Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-11-19

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,19/11/1999 (ΚΥΠΕ) Οι παρασκηνιακές εξελίξεις στο Κυπριακό στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Οργανισμού για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) στην Κωνσταντινούπολη, τα μέτρα που λήφθηκαν από τις ελληνικές αρχές για τη σημερινή επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου Μπιλ Κλίντον στην Ελλάδα, η ψήφιση του Νόμου χθες από τη Βουλή για την αποϋλοποίηση των τίτλων του Χρηματιστηρίου και η ληστεία υποκαταστήματος τράπεζας στην Πέγεια είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλονται στο σημερινό κυπριακό Τύπο.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Η Αγκυρα αποσυνδέει το Κυπριακό από τα ελληνοτουρκικά" γράφει ότι ενώ μέχρι πρόσφατα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ και η υπόλοιπη τουρκική ηγεσία δήλωναν ότι το Κυπριακό έχει λυθεί με την εισβολή του '74, χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός παραδέχθηκε έμμεσα την ύπαρξη του προβλήματος. Αλλού γράφει ότι χθες σημειώθηκε νέο επεισόδιο στο Λύκειο Αγίου Ιωάννη στη Λεμεσό, όπου μαθητής εισέβαλε στην αίθουσα του καθηγητικού συλλόγου και επιτέθηκε βίαια σε εκπαιδευτικό, ενώ λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε εμπρησμός στη γραμματεία του σχολείου.

"Η Μάχη" κάτω από τον κύριο τίτλο "Φρούριο η Αθήνα" γράφει ότι κυριολεκτικά σε απόρθητο φρούριο μετατρέπεται από σήμερα η Αθήνα και για 20 ώρες όσες θα διαρκέσει η επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου στην Ελλάδα. Αλλού γράφει ότι κάθετα αντίθετα βρίσκονται στελέχη και μέλη της ΕΔΕΚ προς τις μεθοδεύσεις που γίνονται για ανοιχτή ψηφοφορία στο έκτακτο παγκύπριο συνέδριο που πραγματοποιείται την ερχόμενη Κυριακή, με μοναδικό θέμα στην ημερήσια διάταξη την έγκριση ή όχι των χειρισμών της ηγεσίας του κόμματος για την ίδρυση του Νέου Σοσιαλδημοκρατικού Κινήματος.

Ο "Πολίτης" τιτλοφορεί το κύριο του θέμα "Ο Μπιλ Κλίντον δεν κλόνισε τον Αττίλα" και γράφει ότι η επιμονή του Αμερικανού Προέδρου να "πάρει κάτι" από την Αγκυρα στην Αθήνα δεν απέδωσε. Ο Μπιλ Κλίντον ζήτησε από τους Τούρκους να κάνουν μια εντυπωσιακή κίνηση μείωσης των κατοχικών στρατευμάτων αλλά συνάντησε την τουρκική αντίδραση. Αλλού γράφει ότι "τα πάνω - κάτω" αναμένεται να έρθουν στην Αστυνομία τις επόμενες εβδομάδες καθώς "στοιχεία - φωτιά" που αφορούν μέλη της δύναμης βρίσκονται στην κατοχή της Νομικής Υπηρεσίας και εξετάζονται επισταμένως.

"Η Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Ανένδοτοι οι Τούρκοι" γράφει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός με τις χθεσινές του δηλώσεις "πέταξε από την πλάτη της Αγκυρας το βάρος της ευθύνης του Κυπριακού και ταυτοχρόνως παρέμεινε ανένδοτος στις θέσεις του επί των προβλημάτων του Αιγαίου". Αλλού γράφει ότι εγκαινιάστηκε χθες σειρά ενημερωτικών επαφών που αναμένεται να έχει η Συντονιστική Επιτροπή που δημιουργήθηκε για το θέμα της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής, με συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Σπύρο Κυπριανού.

"Ο Φιλελεύθερος" υπό τον τίτλο "Οι Αγγλοι κινούν τα νήματα" γράφει ότι ο βρετανικός παράγοντας εντατικοποιεί τις μεσολαβητικές του προσπάθειες ενόψει της έναρξης των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ενώ την ίδια στιγμή στην Κωνσταντινούπολη αναπτύσσεται έντονο παρασκήνιο για τον καταρτισμό της ημερήσιας διάταξης των συνομιλιών. Σε άλλο σημείο εκτιμά ότι ο νόμος για την αποϋλοποίηση των τίτλων του Χρηματιστηρίου που ψήφισε εκτάκτως χθες η Βουλή θα δώσει νέα ώθηση των δεικτών προς τα πάνω.

Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο "Ο Ετζεβίτ θέτει στο ράφι το Κυπριακό" γράφει ότι σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, η Τουρκία επιζητεί την αποσύνδεση του Κυπριακού από τις ευρωτουρκικές και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αρνείται τη συζήτηση του εθνικού μας θέματος, ώστε αυτό να παραμείνει στο ράφι. Σε άλλο σημείο γράφει ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων προχωρεί στη σύσταση ειδικής επιτροπής η οποία θα διεξέλθει όλο το φάσμα του Δικαίου της Απόδειξης και θα υποβάλει εισηγήσεις.

Η "Cyprus Mail" στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο "Ελλάδα - Τουρκία μπορούν να επιλύσουν τα προβλήματα", αναφέρεται στις διαβουλεύσεις που λαμβάνουν χώρα στην Κωνσταντινούπολη προς επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών και του Κυπριακού. Μετά τη συνάντηση Σημίτη - Ετζεβίτ, γράφει η εφημερίδα, ο Ετζεβίτ "είπε πως τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μπορούν να λυθούν, σκόπιμα όμως άφησε εκτός το Κυπριακό". Αλλού αναφέρεται στη διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ Χάσικου και Ματσάκη, με αφορμή βλήματα του πυροβολικού που έπεσαν σε κατοικημένη περιοχή.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" κάτω από τον τίτλο - ερώτηση "Η αρχή του τέλους;" αναφέρεται σε χθεσινές δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και ιδιαίτερα στην εκτίμησή του ότι η αποδοχή των ηγετών των δύο κοινοτήτων για συμμετοχή στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες μπορεί να αποτελεί την αρχή του τέλους για το πρόβλημα. Αλλού γράφει ότι η Αστυνομία αναζητεί το δράστη της χθεσινής ληστείας στο υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου στην Πέγεια, κατά την οποία ποσό 12.000 λιρών "έκανε φτερά". (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΝΜΑ/ΓΓ/ΓΠ)


Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 19 November 1999 - 7:24:12 UTC