Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-02-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,10/02/2000 (ΚΥΠΕ) Η συνεχιζόμενη διαμάχη που ξέσπασε στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου με αφορμή την επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό, η επιστροφή του Προέδρου Κληρίδη από τη Γενεύη μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, τα παρασκηνιακά σενάρια των Αμερικανών για το Κυπριακό, η επίσκεψη στην Κύπρο του πρώην Προέδρου της Νοτίου Αφρικής Φρεντερίκ Ντε Κλερκ και το πρόβλημα της λειψυδρίας, είναι μερικά από τα θέματα με τα οποία ασχολείται ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Ξιφομαχούν οι ιεράρχες" γράφει ότι αναζωπυρώθηκε χθες η διαμάχη μεταξύ μελών της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου με αφορμή τις τελευταίες δηλώσεις του Μητροπολίτη Κιτίου, ο οποίος υπεραμύνθηκε της λύσης ομοσπονδίας και "βγήκαν στην επιφάνεια κάποια κίνητρα που ενδεχομένως συνδέονται με τη μελλοντική διαδοχή του Αρχιεπισκόπου". Αλλού γράφει ότι το Υπουργείο Οικονομικών κάλεσε την ΑΤΗΚ να μειώσει τα κόστα της αναφέροντας ότι δεν σημειώνεται επικερδότητα μόνο με αύξηση τελών.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Φουντώνει η αντίσταση" γράφει ότι καθημερινά και περισσότερες οργανωμένες και μη τάξεις απ'όλα τα στρώματα του κυπριακού ελληνισμού, πυκνώνουν τις "φάλαγγες εκείνων που τάσσονται ανοικτά κατά της διζωνικής ομοσπονδίας" η οποία, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα αποτελέσει "τον προθάλαμο της οριστικής διχοτόμησης της Κύπρου και τον πλήρη αφελληνισμό της". Αλλού γράφει ότι ο πρώην Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής Φρεντερίκ Ντε Κλερκ έστειλε χθες βράδυ το μήνυμα ότι οι άνθρωποι πρέπει να βλέπουν το σήμερα και το αύριο και όχι το παρελθόν.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Θου, Κύριε" γράφει ότι η "υποβόσκουσα εδώ και ημέρες κρίση στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου αναφορικά με την επιδιωκόμενη λύση στο Κυπριακό, όχι μόνο έχει εκδηλωθεί αλλά προσλαμβάνει πλέον και διαστάσεις μεγαλύτερες από ό,τι αρχικά είχε προβλεφθεί". Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο οποίος επέστρεψε χθες από τη Γενεύη δήλωσε ότι ο δεύτερος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών δεν είχε προγραμματιστεί για να έχει αποτελέσματα.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Το νερό στο Εθνικό" γράφει ότι σε επίπεδο εθνικής συναίνεσης αναμένεται να αναζητηθούν τις επόμενες ημέρες λύσεις για το τραγικό υδατικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Αλλού γράφει ότι οι δάσκαλοι προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να αποφασίσουν με την ψήφο τους κατά πόσο θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας ή όχι αναφορικά με τέσσερα θέματα που τους ενδιαφέρουν άμεσα, μεταξύ των οποίων και το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Σκιώδης κεντρική κυβέρνηση" γράφει ότι σύμφωνα με πληροφορίες του, οι Αγγλοαμερικανοί διαμορφώνουν φόρμουλα που προβλέπει κεντρική κυβέρνηση με περιορισμένες εξουσίες. Αλλού γράφει ότι σοβαρό πρόβλημα έχει προκύψει μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας αναφορικά με το χειρισμό από τις κυπριακές αρχές μιας κατηγορίας Ρώσων υπηκόων και διευκρινίζει ότι αφορμή δόθηκε από την πολιτική που ακολούθησε το Τμήμα Μετανάστευσης για τις καλλιτέχνιδες που προέρχονται από τις ανατολικές χώρες και κυρίως τη Ρωσία.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Παραπλανούν Βουλή και λαό" σημειώνει ότι "ελλείψει κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και αποτυχίας τους να περάσουν την πολιτική τους, οι κυβερνώντες καταφεύγουν τώρα στην τακτική της κατ' εξακολούθηση παραπλάνησης της Βουλής και της κοινής γνώμης". Αλλού γράφει ότι χρηματιστές έχουν καταγγελθεί στην Αστυνομία από τις αρχές του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου "για παράνομες ενέργειες αισχροκέρδειας στο πάτωμα, οι οποίες συνιστούν με βάση τη νομοθεσία, ποινικό αδίκημα".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" αναφέρεται στις αυξήσεις στις τιμές των τοπικών τηλεφωνημάτων και του ηλεκτρικού ρεύματος και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η τιμή της τοπικής τηλεφωνικής συνδιάλεξης θα τριπλασιαστεί μέχρι τον Απρίλιο του 2001. Σε άλλο σημείο γράφει ότι σύμφωνα με το προκαταρκτικό πόρισμα της τεχνικής έρευνας για το δυστύχημα με το λεωφορείο στο Μονιάτη, υπήρχε πρόβλημα στο συμπλέκτη του οχήματος, γεγονός που κατά πάσα πιθανότητα ανάγκασε τον οδηγό να προσπαθήσει να το ελέγξει μόνο με τα φρένα.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΓ/ΓΠ)
(Φ.Ζ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Thursday, 10 February 2000 - 7:24:08 UTC