Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-02-16

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,16/02/2000 (ΚΥΠΕ) Οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων που θα προταθούν από το Υπουργείο Εμπορίου στη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, σκέψεις του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών για πρόταση εφαρμογής του βελγικού μοντέλου ομοσπονδίας στην Κύπρο και οι προσπάθειες συντονισμού της δράσης του διπλωματικού σώματος της Δημοκρατίας ενόψει σοβαρών εξελίξεων στο Κυπριακό είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Αυξήσεις 1 - 3 σεντ στα καύσιμα" αναφέρεται στην πρόταση που θα καταθέσει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο το Υπουργείο Εμπορίου και Βιομηχανίας. Με την πρόταση, γράφει η "Α", ικανοποιούνται μερικώς, κατά τα 2/3 περίπου, οι απαιτήσεις των εταιρειών πετρελαιοειδών. Αλλού γράφει ότι θα υπάρξουν ζημιές 50 - 60 εκατομμυρίων λιρών στην οικονομία από την έλλειψη νερού για τη γεωργία, μετά την απόφαση να μην παραχωρηθεί νερό από τα φράγματα για αρδευτικούς σκοπούς.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Αυξήσεις που θα καίνε" αναφέρει ότι αύξηση της τιμής των πετρελαιοειδών, σε συνδυασμό με ενδεχόμενη μείωση του φόρου κατανάλωσης για τα καύσιμα, περιλαμβάνει η πρόταση του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού προς το Υπουργικό Συμβούλιο. Αλλού γράφει ότι πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη χθεσινή συνεδρία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου με το Γενικό Δείκτη να καταγράφει μικρή πτώση και τον όγκο συναλλαγών να διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Μοντέλο Βελγίου στο τραπέζι τώρα" γράφει ότι "το συνταγματικό μοντέλο του Βελγίου που κατ' όνομα είναι ομοσπονδιακό, αλλά στην ουσία συνομοσπονδιακό, μελετά η Τουρκία με στόχο να το προτείνει ως πρότυπο για αντιγραφή". Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, η τελική πρόταση του ΔΗΣΥ για οριζόντια ψηφοφορία, η οποία θα τεθεί προς συζήτηση και έγκριση σήμερα στο Πολιτικό Γραφείο, προβλέπει δέκα βουλευτές επικρατείας και αύξηση των βουλευτών σε 70.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Βόμβα στην οικονομία" γράφει ότι "βόμβα στην οικονομία χαρακτηρίζεται η απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλει αυξήσεις στα καύσιμα" και προσθέτει ότι "κόμματα, συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι φορείς αντιδρούν έντονα σε οποιαδήποτε αύξηση και μιλούν για αλυσιδωτές αυξήσεις που θα πλήξουν ανεπανόρθωτα την οικονομία του τόπου". Αλλού γράφει ότι προσήχθη ενώπιον του Δικαστηρίου ο 29χρονος Αιγύπτιος Μαχμούτ Χεγκαζί Αχμέτ Χαλίφα ως ύποπτος για τη δηλητηρίαση του αλόγου "Ητον Σκουέαρ".

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Εκλήθησαν εδώ όλοι οι πρέσβεις" γράφει ότι όλοι οι πρέσβεις της Κύπρου στο εξωτερικό έχουν κληθεί από τον Υπουργό Εξωτερικών στη Λευκωσία στα πλαίσια της προετοιμασίας και του συντονισμού "ενόψει σοβαρών εξελίξεων στο Κυπριακό". Αλλού αναφέρεται σε συνοπτική έκθεση της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών σύμφωνα με την οποία νεαρές κοπέλες που είναι εθισμένες στα ναρκωτικά γίνονται θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης "για να εξασφαλίσουν τη δόση τους".

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Κατακραυγή για τις αυξήσεις" αναφέρει ότι "γενική κατακραυγή έχει προκαλέσει η εξαγγελία της κυβέρνησης να αυξήσει τις τιμές των καυσίμων λόγω της ανόδου διεθνώς των τιμών του αργού πετρελαίου". Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με ανατιπροσωπεία της ΠΕΟ, η οποία όπως σημειώνει η εφημερίδα, έθεσε στον Γλαύκο Κληρίδη "θέματα που απασχολούν έντονα το συνδικαλιστικό κίνημα όπως η ΑΤΑ, οι φορολογικές ελαφρύνσεις και η αύξηση της ανεργίας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει τη δήλωση αθωότητας του Μητροπολίτη τέως Λεμεσού Χρύσανθου και αναφέρει ότι αυτός κατηγορήθηκε χθες από το Δικαστήριο για την υπόθεση των 3,7 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στην επιβολή ποινής από το Δικαστήριο οκταετούς ποινής φυλάκισης στον 38χρονο Χαράλαμπο Χατζημάρκου από τους Εργάτες για εισαγωγή ναρκωτικών και σημειώνει ότι η ποινή αυτή αποτελεί ρεκόρ για τα κυπριακά χρονικά σε παρόμοια υπόθεση.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" υπό τον τίτλο "Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δίνει το πράσινο φως σε τέσσερις επενδυτικές εταιρείες" γράφει ότι τέσσερις επενδυτικές εταιρείες αναμένεται να ξεπεράσουν αύριο το τελευταίο εμπόδιο που θα τις φέρει στο πάτωμα του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου. Αλλού γράφει ότι αρχίζει στις 21 Φεβρουαρίου στη Βουλή η συζήτηση του φορολογικού πακέτου που προνοεί μεταξύ άλλων αύξηση του ΦΠΑ από 8% σε 10%.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΓ/ΓΠ)
(Ι.Τ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 16 February 2000 - 7:24:08 UTC