Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-11-24

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,24/11/1999 (ΚΥΠΕ) Πληροφορίες και εκτιμήσεις για τις επικείμενες συνομιλίες για το Κυπριακό, αλλά και για την αναμενόμενη κατάληξη του θέματος της αναγόρευσης της Τουρκίας σε υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρα, η τριπλή απόπειρα δολοφονίας στις Κυβίδες, το θέμα του τέλους στις χρηματιστηριακές συναλλαγές και το θέμα της μονάδας αφαλάτωσης στο Ζακάκι είναι τα θέματα που κυριαρχούν στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με τίτλο "Η Τουρκία έτοιμη να πει 'όχι'" αναφέρει ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να απορρίψει την αναγόρευσή της σε υποψήφια χώρα για ένταξη αν υπάρξει σύνδεση της υποψηφιότητάς της με το Κυπριακό. Γράφει ότι "η Αθήνα επαναφέρει την απειλή για το βέτο." Αλλού αναφέρει πως το Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρει "αποφάσεις σήμερα για Χίλτον - Φιλοξενία". Για το μεν πρώτο "αναμένεται η διεύρυνση της κεφαλαιουχικής του βάσης με την έκδοση νέων μετοχών, ενώ το μεν δεύτερο αναμένεται να παραχωρηθεί στο Υπουργείο Εργασίας".

"Η Μάχη" αναφέρεται στην "Απόπειρα φόνου στις Κυβίδες" και γράφει ότι "δολοφόνοι έστεισαν καρτέρι στον αδελφό του 'Κοτσούθκια' και σε άλλα δύο αδέλφια". "Η Αστυνομία εκτιμά ότι η απόπειρα σχετίζεται με το φόνο του "Κοτσούθκια" και ότι οι δράστες προέρχονται από το χώρο των ίδιων δολοφόνων. Αλλού γράφει ότι "νέος γύρος εξελίξεων" ανοίγει στο θέμα της ανέγερσης της μονάδας αφαλάτωσης στο Ζακάκι μετά τη χθεσινή έκκληση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής προς την κυβέρνηση να προβεί σε ανεξάρτητη περιβαλλοντική μελέτη πριν από την έναρξη των εργασιών.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Το μεγάλο στοίχημα" δημοσιεύει συνέντευξη του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και αναφέρει ότι "η Αθήνα και η Λευκωσία οφείλουν να αξιοποιήσουν τις μοναδικές συγκυρίες που υπάρχουν τώρα", ενώ προσθέτει "το βέτο θα εγερθεί στο Ελσίνκι εάν δεν έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Αλλού γράφει ότι "από συγκρατημένη μέχρι και απαισιόδοξη" εμφανίζεται η πολιτική ηγεσία για την έκβαση των συνομιλιών της Νέα Υόρκης, ενώ την ίδια θέση φαίνεται να έχει και ο Πρόεδρος Κληρίδης.

"Η Σημερινή" υπό τον τίτλο "Ανοιχτά χαρτιά" αναφέρει ότι "ο Παπανδρέου ζητά δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την Τουρκία και ο Γκιουρέλ απαντά πως η Αγκυρα δεν θα δεχτεί θεσμική αναβάθμιση, εάν της καθοριστεί 'οδικός χάρτης' με όρους". Αλλού γράφει πως "κλονίζεται ο χρηματιστηριακός θεσμός με την επιβολή φόρων", πως "τα κόμματα διατυπώνουν διιστάμενες απόψεις", ενώ "ο Πρόεδρος του ΧΑΚ κάνει έκκληση να μην επιβληθεί 'διασβάστακτη' φορολογία. Το Υπουργικό, συνεχίζει η εφημερίδα, αναμένεται να καθορίσει σήμερα τη στάση του πάνω στο θέμα.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Αμμόχωστο ζητά η Αθήνα" γράφει ότι η Αθήνα θα ζητήσει από την Αγκυρα άνοιγμα των Βαρωσίων, επαναλειτουργία του αεροδρομίου Λευκωσίας και μείωση στρατευμάτων μέσω ενός "οδικού χάρτη" ή της εταιρικής σχέσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι σύμφωνα με έρευνα της Υπηρεσίας Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, ένα σημαντικό ποσοστό δημοσίων υπαλλήλων παίρνει άδειες και δεν προσέρχεται στην εργασία του παρουσιάζοντας "ύποπτα" ιατρικά πιστοποιητικά.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "Να μην εγκαταλειφθεί η πρόοδος στο Κυπριακό" γράφει ότι δεν είναι αρκετό να υπάρξουν στον "οδικό χάρτη" κάποια σημεία του Κυπριακού στα οποία η Τουρκία να αναλάβει υποχρέωση να προχωρήσει μετά την αναγόρευσή της σε υποψήφια χώρα, αλλά είναι αναγκαίο να υπάρξει και από πριν κάτι, δήλωσε χθες ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας. Αλλού γράφει ότι "για πρωτοχρονιάτικο μποναμά φαίνεται ότι μας ετοιμάζει η κυβέρνηση νέες τσουχτερές αυξήσεις στις τιμές των πετρελαιοειδών", επικαλούμενη πληροφορίες της.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο "Ελλάδα και Τουρκία σε πορεία σύγκρουσης" παραθέτει τις χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου υπουργού, αρμόδιου για την Κύπρο, Σιουκρού Γκιουρέλ και του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργου Παπανδρέου για το θέμα των τουρκοευρωπαϊκών σχέσεων και προσθέτει ότι αυτές υποδηλώνουν ότι οι δυο χώρες εμφανίζονται να βρίσκονται σε πορεία σύγκρουσης. Αλλού γράφει ότι τρεις συντεχνίες των Κυπριακών Αερογραμμών εξήγγειλαν 24ωρη απεργία για τις 11 Δεκεμβρίου για μισθοδοτικά αιτήματα.

Η εβδομαδιαία οικονομική "Financial Mirror" κάτω από τον τίτλο "Οι τράπεζες επαναρχίζουν τη διαπραγμάτευση από τη Δευτέρα" γράφει ότι οι τρεις μεγάλες τράπεζες επανέρχονται από την ερχόμενη Δευτέρα στο "πάτωμα", αλλά θα χρησιμοποιούν τη μέχρι τώρα ισχύουσα μέθοδο διεκπεραίωσης συναλλαγών και όχι τη νέα που βασίζεται στη μερική αποϋλοποίηση. Σε άλλο σημείο γράφει ότι ο Πρόεδρος του Ομίλου Τραπέζης Πειραιώς δήλωσε χθες ότι θα επιδιώξει εισαγωγή της "Euroinvestment & Finance Ltd" στη Σοφοκλέους τον Ιούνιο του 2000.

(ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Wednesday, 24 November 1999 - 9:24:15 UTC