Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-05-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


(K) Ανασκόπηση Κυπριακού Τύπου 06.05.2000 Η επιτυχία της χειρουργικής επέμβασης για αφαίρεση πολύποδα του παχέως εντέρου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, η κατάσταση της υγείας του Προέδρου και οι επιπτώσεις της στις εξελίξεις στο Κυπριακό, είναι τα κύρια θέματα με τα οποία ασχολούνται σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες. Γράφουν, επίσης, για το θέμα που δημιουργήθηκε με τα ακατάλληλα κρέατα που προορίζονταν για την Εθνική Φρουρά, για τις ενδεχόμενες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και των τελών στα κρατικά νοσοκομεία, καθώς και για την άνοδο του Γενικού Δείκτη Τιμών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Αισιοδοξία και συγκίνηση" γράφει ότι οι γιατροί που διενήργησαν την χειρουργική επέμβαση στον Πρόεδρο Κληρίδη είναι ικανοποιημένοι από την έκβαση της εγχείρησης και αισιόδοξοι για τη μετεγχειρητική πορεία της κατάστασης της υγείας του, ενώ ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την εμπιστοσύνη που έδειξε στους Κύπριους γιατρούς. Αλλού γράφει ότι ανακριτές του ΤΑΕ του Αρχηγείου Αστυνομίας ανέκριναν χθες για ώρες τον προμηθευτή σε σχέση με την υπόθεση διάθεσης κρεάτων στην Εθνική Φρουρά που κρίθηκαν ακατάλληλα και αποσύρθηκαν.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Σιδερένιος στα 82 του" γράφει ότι "τέλος καλό, όλα καλά για τον Πρόεδρο Κληρίδη, τα πάντα λειτούργησαν μια χαρά και η επέμβαση έγινε με απόλυτη επιτυχία", προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα της βιοψίας αναμένεται να γίνουν γνωστά τη Δευτέρα. Προσθέτει, επίσης, ότι σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε χθες το βράδυ, ο Πρόεδρος που βρίσκεται υπό αναλγησία, επικοινωνεί με το περιβάλλον και απαντά σε ερωτήσεις. Αλλού γράφει ότι άνοδο σχεδόν 2% σημείωσε χθες ο Γενικός Δείκτης Τιμών του ΧΑΚ.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Πέρασε τις συμπληγάδες" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έδωσε ακόμα "μία νικηφόρα μάχη χθες" και ότι μετά την επιτυχία της χειρουργικής επέμβασης στην οποία υπεβλήθη η προσοχή επικεντρώνεται στην ομαλή μετεγχειρητική εξέλιξη της υγείας του Προέδρου, προσθέτοντας ότι ευχές για ταχεία ανάρρωση εξέφρασε με τηλεγράφημά του προς τον Πρόεδρο ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Αλλού γράφει ότι η Διευθύντρια του Γραφείου Ευημερίας δήλωσε ότι λόγω αδυναμίας των λειτουργών του Γραφείου να παρακολουθούν υποθέσεις, κατέστη αναγκαίο ορισμένες απ' αυτές να κλείσουν και να μείνουν ανοικτές μόνο 3 χιλιάδες.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα της "Ολα κατ' ευχήν" γράφει ότι μετά την επιτυχία της χειρουργικής επέμβασης στην οποία υπεβλήθη χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης, θα βρίσκεται για τα επόμενα τρία 24ωρα στη μονάδα εντατικής παρακολούθησης, έχει τις αισθήσεις του και αναπνέει χωρίς τη βοήθεια αναπνευστήρα. Αλλού γράφει ότι την ερχόμενη Πέμπτη οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα καταθέσουν στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής τις θέσεις τους αναφορικά με το νομοσχέδιο που προβλέπει αύξηση των τελών στα κρατικά νοσοκομεία.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Μετέωρες οι διαδικασίες" γράφει ότι η μετεγχειρητική κατάσταση της υγείας του Προέδρου Κληρίδη θα καθορίσει το πλαίσιο των κινήσεων στο εθνικό θέμα καθώς οι ξένοι μεσολαβητές δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους να μην διακοπεί η διαδικασία του διαλόγου που βρίσκεται σε εξέλιξη. Αλλού γράφει ότι οι καταναλωτές βρίσκονται μπροστά στο σοβαρό ενδεχόμενο αύξησης της τιμής των καυσίμων, αφού τόσο η ισοτιμία λίρας - δολαρίου όσο και η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά οδηγούν προς αυτή την κατεύθυνση.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Κάλεσμα ενότητας" γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης απηύθυνε χθες έκκληση για ενότητα των εργαζομένων ώστε να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά "την πολύπλευρη και σκληρή επίθεση που δέχεται το βιοτικό τους επίπεδο και για περιορισμό των δικαιωμάτων τους". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού ασκεί καθήκοντα Προεδρεύοντος της Δημοκρατίας από χθες το πρωί όταν ο Πρόεδρος Κληρίδης ναρκώθηκε για τη χειρουργική επέμβαση στην οποία υπεβλήθη.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα της γράφει ότι σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς η μετεγχειρητική κατάσταση της υγείας του Προέδρου Κληρίδη είναι σταθερή, ενώ τη Δευτέρα αναμένεται να γίνουν γνωστά τα αποτελέσματα της βιοψίας. Αλλού γράφει ότι το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εξέδωσε χθες διάταγμα οκταήμερης κράτησης εναντίον τεσσάρων ατόμων, για διευκόλυνση των ανακρίσεων αναφορικά με υπόθεση πώλησης μετοχών αξίας 28 χιλιάδων λιρών χρησιμοποιώντας πλαστογραφημένα έγγραφα.

