Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-03-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,10/03/2000 (ΚΥΠΕ) Οι επαφές των Αμερικανών απεσταλμένων για το Κυπριακό Αλφρεντ Μόουζες και Τόμας Γουέστον στο νησί, η έκθεση Κλίντον προς το Κογκρέσο, η χθεσινή ληστεία σε υποκατάστημα Τράπεζας στο Στρόβολο, το θέμα των Τ/Κ φυγάδων που έρχονται στις ελεύθερες περιοχές από τα κατεχόμενα και η πτώση του δείκτη τιμών μετοχών του ΧΑΚ είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Υπερβολές που προκαλούν πανικό" γράφει πως μεγαλοποιούνται τα πράγματα γύρω από το θέμα των φυγάδων, εκτιμά η κυβέρνηση "και το πρόβλημα παίρνει εξωπραγματικές διαστάσεις, αναγκάζοντας την επίσημη πλευρά να παρέμβει για να σταματήσει αυτές τις υπερβολές". Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως "τα δυο μας πόδια σ'ένα παπούτσι" έβαλε η ΕΕ αφού σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου Γιώργου Βασιλείου, νομοθεσίες που κατά τον αρχικό προγραμματισμό θα αναθεωρούνταν το 2002 ή και αργότερα, πρέπει σύμφωνα με νέες υποδείξεις να προσαρμοστούν στο κεκτημένο τους επόμενους μήνες.

"Η Μάχη" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Προωθούν την Καίτη για Πρόεδρο δυο κρατών" ότι σε πολύ πρόσφατη συνάντηση 'επαναπροσεγγιστικών' κύκλων, στην οποία πήραν μέρος και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα "αποφασίστηκε όπως αναληφθούν πρωτοβολίες οι οποίες θα προωθούν μεταξύ άλλων λύση δυο ομόσπονδων, ισότιμων και κυρίαρχων κρατών με χαλαρή κεντρική κυβέρνηση και στην προεδρία της Συνομόσπονδης Δημοκρατίας της Κύπρου την Καίτη Κληρίδη". Αλλού αναφέρει ότι μέχρι "χώρους υποδοχής" των αυτομολούντων από τα κατεχόμενα θα αποκτήσουμε σύντομα, με βάση τα όσα δήλωσε χθες ο Κυβερνητικος Εκπρόσωπος.

O "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Limit up στον πανικό" ότι στις θεμελιώδεις οικονομικές αρχές που στηρίζονται στα οικονομικά στοιχεία των περισσότερων εκ του εισηγμένων εταιρειών, αλλά και στην αρνητική ψυχολογία που διακατέχει το επενδυτικό κοινό αποδίδουν οικονομικοί παράγοντες την κατρακίλα του γενικού δείκη του Χρηματιστηρίου που υποχώρησε κατά 11% τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Αλλού αναφέρεται πως η "αντιπαράθεση" μεταξύ των Υπουργείων Οικονομικών και Συγκοινωνιών είναι η αιτία της καθυστέρησης της έγκρισης από το Υπουργικό Συμβούλιο και της κατάθεσης στη Βουλή του προϋπολογισμού της ΑΤΗΚ.

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Δραματικό SOS" γράφει ότι "το κύμα των φυγάδων θέτει την Κυπριακή Δημοκρατία σε συναγερμό" προσθέτοντας ότι "οι καθησυχαστικές δηλώσεις της κυβέρνησης δεν μπορούν να αποκρύψουν τη διάχυτη πλέον άποψη ότι πρόκειται περί οργανωμένης πολιτικής με εμπνευστή τον Ραούφ Ντενκτάς και στοχεύει να μας στήσει στον τοίχο". Αλλού γράφει ότι μέσα σε 15 λεπτά από τη χθεσινή διάπραξη ληστείας σε υποκατάστημα της Λαϊκής Τράπεζας στο Στρόβολο, ο ληστής συνελήφθη από την αστυνομία.

Ο "Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Μόουζες: ανοίγει τα χαρτιά του" γράφει ότι ο Αλφρεντ Μόουζες αναμενόταν χθες να θέσει ενώπιον του Ραούφ Ντενκτάς "κάποιες ιδέες τόσο επί της ουσίας όσο και επί της διαδικασίας" του Κυπριακού, προσθέτοντας ότι την αντίδραση Ντενκτάς στις ιδέες αυτές θα μεταφέρει σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Αλλού γράφει ότι δημοσκόπηση του περιοδικού "Σελίδες" για τις προεδρικές εκλογές, εάν αυτές διεξάγοντο αύριο, αναφέρει ως νικητή τον Δημήτρη Χριστόφια με δεύτερο στην προτίμηση των Κυπρίων τον Τάσσο Παπαδόπουλο.

Η "Χαραυγή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ξεπουλούν τον Ακάμα" γράφει ότι "μετά τον πρώην ΥΠΕΞ Αλέκο Μιχαηλίδη και δεύτερος μεγαλοεπιχειρηματίας, ιδιοκτήτης γης τυγχάνει ειδικής μεταχείρισης στον Ακάμα, αφού η κυβέρνηση δημιουργεί ειδικά γι'αυτόν τουριστική ζώνη μέσα στο κρατικό δάσος", προσθέτοντας ότι η ρύθμιση αυτή προκάλεσε την "έντονη αντίδραση" των βουλευτών της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος. Αλλού γράφει ότι μετά τη μεγάλη χθεσινή πτώση του δείκτη τιμών του Χρηματιστηρίου, ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του Ομίλου Λαϊκής Κίκης Λαζαρίδης κατήγγειλε ότι ορισμένοι δημιουργούν "στημένα παιγνίδια" στο ΧΑΚ.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει πως άντρας από την Πάφο καταδικάστηκε χθες σε 10 χρόνια φυλάκιση, στέλλοντας παράλληλα το το δημόσιο κατήγορο Σάββα Μάτσα, τον οποίο κτύπησε κατά τη διάρκεια διαλείμματος της δίκης, στο νοσοκομείο. Αλλού αναφέρει πως άλλοι δέκα Τουρκοκύπριοι πέρασαν την Τετάρτη το βράδυ από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου, περνώντας μέσω της περιοχής μεταξύ των βρετανικών βάσεων και των τουρκοκρατούμενων περιοχών.

Η εβδομαδιαία "The Cyprus Weekly" αναφέρει πως η Ελλάδα υπόβαλε επίσημα χθες αίτηση για να ενταχθεί στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση (ΟΝΕ) επισφραγίζοντας το τι ο Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης χαρακτήρισε ως 25 χρόνια σκληρής δουλειάς. Αναφέρεται επίσης στη διμηνιαία έκθεση του Προέδρου Κλίντον προς το Κογκρέσο στην οποία υπόσχεται ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται με τα Ηνωμένα Εθνη για την επίτευξη λύσης για όλους τους Κυπρίους στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 10 March 2000 - 7:24:09 UTC