Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-11-21

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,21/11/1999 (ΚΥΠΕ) Οι εφημερίδες σήμερα προβάλλουν τις συνομιλίες που είχε στην Αθήνα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη. Αλλα θέματα που τυγχάνουν προβολής αφορούν την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα, το σημερινό συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ για λήψη αποφάσεων σχετικά με το μέλλον του, καθώς και τις επενδύσεις στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου.

Η "Αλήθεια", υπό τον τίτλο "Κλίντον: Λυδία λίθος το Κυπριακό", γράφει ότι ο κ. Κλίντον ήταν σε απρόσμενο βαθμό φιλικός στις συνομιλίες και τις δημόσιες του δηλώσεις στην Αθήνα, κατά τη διάρκεια της σύντομης επίσκεψής του στην Ελλάδα, όπου έθεσε στην πρώτη γραμμή των τοποθετήσεών του τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Γράφει, επίσης, ότι το κυπριακό κοινό έχει καταβληθεί από επενδυτική τρέλλα, αφού δεκάδες χιλιάδες άτομα επενδύουν καθημερινά σε τίτλους εισηγμένους στο Χρηματιστήριο, σε τιμές που ούτε τα κέρδη ούτε τα περιουσιακά στοιχεία των εταιρειών δικαιολογούν.

Η "Μάχη", υπό τον τίτλο "Ουσιαστικές συνομιλίες", γράφει ότι ο κ. Κλίντον και ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης εξέφρασαν χθες την ελπίδα ότι οι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για το Κυπριακό, που θα αρχίσουν στις 3 Δεκεμβρίου στη Νέα Υόρκη, θα οδηγήσουν σε ουσιαστική συζήτηση για επίλυση του προβλήματος. Γράφει, επίσης, ότι οι τελευταίες εξελίξεις και τα αποτελέσματα της έντονης διπλωματικής προσπάθειας που έχουν αναλάβει τόσο η Λευκωσία όσο και η Αθήνα για το Κυπριακό θα είναι στο επίκεντρο της συνάντησης του του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον κ. Σημίτη αύριο στην Αθήνα.

Ο "Πολίτης", υπό τον τίτλο "Βέτο Κλίντον στην Αγκυρα", γράφει ότι οι ΗΠΑ φαίνεται να διαφοροποιούν την έως τώρα θέση τους για μιαν άνευ όρων ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αφού ο κ. Κλίντον διευκρίνισε χθες ότι ναι μεν οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας, αλλά ότι αυτό δεν μπορεί να καταστεί εφικτό χωρίς επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και χωρίς σημαντική πρόοδο στο Κυπριακό. Γράφει, επίσης, ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ πραγματοποιεί σήμερα έκτακτο Συνέδριο, για να αποφασιστεί το μέλλον του κόμματος, ενόψει του διαλόγου για τη δημιουργία ενός νέου σοσιαλιστικού κινήματος.

Η "Σημερινή", υπό τον τίτλο "Σωσίβιο στην Αγκυρα", γράφει ότι ο κ. Κλίντον έριξε σωσίβιο στην Αγκυρα, ενόψει της Συνόδου του Ελσίνκι, κι έστειλε θετικό μήνυμα στους Ευρωπαίους εταίρους σχετικά με τη θεσμική αναβάθμιση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Γράφει, επίσης, ότι οι κυβερνητικοί γιατροί ξεσπαθώνουν κατά της κυβέρνησης, με αφορμή το θέμα της χρηματοδότησης του Ογκολογικού Κέντρου της Τράπεζας Κύπρου και διερωτούνται πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση να προβαίνει σε διαπραγματεύσεις για την αγορά υπηρεσιών από το Ογκολογικό Κέντρο, τη στιγμή που διαθέτει ήδη το δικό της τμήμα.

Ο "Φιλελεύθερος", υπό τον τίτλο "Νέα και τελική δέσμη ιδεών", γράφει ότι πρώτος στόχος κι επιστέγασμα των προσπαθειών που αναπτύσσουν κυρίως παρασκηνιακά οι μεσολαβητές στο Κυπριακό είναι η διαμόρφωση μιας νέας δέσμης ιδεών, που θα παρουσιαστεί ενώπιον των πλευρών σε απευθείας συνομιλίες. Αναφέρεται, επίσης, σε δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης αποφάσισε εντελώς μόνος του κι ευρισκόμενος προ τετελεσμένων γεγονότων να δεχθεί την πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

Η "Χαραυγή", υπό τον τίτλο "Αόριστες υποσχέσεις από Κλίντον", γράφει ότι ο κ. Κλίντον έδωσε για άλλη μια φορά αόριστες υποσχέσεις σε ότι αφορά το Κυπριακό, ενώ για την Τουρκία έστειλε το μήνυμα στα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης ότι επιθυμεί την άμεση αναβάθμιση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Γράφει, επίσης, ότι τα κόμματα ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ είναι έτοιμα να αναλάβουν το μερτικό της ευθύνης που τους αναλογεί στις εξελίξεις του Κυπριακού κι επισημαίνουν ότι η συλλογικότητα στους χειρισμούς μπορεί να αποτρέψει κινδύνους για το εθνικό πρόβλημα.

Η "Cyprus Mail" αναφέρεται σε δήλωση του κ. Κλίντον ότι η επίλυση του Κυπριακού είναι καλό σημείο αφετηρίας για συμφιλίωση μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος κάλεσε τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ να πάρουν τις διαφορές τους σε σχέση με το Αιγαίο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Γράφει, επίσης, ότι την 1ην Ιανουαρίου 2000, η Αθηνά Μανώλη θα έχει βιώσει τρεις αιώνες, αφού γιόρτασε πρόσφατα τα 113 της χρόνια, προσθέτοντας ότι το κράτος θα την τιμήσει αύριο για το γεγονός ότι είναι η γηραιότερη πολίτις της Δημοκρατίας.

(ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)
(Ρ.Γ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Sunday, 21 November 1999 - 8:24:12 UTC