Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-11-20

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,20/11/1999 (ΚΥΠΕ) Οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το Κυπριακό, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για τις επικείμενες εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, η άφιξη του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα και τα έκτροπα που σημειώθηκαν από μια μερίδα διαδηλωτών, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πρόταξη διαφωνιών από τώρα" γράφει ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Ντενκτάς συμφώνησαν ότι διαφωνούν στο Κυπριακό και μάλιστα ριζικά, όπως διεφάνη από τις δημοσιογραφικές διασκέψεις που έδωσαν χθες στην Κωνσταντινούπολη. Αλλού γράφει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε χθες δεκτή την προδικαστική ένσταση του Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και απέρριψε έφεση του Πάμπου Αναστασιάδη, που στρεφόταν εναντίον της απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λεμεσού για κράτησή του μέχρι την έναρξη της δίκης του.

"Η Μάχη" στο βασικό θέμα με τίτλο "Θερμή υποδοχή" αναφέρεται στην άφιξη χθες του Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον στην Αθήνα κατά την οποία του επιφυλάχθει θερμή υποδοχή, ενώ ταυτόχρονα στο κέντρο της Αθήνας διαδηλωτές έβαζαν φωτιές και κατέστρεφαν ότιδήποτε στο πέρασμα τους, διαμαρτυρόμενοι για την άφιξη του Προέδρου Κλίντον. Αλλού γράφει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος εξέφρασε αγωνία για την έκβαση του Κυπριακού ενόψει των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών και εξέφρασε παράλληλα την αντίθεσή του στη λύση ομοσπονδίας.

Ο "Πολίτης" στο βασικό θέμα του υπό τον τίτλο "Τα άκουσε από Στεφανόπουλο" αναφέρεται στην ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Στεφανόπουλου χθες βράδυ σε επίσημο δείπνο με την οποία καθόρισε τα όρια του Ελληνισμού στα εθνικά θέματα και έκανε εκτενή αναφορά στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι με 12,5 εκατομμύρια ευρώ θα χρηματοδοτηθεί η Τουρκία για ένα πρόγραμμα μεταφοράς νερού από το έδαφός της προς τα κατεχόμενα, κάτι που παραβαίνει μια σημαντική ευρωπαϊκή αρχή σύμφωνα με την οποία επιδοτούνται τα έργα που αφορούν μόνο την επικράτεια ενός κράτους.

"Η Σημερινή" στο κύριο θέμα με τίτλο "Πυρπόλησαν την Αθήνα" αναφέρεται στα έκτροπα που σημειώθηκαν χθες στην Αθήνα από διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για την επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον στην Ελλάδα και τις καταστροφές που προκάλεσαν στο κέντρο της πρωτεύουσας. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρεται στην ιστορική επίσκεψη του Προέδρου Κληρίδη στο Φανάρι όπου προσκύνησε στον πατριαρχικό ναό του Αγίου Γεωργίου. Ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι ο πρώτος Πρόεδρος στην ιστορία της Κύπρου που προσκύνησε στον πατριαρχικό ναό.

"Ο Φιλελεύθερος" στο βασικό του θέμα υπό τον τίτλο "Πρώτη γεύση εκ του σύνεγγυς" γράφει ότι οι παρασκηνιακές ζυμώσεις για την προετοιμασία των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών στη Νέα Υόρκη κορυφώνονται και αναφέρεται στις χθεσινές επαφές του ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Ντενκτάς στην Κωνσταντινούπολη. Σε άλλη είδηση γράφει ότι τέσσερις τουλάχιστον εταιρείες αντιμετωπίζουν σοβαρό ενδεχόμενο διαγραφής τους από το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, αφού σύμφωνα με στοιχεία του ΧΑΚ εξακολουθούν να μην έχουν συμμορφωθεί με τους σχετικούς χρηματιστηριακούς κανονισμούς.

Η "Χαραυγή" στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Πεδίο μάχης η Αθήνα" αναφέρει ότι η "προκλητική στάση" της ελληνικής Αστυνομίας δημιούργησε τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου να ξεσπάσουν σοβαρά επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας κατά την άφιξη του Προέδρου Κλίντον. Αλλού γράφει ότι οι διαβλητές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν από το Δ.Σ. του ΚΟΤ κατά την κατακύρωση των προσφορών τίναξαν στον αέρα τη διαφημιστική καμπάνια του Οργανισμού για την επόμενη διετία και διαφημιστικά γραφεία ετοιμάζονται να προσφύγουν στο Δικαστήριο διεκδικώντας αποζημιώσεις.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα "Cyprus Mail" γράφει ότι οι ΗΠΑ έχουν λεπτομερές σενάριο ειρήνης το οποίο θα δοθεί στις δύο πλευρές κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που θα γίνουν τον ερχόμενο μήνα στη Νέα Υόρκη, κάτι που επιβεβαίωσε χθες ο Πρόεδρος Κληρίδης αλλά για το οποίο δήλωσε άγνοια ο Τ/Κ ηγέτης. Αλλού αναφέρεται σε ομιλία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέα Μουσιούττα, ο οποίος ανέφερε ότι υποθέσεις που αφορούν την κακοποίηση παιδιών άρχισαν να εμφανίζονται στην Κύπρο.

(ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Saturday, 20 November 1999 - 8:24:13 UTC