσία της Κύπρου. Αλλού γράφει για την έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο ποσού 2,3 εκατομμυρίων λιρών για επισκευές στα σχολικά εργαστήρια και αποτροπή οποιουδήποτε κινδύνου για τους μαθητές που εκπαιδεύονται σ' αυτά.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Στην Κύπρο ο Γ' γύρος", γράφει ότι η κυβέρνηση φαίνεται να είναι έτοιμη να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις της αμερικανικής κυβέρνησης η "οποία επείγεται να παρουσιάσει 'κινητικότητα' στο Κυπριακό πριν τις εκλογές στις ΗΠΑ" και προβάλλει δήλωση του κ. Κασουλίδη, ο οποίος σύμφωνα με την εφημερίδα, "δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο τρίτος γύρος των εκ του σύνεγγυς να πραγματοποιηθεί τώρα στην Κύπρο". Αλλού γράφει ότι οι φοροελαφρύνσεις σε περίπτωση που το αφορολόγητο εισόδημα αυξηθεί στις 6.500 λίρες, ποσό που περιλαμβάνεται σε σχετική πρόταση, κοστολογούνται στα 52 εκατομμύρια λίρες.

Η αγγλόφωνη "Sunday Mail" γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Δημάρχου Παραλιμνίου Νίκου Βλίττη ο Δήμος της κωμόπολης θα φέρει και θα θέσει σε λειτουργία στην περιοχή κινητή μονάδα αφαλάτωσης για επίλυση του υδατικού προβλήματος της περιοχής. Σε άλλο σημείο, γράφει ότι η αύξηση των τιμών των καυσίμων επανέρχεται και πάλι στο προσκήνιο λόγω της σημερινής χαμηλής ισοτιμίας της κυπριακής λίρας έναντι του δολαρίου και της ψηλής τιμής του αργού πετρελαίου. Προσθέτει δε ότι οι εταιρείες πετρελαιοειδών στην Κύπρο ζητούν ήδη συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου.

(ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΓΓ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 8 May 2000 - 5:24:08 UTC