Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-03-11

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,11/03/2000 (ΚΥΠΕ) Η παρουσία στην Κύπρο του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Αλφρεντ Μόουζες και τα ενδεχόμενα αποτελέσματά της, το θέμα των Τ/Κ φυγάδων από τα κατεχόμενα, οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη για το θέμα των βρετανικών βάσεων στην Κύπρο, η αποτροπή της απεργίας στην Αρχή Τηλεπικοινωνιών και οι αντιπαραθέσεις που προκαλούν οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Ιδέες και στις δύο πλευρές" γράφει ότι ο Αμερικανός Προεδρικός Απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες ο οποίος προωθεί την επιτάχυνση του ρυθμού των συνομιλιών στο Κυπριακό, δήλωσε ότι υπέβαλε διάφορες νέες ιδέες τόσο προς τον Πρόεδρο Κληρίδη όσο και στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, ακόμη και με τα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα στην παροχή νερού που θα υπάρξουν το καλοκαίρι, "μόλις και μετά βίας θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε πόσιμο νερό".

"Η Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Παραπλανεί ο Μίχος" γράφει ότι αντίθετα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μιχάλη Παπαπέτρου στο θέμα των εποίκων που έχουν παντρευθεί Τουρκοκύπριες, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης κατέστησε σαφές ότι "αν αυτοί που αυτομολούν είναι έποικοι, τότε την υπόθεση θα την αναλάβουν τα δικαστήρια". Σε άλλο σημείο αναφέρεται στο χθεσινό τραγικό δυστύχημα στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας - Λεμεσού παρά το ζυγιστικό σταθμό Λατσιών όπου δύο νεαροί αλλοδαποί σκοτώθηκαν, ενώ άλλα πέντε άτομα τραυματίστηκαν.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Αλαλούμ - Δημόσιες κόντρες και για τους εποίκους" γράφει ότι "με δηλώσεις επί δηλώσεων και διορθώσεις επί διορθώσεων γίνεται προσπάθεια να κλείσει το παράθυρο που άνοιξε η δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την παραχώρηση ιθαγένειας σε εποίκους που παντρεύονται Τουρκοκυπρίες". Σε άλλο σημείο προβάλλει δήλωση του επικεφαλής της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις ενταξιακές Λεοπόλντ Μάουρερ, ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να συνάδει με τον αποτέλεσμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Στη "Σημερινή" πρωτοσέλιδη είδηση είναι η έλευση Τουρκοκυπρίων και Τούρκων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές και με τον τίτλο "Σατανικό σχέδιο" γράφει ότι ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς "εκμεταλλεύεται, στη λογική ενός σατανικού σχεδίου, το κύμα των φυγάδων για να προκαλέσει πονοκεφάλους στην Κυπριακή Κυβέρνηση", αλλά και για να εγείρει ζητήματα σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Αλλού αναφέρεται στα Γραφεία Τελετών και στη μετατροπή οστεοφυλακίων σε αίθουσες φύλαξης των νεκρών, γράφοντας ότι η έλλειψη νομοθεσίας "επιτρέπει" την εκμετάλλευση των οικογενειών των νεκρών.

Ο "Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Το βάρος στις εξουσίες" γράφει για τις διαβουλεύσεις που γίνονται ενόψει του τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό και αναφέρει ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβαρο ντε Σότο, μετά τις επαφές που είχε στην Κύπρο, "θεωρεί ότι διαπιστώνεται σύγκλιση απόψεων των δύο πλευρών στο θέμα κατανομής των εξουσιών" στο επίπεδο της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά και των περιφερειών. Σε άλλη θέση γράφει για την έξαρση της πορνείας στην Κύπρο και για τη "μεταφορά της" από τα καμπαρέ και τις μπυραρίες σε διαμερίσματα πολυκατοικιών στη Λευκωσία.

Η "Χαραυγή" έχει κύρια είδηση την κατάσταση που επικρατεί στο Χρηματιστήριο και με τον τίτλο "Κομπίνες στο ΧΑΚ" αναφέρεται στις καταγγελίες του Προέδρου της Λαϊκής Τράπεζας Κίκη Λαζαρίδη "για κομπίνες χρηματιστών και στημένα παιχνίδια" και γράφει ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα παρέμβει και θα αρχίσει έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες αυτές. Αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών για το "Εσελον" και ότι, με την αναφορά του στη στάθμευση κατασκοπευτικών αεροσκαφών στις Βρετανικές Βάσεις, "εμμέσως παραδέχθηκε ότι οι Βάσεις είναι άντρο κατασκοπείας".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" υπό τον τίτλο "Και οι δύο πλευρές δεσμευμένες για ένα ενωμένο νησί", προβάλλει τη χθεσινή δήλωση του Αλφρεντ Μόουζες ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο είναι πλήρως δεσμευμένες για ένα ενωμένο νησί και ότι οι προοπτικές είναι ευοίωνες. Σε άλλο σημείο γράφει ότι χθες η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος καταδίκασε την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει την ανάπτυξη της χερσονήσου του Ακάμα, την οποία και κάλεσε να ξανασκεφτεί το θέμα.

Στην εβδομαδιαία εφημερίδα "Νέος Τύπος" πρωτοσέλιδο θέμα είναι επίσης οι καταγγελίες Λαζαρίδη για "στημένο παιχνίδι" και "χειραγώγηση των τιμών" και με τον τίτλο "Ζητείται παρέμβαση των Αρχών για να αποφευχούν τα χειρότερα" η εφημερίδα καλεί τον Υπουργό Οικονομικών να παρέμβει "και να τους θέσει όλους προ των ευθυνών τους". Σε άλλη είδηση γράφει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο ψήφισε πρόταση που προβλέπει την πλήρη ιδιωτικοποίηση του Χίλτον, αλλά δεν μπορεί να γίνει ιδιωτικοποίηση επειδή εκκρεμεί στη Βουλή ψήφισμα λόγω σύγκρουσης δυο νομοθεσιών.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα "Οικονομική" κάτω από τον τίτλο "Εμφύλιος πόλεμος" γράφει ότι "σίγουρα οι τεχνοκράτες του Υπουργείου Οικονομικών ούτε και στα χειρότερα τους όνειρα δεν θα ανέμεναν ότι το νομοσχέδιο που ετοίμασαν για τις ιδιωτικές τοποθετήσεις θα προκαλούσε αντιδράσεις που αγγίζουν τα όρια εμφύλιας διαμάχης". Αλλού γράφει ότι παρά το αρνητικό κλίμα που εξακολουθεί να διακατέχει την αγορά, άλλες επτά εταιρείες υπέβαλαν αίτηση για εισαγωγή στο Χρηματιστήριο, αυξάνοντας τον αριθμό των υποψηφίων σε 57.

(ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΝΜΑ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 11 March 2000 - 8:40:12 UTC