Read the Treaty of Lausanne (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-09-17

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,17/09/1999 (ΚΥΠΕ) Η κηδεία του αδικοχαμένου Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Γιάννου Κρανιδιώτη και του γιου του σήμερα στην Αθήνα και οι έρευνες που διεξάγονται για διαλεύκανση των αιτιών που προκάλεσαν το αεροπορικό δυστύχημα, η φόρμουλα που προωθούν οι Αμερικανοί για τις συνομιλίες στο Κυπριακό, και η πρόταση που έχει γίνει στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για διευρυμένες συνομιλίες και την οποίαν έχει απορρίψει, είναι ορισμένα από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η "Αλήθεια" κάτω από τον τίτλο "Διευρυμένες συνομιλίες" προωθούν οι ξένοι αναφέρεται στις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι ο Τ/Κ ηγέτης έχει απορρίψει πρόταση για διευρυμένες συνομιλίες, αναφέροντας ότι παρόμοια πρόταση δεν έχει γίνει στην Ε/κ πλευρά. Γράφει ότι οι κυπριακές ανακριτικές αρχές αναμένουν έγγραφα στοιχεία σε σχέση με τις υποθέσεις στις οποίες εμπλέκεται το όνομα του Μητροπολίτη τέως Λεμεσού Χρύσανθου.

Η "Μάχη" με κύριο τίτλο "Μοιραία η τρίτη φορά" αναφέρει ότι σε άλλες δυο περιπτώσεις διέτρεξαν θανάσιμο κίνδυνο με το "Φάλκον" ο Ελληνας Πρωθυπουργός, ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ και ο γιος του Νικόλας, σύμφωνα με τον αθηναϊκό Τύπο. Γράφει ότι σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Κύπρου θα παραστεί στην κηδεία του Γιάννου Κρανιδιώτη και του γιου του. Ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης θα εκπροσωπήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση.

Ο "Πολίτης" κάτω από τον τίτλο "Η ιδιωτική λίστα μετοχών Λούης" αποκαλύπτει τον πλήρη κατάλογο όσων πήραν μετοχές της εταιρείας με ιδιωτική τοποθέτηση ο οποίος περιλαμβάνει πολλά δημόσια πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά. Γράφει ότι η Τουρκία αποφάσισε να ακολουθήσει πιο μετριοπαθή στάση στο Κυπριακό ενόψει της συνόδου κορυφής στο Ελσίνκι και αποδέκτηκε με όρους πρόταση για λύση με τρεις κυριαρχίες.

Η "Σημερινή" υπό τον τίτλο "Τι προτείνουν οι ΗΠΑ" γράφει ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να προσφέρουν πακέτο ανταλλαγμάτων στην Τουρκία για να 'ρυμουλκήσουν' την Αγκυρα και τον κατοχικό ηγέτη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Μεταξύ των ανταλλαγμάτων είναι η ανάδειξη της Τουρκίας σε επιλεγμένο υποψήφιο για ένταξη κράτος στην Ευρωπαϊκή Ενωση και υποστήριξη στη σταδιακή άρση του λεγόμενου εμπάργκο σε βάρος των κατεχομένων. Γράφει ότι ο Γενικός Εισαγγελέας σε έκθεσή του δεν διαπιστώνει κανένα αδίκημα σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία.

"Ο Φιλελεύθερος" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Διεργασίες αναπληρώσεως" γράφει ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστα Σημίτης αποφασίζει οριστικά το Σαββατοκυρίακο και θα ανακοινώσει την άλλη βδομάδα το νέο Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η εξασφάλιση μετοχών της εταιρείας Λούης με τη μέθοδο της ιδιωτικής τοποθέτησης από ανώτατους κρατικούς λειτουργούς ώθησε τον Υπουργό Οικονομικών να προχωρήσει στον καθορισμό ανωτάτου ποσοστού μετοχών δημοσίων εταιρειών που θα δικαιούνται να αγοράζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι.

Η "Χαραυγή" στο βασικό θέμα με τίτλο "Συνομιλίες υπό πρέσα" γράφει ότι είτε το θέλουν είτε όχι οι δύο πλευρές στην Κύπρο, οι συνομιλίες θα γίνουν στο χρόνο που έχει καθοριστεί. Σε άλλη είδηση γράφει ότι στελέχη, απλά μέλη και φίλοι του ΑΚΕΛ αναμένεται να επιφυλάξουν θερμή υποδοχή στο ΓΓ του κόμματος Δημήτρη Χριστόφια, ο οποίος επιστρέφει το απόγευμα στην Κύπρο από το Λονδίνο όπου είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" προβάλλει τις δηλώσεις του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντη Αυξεντίου και του βουλευτή του ΑΚΕΛ Τάκη Χατζηγεωργίου ότι ναι μεν αγόρασαν τις μετοχής της εταιρείας Λούης μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης αλλά δεν έκαναν οποιοδήποτε λάθος. Αναφέρει ότι έκθεση του αμερικανικού ΥΠΕΞ εκτιμά ότι η Κύπρος είναι γενικά έτοιμη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του 2000 αλλά σημειώνει ότι τα κατεχόμενα δεν είναι σε θέση να χειριστούν τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη εφημερίδα "The Cyprus Weekly" αναφέρεται στο θάνατο του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννου Κρανιδιώτη και γράφει ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένει πλήρη έκθεση αναφορικά με τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος, που στοίχισε τη ζωή του υπουργού και άλλων πέντε ατόμων. Αλλού γράφει ότι οι Αμερικανοί προωθούν φόρμουλα για την επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό, προτού η ΕΕ αποδεχθεί την Τουρκία ως υποψήφια χώρα για ένταξη.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ/ΓΠ)
(Μ.Μ.)
Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 17 September 1999 - 8:24:08 UTC