Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-02-07

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,07/02/2000 (ΚΥΠΕ) Τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό και η συνέχιση σήμερα του β' γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών που ολοκληρώνεται αύριο, η φραστική αντιπαράθεση Εκκλησίας και πολιτικής ηγεσίας για τη λύση του Κυπριακού, η αποδοχή από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας της πρόσκλησης του Τούρκου ομολόγου του για επίσκεψη στην Αγκυρα, θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου και η χθεσινή δικοινοτική εκδήλωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων νέων είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

"Η Αλήθεια" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Στόχος στον γ' γύρο οι απευθείας" πως ενώ σήμερα πρόκειται ουσιαστικά να γίνει μια ανασκόπηση του δεύτερου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο οποίος ολοκληρώνεται αύριο, η προετοιμασία για τον τρίτο γύρο συνομιλιών που θα αρχίσει το Μάιο στις ΗΠΑ και αναμένεται να είναι πολύ μακράς διαρκείας θα αρχίσει από αύριο κιόλας αφού αυτό θα είναι το θέμα συζήτησης των εκπροσώπων των Ηνωμένων Εθνών με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ραούφ Ντενκτάς. Αλλού αναφέρεται σε δικοινοτική εκδήλωση χθες στην Πύλα 200 νέων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι γνωρίστηκαν μέσω του διαδικτύου.

"Το Θάρρος" με κύριο τίτλο "Κανένα αποτελέσμα" αναφέρει πως διαμετρικά αντίθετες εξακολουθούν να είναι οι θέσεις τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και της Τουρκίας μέσω του εκπροσώπου της Ραούφ Ντενκτάς, στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο β' γύρος των οποίων διεξάγεται στη Γενεύη. Σε άλλο θέμα σημειώνεται πως φραστική αντιπαράθεση μεταξύ Εκκλησίας και πολιτικής ηγεσίας για τη λύση του Κυπριακού εκδηλώθηκε χθες σε δυο περιπτώσεις στη διάρκεια εθνικών μνημοσύνων.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο "Ο Χόλμπρουκ επιστρέφει" πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον που συνεχίζει να υπόσχεται στους Ελληνοαμερικανούς ότι η "η λύση του Κυπριακού δεν είναι μακριά", αναμένεται να ζητήσει ξανά την προσφορά των υπηρεσιών του Μόνιμου Αντιπροσώπου των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Εθνη Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος λόγω των τελευταίων επιτυχιών σε διάφορους τομείς είναι αναβαθμισμένος και σε πολλά διεθνή ζητήματα "έχει το πάνω χέρι". Αλλού αναφέρει πως ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης αναθεώρησε την αρχική του θέση και αποδέκτηκε τελικά την πρόσκληση Ετζεβίτ να επισκεφθεί την Αγκυρα.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Αγωνία για το ΧΑΚ" γράφει ότι αβεβαιότητα και αγωνία για την τύχη του ΧΑΚ προκαλεί στους οικονομικούς και χρηματιστηριακούς κύκλους η εκκρεμότητα που επικρατεί και η πιθανή διαιώνισή της σχετικά με την τελική μορφή που θα λάβει ο νόμος για το Χρηματιστήριο. Αλλού αναφέρεται σε δημοσίευμα της αθηναϊκής εφημερίδας "Τύπος της Κυριακής" ότι το Τουρκικό Επιτελείο είναι συνδεδεμένο με το ραντάρ των βρετανικών βάσεων στο Τρόοδος, με αποτέλεσμα οτιδήποτε παρουσιάζεται στην οθόνη του, να παρουσιάζεται και στον τουρκικό σταθμό Αλεξανδρέττας.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "ΜΟΕ 'κατά δόσεις' από τις ΗΠΑ" γράφει ότι πακέτο με μικρά και μεγάλα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης τα οποία θα παρουσιάσουν μετά το τέλος του δευτέρου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών έχουν ετοιμάσει Αμερικανοί και Ηνωμένα Εθνη. Αναφέρει ότι η συζήτηση των μέτρων με τις δύο πλευρές θα γίνει στη Λευκωσία και θα θιοθετηθεί η λογική του "κατά δόσεις" προώθηση του πακέτου. Σε άλλο σημείο γράφει ότι μετά την εξαγγελία εκλογών στην Ελλάδα, η Τράπεζα Κύπρου και η Λαϊκή Επενδυτική επιταχύνουν τις προσπάθειές τους για είσοδο στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Χρονοβόρες συνομιλίες" γράφει ότι οι Αμερικανο- Βρετανοί μεθοδεύουν χρονοβόρες διαδικασίες στο Κυπριακό με στόχο να ασκήσουν εκβιαστικές πιέσεις στην πλευρά μας όταν θα είμαστε στα πρόθυρα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Γράφει ότι οι Αμερικανο-Βρετανοί, όπως και η Τουρκία, δεν βιάζονται για να επιτευχθεί ουσιαστική πρόοδος στο Κυπριακό και γι' αυτό δεν ασκούν καμιά πίεση στην τουρκική πλευρά. Σε άλλο σημείο αναφέρεται στη χθεσινή μεγάλη πυρακαγιά στο κέντρο της Πόλης Χρυσοχούς και γράφει ότι ο Δήμαρχος και κάτοικοι επιρρίπτουν ευθύνες για τη μη στελέχωση του Πυροσβεστικού Σταθμού της περιοχής.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Monday, 7 February 2000 - 7:24:11 UTC