Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-02-09

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,09/02/2000 (ΚΥΠΕ) Οι συνομιλίες για το Κυπριακό και η ανακοίνωση από τον Αλβαρο ντε Σότο της ημερομηνίας έναρξης του τρίτου γύρου στις 23 Μαϊου, οι αντιδράσεις των Λαρνακέων για τη δημιουργία σταθμού αφαλάτωσης στην περιοχή της Αλυκής και το υδατικό πρόβλημα γενικά, οι αυξήσεις στα τηλεφωνικά τέλη για τις κλήσεις στο εσωτερικό και οι δηλώσεις ιεραρχών για το Κυπριακό είναι μερικά από τα θέματα που απασχολούν το σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" υπό τον τίτλο "Αναζητείται έδαφος για την ουσία ακόμα" αναφέρει ότι ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ Αλβαρο ντε Σότο δήλωσε πως "βρίσκεται στον ορθό δρόμο" η διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για το Κυπριακό και ότι ο νέος γύρος θα αρχίσει στις 23 Μαϊου. Αναφέρει ότι ο κ. ντε Σότο προσδοκά στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων για να δημιουργηθεί "έδαφος για επίλυση του Κυπριακού". Αλλού γράφει ότι οι χθεσινές δηλώσεις του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου "καταθρυμάτισαν" την εικόνα της συναίνεσης που επιχείρησε να δώσει η Ιερά Σύνοδος και επιβεβαίωσαν το ρήγμα στους κόλπους της Εκκλησίας.

"Η Μάχη" υπό τον τίτλο "Ξεσηκώνεται και η Λάρνακα" αναφέρει ότι οι Λαρνακείς κλιμακώνουν τα μέτρα για μη εγκατάσταση μονάδας αφαλάτωσης στην Αλυκή, αφού προγραμματίζουν δυναμική εκδήλωση την ερχόμενη Δευτέρα, απειλώντας να μετατρέψουν τις αλυκές "σε νέο Ζακάκι". Αλλού γράφει ότι στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση παρουσίασαν οριακή άνοδο τόσο ο Γενικός Δείκτης Τιμών, όσο και ο όγκος συναλλαγών. Ο δείκτης τιμών αυξήθηκε κατά 0, 18%, ενώ ο όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 29,6 εκατομμύρια λίρες, από 29,2 εκ. που ήταν προχθές.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Αυξήσεις φωτιά στα τηλέφωνα" αναφέρει ότι κατατέθηκαν χθες στη Βουλή κανονισμοί που προβλέπουν αύξηση των τοπικών κλήσεων από 1,3 σεντ ανά τέσσερα λεπτά σε 4 σεντ, ενώ το "192" θα γίνει 18 σεντ από 5,2 σεντ που είναι τώρα. Από την άλλη, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που προωθεί η ΑΤΗΚ, θα μειωθούν τα τέλη για την κινητή τηλεφωνία και τις διεθνείς κλήσεις. Αλλού γράφει ότι σε ατμόσφαιρα βαθύτατου πένθους τελέστηκε χθες το απόγευμα στη Λάρνακα επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα του πολύνεκρου δυστυχήματος στο Μονιάτη. Η τελετή έγινε στη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία της Παναγίας των Χαρίτων.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Ψάχνουν σωσίβια" αναφέρει ότι "οι Αγγλοαμερικάνοι και τα Ηνωμένα Εθνη μεταφέρουν τις εκ του σύνεγγυς στη Λευκωσία στέλνοντας στην Κύπρο το Μάρτιο, εκτός από τον ντε Σότο, τους Χάνεϊ και Μόουζες" μέσα στα πλαίσια μιας "εκστρατείας διάσωσης της διαδικασίας για επίλυση του Κυπριακού." Η "Σ" γράφει ότι το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών εξακολουθεί να υπάρχει, αφού η τουρκική πλευρά οδηγεί τις συνομιλίες στη συνομοσπονδία. Αλλού γράφει ότι η Αρχή Ραδιοτηλεόρασης επέβαλε "βαρύ πρόστιμο" 32 χιλιάδων λιρών στο σταθμό "Ο Λόγος" δίνοντας του 20 μέρες προθεσμία για να συμμορφωθεί με το νόμο.

"Ο Φιλελεύθερος" έχει πρωτοσέλιδη είδηση το Κυπριακό και με τίτλο "Στόχος: ενδιάμεση συμφωνία", γράφει ότι οι διαμεσολαβητές και τα Ηνωμένα Εθνη διαμορφώνουν διάφορα σενάρια για τη διεξαγωγή τρίτου και τέταρτου γύρου συνομιλιών και πως "σε περίπτωση που δεν θα διαμορφωθεί κατάλληλο έδαφος για την επίτευξη τελικής λύσης, θα επιχειρηθεί η προώθηση μιας συμφωνίας υψηλού επιπέδου" που θα αποτελεί "ενδιάμεση συμφωνία" και "θα είναι λεπτομερέστερη και πιο συγκεκριμένη από τις δυο προηγούμενες του 1977 και 1979". Σε άλλη θέση γράφει για το ενδεχόμενο απεργίας των πανεπιστημιακών.

Η "Χαραυγή" με τον τίτλο "Αφαλατωμένη κυβέρνηση" έχει κύριο θέμα την ίδρυση νέων μονάδων αφαλάτωσης και αναφέρει ότι η Βουλή "θέτει θέμα τάξης για παράνομες ενέργειες του Υπουργού Γεωργίας" με αφορμή "εντολή που έδωσε (ο Υπουργός) να αρχίσουν οι εργασίες για ανέγερση σταθμού αφαλάτωσης στην Αλυκή Λάρνακας, παρά την ύπαρξη απαγορευτικού διατάγματος δικαστηρίου και πριν ακόμα λάβει την έγκριση με τους πολεοδομικούς όρους του σχεδίου". Σε άλλη σελίδα αναφέρεται στην κοινοποίηση της Εκθεσης της Διερευνητικής Επιτροπής για τις απεργίες στα ξενοδοχεία "Lordos Beach" και "Lordos Bay".

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" έχει πρώτη είδηση τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού και, κάτω από τον τίτλο "Θα συναντηθούμε ξανά: Νέα Υόρκη, 23 Μαϊου", γράφει πως "παρά τις μικρές ενδείξεις προόδου, ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς έχουν συμφωνήσει να παρακαθήσουν σε έναν τρίτο γύρο εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Νέα Υόρκη και ο οποίος θα ξεκινήσει στις 23 Μαϊου". Σε άλλη σελίδα η εφημερίδα γράφει για τον τριπλασιασμό του αριθμού των εθισμένων στα σκληρά ναρκωτικά κατά το 1999, σύμφωνα με δηλώσεις του Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσοστόμου.

Η "Financial Mirror" στο κύριο θέμα με τον τίτλο "Και χρηματιστηριακή από την Κύπρο στην Ελλάδα", γράφει ότι "στα σκαριά βρίσκεται η δημιουργία χρηματιστηριακής και επενδυτικής υπηρεσίας από την Τράπεζα Κύπρου στην Ελλάδα, στο πλαίσιο των σχεδίων δυναμικής επέκτασής της με αποκορύφωμα την ένταξη της Τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών". Σε άλλη είδηση γράφει για τις δηλώσεις του Προέδρου της Αρχής Λιμένων Κύπρου Ντίνου Ερωτοκρίτου για τα μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπιση των προβλημάτων στα κυπριακά λιμάνια.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΝΜΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 9 February 2000 - 7:24:08 UTC