Η "Επενδυτική" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Εγκλημα χωρίς τιμωρία" γράφει ότι πολλά άτομα διαπράττουν έγκλημα χωρίς τιμωρία, αφού κατέχουν πληροφορίες που αφορούν δημόσιες εταιρείες που είναι ενταγμένες στο "πάτωμα" αλλά τις χρησιμοποιούν για ίδιον όφελος. Αλλού γράφει ότι σε απεργία διαρκείας αναμένεται να κατέλθουν οι υπάλληλοι του Χρηματιστηρίου εάν δεν επιλυθούν άμεσα τα λειτουργικά προβλήματα του ΧΑΚ.

Ο "Νέος Τύπος" στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο "Ακαρπες προσπάθειες της αντιπολίτευσης να αλλοιωθεί η δέσμη και να πιστωθεί και το ΑΚΕΛ για τα μέτρα κοινωνικής πολιτικής" γράφει ότι έντονο παρασκήνιο διεξάγεται αυτές τις μέρες μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών, των κομμάτων και των συνδικαλιστών για το θέμα των φορολογικών ελαφρύνσεων. Αλλού γράφει ότι ανοικτή παραμένει η ημερομηνία εισαγωγής των μετοχών της εταιρείας CLR Investment Fund στο ΧΑΚ.

Η "Οικονομική" στο κύριο θέμα της υπό τον τίτλο "Ανώμαλη... προσγείωση" γράφει ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές αποφάσισαν να παρατείνουν τη διάρκεια προσφοράς μετοχών στους υπαλλήλους τους μέχρι την ερχόμενη Τρίτη, ώστε να συμμορφωθεί στην προθεσμία που έχει θέσει το ΧΑΚ για να μειώσει η κυβέρνηση το μερίδιό της στην εταιρεία σε 70% και να παραμείνει στο ΧΑΚ. Αλλού γράφει ότι ένας νέος φοβερός ιός που κτυπά μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και με το μήνυμα "I love you" έχει μέχρι στιγμής καταστρέψει χιλιάδες υπολογιστές σε ολόκληρο τον κόσμο με ανυπολόγιστο κόστος.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΡΑΓ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 7 May 2000 - 5:24:09 UTC