Visit the Antenna Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 00-02-06

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,06/02/2000 (ΚΥΠΕ) Στις εξελίξεις στη Γενεύη και πιο συγκεκριμένα στο θέμα της πρότασης που έθεσαν τα Ηνωμένα Εθνη για αλλαγή του πολιτειακού συστήματος από προεδρικό σε κοινοβουλευτικό, οι δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού για το Κυπριακό, οι διεργασίες για εφαρμογή Εθνικού Συστήματος Υγείας και η επιθυμία ζευγαριού Ελληνοκυπρίων να εγκατασταθούν στο Ριζοκάρπασο είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Μήνυμα Σημίτη προς Τουρκία" ότι χθες από το βήμα της συνδιάσκεψης του ΠΑΣΟΚ που άρχισε στην Αθήνα, ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης έκαμε ιδιαίτερη αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τόνισε ότι συμφέρον και των δύο χωρών είναι η ειρήνη στην περιοχή, η οποία διέρχεται από μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και κάλεσε την Τουρκία να συμβάλει στην κατεύθυνση αυτή. Αλλού αναφέρει πως στο κατεχόμενο Ριζοκάρπασο σκοπεύει να εγκατασταθεί νεαρό ζευγάρι Ελληνοκυπρίων που θα τελέσει τους γάμους του στις 12 Φεβρουαρίου.

"Η Μάχη" με κύριο τίτλο "Ηττοπαθείς και ενδοτικοί οι πολιτικοί μας, κρύβουν την αλήθεια από το λαό" αναφέρει πως ενδοτική και ηττοπαθή χαρακτηρίζει τη στάση της πολιτικής ηγεσίας ο Μητροπολίτης Κερύνειας Παύλος, και ότι για την προώθηση της λύσης που μεθοδεύουν οι πολιτικοί "επιχειρείται συσκότιση..." Σε άλλο θέμα σημειώνεται ότι η βουλευτής του ΔΗΣΥ Κατερίνα Πασχαλίδου δήλωσε πως χρειάζεται νέο κόμμα στην Κύπρο ενώ η ίδια παρουσιάζεται έτοιμη να προσχωρήσει σε αγωνιστικό μέτωπο το οποίο θα ταχθεί εναντίον της διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο "Πολίτης" γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο "'Οχι' Κληρίδη στο Συνταγματικό" πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε πρόταση για αλλαγή του συντάγματος, η οποία προνοούσε μετατροπή της Κυπριακής Δημοκρατίας από προεδρική σε κοινοβουλευτική. Ο Γενικός Εισαγγελέας είπε ότι κάτι τέτοιο δεν θα ήταν λειτουργικό ενώ ο Ραούφ Ντενκτάς δεν φαίνεται πρόθυμος να το συζητήσει. Σε άλλο θέμα γράφει πως ο θεσμός που εμπνέει την μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην Κύπρο δεν είναι η Εκκλησία, δεν είναι η Αστυνομία αλλά η Τράπεζα Κύπρου όπως καταδεικνύει έρευνας της ΑΜΕΡ που έγινε για λογαριασμό του "Πολίτη".

"Η Σημερινή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Μας πνίγουν τα χρέη" πως η κυπριακή οικονομία πνίγεται από τα δημοσιονομικά της ελλείμματα και τις αχαλίνωτες δαπάνες του δημοσίου, που ανεβάζουν τα χρέη στα ύψη. Αλλού αναφέρεται πως η συνεχής αύξηση των δαπανών στον τομεά της υγείας θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τη βιωσιμότητα του Εθνικού Σχεδίου Υγείας (ΕΣΥ) που προτείνει η κυβέρνηση και η ΠΑΣΥΔΥ προειδοποιεί πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το ΕΣΥ να καταρρεύσει, αφού τα κόστα θα είναι πολύ ψηλά και δεν θα μπορούν να καλυφθούν από τις εισφορές των κοινωνικών εταίρων.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Απορρίπτεται νέο σύστημα" γράφει πως το θέμα της αλλαγής του πολιτειακού συστήματος από προεδρικό σε κοινοβουλευτικό ήγειραν τα Ηνωμένα Εθνη προς τις δυο πλευρές, κατά τη διαδικασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, πρόταση που απορρίπτεται από τις δύο πλευρές. Αλλού αναφέρει πως το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μάρτη θα βρίσκεται στο χρηματιστηριακό πάτωμα η επενδυτική εταιρεία του Συνεργατικού Κινήματος "Δήμητρα" εκτιμά ο εκπρόσωπος Τύπου του Συνεργατισμού, Αντρέας Ηρακλέους.

Η "Χαραυγή" γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο "Ιδού η 'αξιοκρατία' τους" πως τη σαφή προειδοποίηση ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να ανεχθεί περαιτέρω τις δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος των οπαδών του κόμματος αλλά και του κάθε πολίτη που δεν είναι προσκείμενος στους κυβερνώντες έκανε από το βήμα της Βουλής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις Ανστρέας Χρίστου. Σε άλλη είδηση η "Χ" γράφει ότι ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας επανέλαβε χθες στην Αθήνα ότι μεταξύ της χώρας του και της Ελλάδας υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά το Κυπριακό.

Η αγγλόφωνη "The Sunday Mail" αναφέρει στο κύριο της θέμα πως κατ' επείγουσα νομοθεσία για επιβολή φόρου 3% στα ξενοδοχεία θα εξεταστεί αυτή την εβδομάδα μετά την απόρριψη από τη Βουλή του προϋπολογισμού του κράτους για τον τουρισμό. Αλλού αναφέρεται πως η Κύπρος έχει επιλεγεί για να φιλοξενήσει το διαγωνισμό για την ανάδειξη της Μις Ολλανδία και όπως δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης ο ίδιος έχει προσεγγιστεί και έχει συγκατανεύσει στην πραγματοποίηση του διαγωνισμού στην Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 6 February 2000 - 9:24:07 UTC