Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-09-10

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,10/09/1999 (ΚΥΠΕ) Ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε την περασμένη Τρίτη την Αθήνα, οι τρεις Κύπριοι που συγκαταλέγονται ανάμεσα στους νεκρούς του σεισμού, η νέα προσπάθεια για το Κυπριακό με το ταξίδι του Προέδρου Κληρίδη σε Αθήνα και Νέα Υόρκη και τη συνάντηση Ανάν - Ντενκτάς, τα μικρά κόμματα και το Εθνικό Συμβούλιο καθώς και οι έρευνες για το πολύνεκρο δυστύχημα στην Πάφο είναι τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η "Αλήθεια" στο κύριο θέμα με τίτλο "Σβήνουν οι ελπίδες" γράφει ότι "αργοσβήνουν οι ελπίδες για ανάσυρση επιζώντων από τα ερείπια του καταστροφικού σεισμού που έπληξε την Τρίτη το λεκανοπέδιο Αττικής" προσθέτοντας πως "τα σωστικά συνεργεία προσπαθούν να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν 50 περίπου άτομα που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια". Αλλού γράφει ότι από τις έρευνες της αστυνομίας προκύπτουν ποινικές ευθύνες τόσο εναντίον του Τ/Κ οδηγού του φορτηγού που προκάλεσε προχθές το πολύνεκρο δυστύχημα στην Πάφο όσο και εναντίον του Ε/Κ εργοδότη του.

Η "Μάχη" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Αυτοί που νίκησαν τα Ρίχτερ" γράφει ότι "με κομμένη την ανάσα οι τηλεθεατές παρακολουθούν την ανάσυρση εκείνων που τα κατάφεραν να νικήσουν τα Ρίχτερ παρά την παραμονή τους για δύο και πλέον 24ωρα μέσα στα χαλάσματα". Αλλού γράφει ότι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως στους διπλωματικούς κύκλους της Ουάσιγκτον, είναι διάχυτη πλέον η βεβαιότητα ότι το ταξίδι που πραγματοποιεί αυτές τις μέρες ο Ραούφ Ντενκτάς στη Νέα Υόρκη είναι το τελευταίο της πολιτικής του καριέρας.

Ο "Πολίτης" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Νίκησαν τον Εγκέλαδο" γράφει ότι "η λίστα του θανάτου από το φονιά - σεισμό που χτύπησε την Αθήνα μεγαλώνει δραματικά" αφού "μέχρι αργά χθες το βράδυ οι νεκροί ανέρχονταν στους 83 μεταξύ των οποίων και 12 παιδιά". Αλλού γράφει ότι μεθοδεύεται αλλαγή του καθεστώτος "για να ευκολυνθεί η πώληση της περιουσίας της ΕΜΕ, που διαχειρίζεται η Αρχιεπισκοπή, ενώ παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες για απομάκρυνση τεσσάρων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου".

Η "Σημερινή" στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο "Βαριές ευθύνες" γράφει ότι "η κατακραυγή της κοινής γνώμης για το προχθεσινό πολύνεκρο οδικό δυστύχημα στην Πάφο και η αξίωση για καταλογισμό ευθυνών σε όσους αποδειχθεί ότι ενέχονται σ'αυτό κατά οποιονδήποτε έμμεσο ή άμεσο τρόπο, ταρακούνησε τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες". Αλλού γράφει ότι στο Υπουργείο Υγείας θα συζητηθεί σήμερα το θέμα της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των αλλοδαπών που διαμένουν και εργάζονται νόμιμα στην Κύπρο.

"Ο Φιλελεύθερος" με κύριο τίτλο "Κρίσιμες αποφάσεις Σημίτη και Κληρίδη" αναφέρεται στην επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στην Αθήνα και γράφει ότι Αθήνα και Λευκωσία προχωρούν στη διαμόρφωση της τακτικής που θα ακολουθήσουν ενόψει σημαντικών εξελίξεων στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αξιοποιήσει στο έπακρο την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης για την 4η Διακρατική προσφυγή της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας.

Η "Χαραυγή" με κύριο τίτλο "Αδικη απόφαση" γράφει ότι το θέμα της συμμετοχής των μικρών κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο σχολιάσθηκε χθες ευρύτατα μετά την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη να μην καλέσει στην αυριανή συνεδρία τους Νέους Ορίζοντες και την άμεση αντίδραση του Προέδρου τους Νίκου Κουτσού. Αλλού γράφει ότι τρεις είναι μέχρι στιγμής οι Κύπριοι νεκροί από το σεισμό που έπληξε την Ελλάδα, ενώ τέταρτο άτομο είναι αβέβαιο εάν ζει ακόμη κάτω από τα ερείπια.

Η αγλόφωνη "Cyprus Mail" γράφει ότι ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Εντουαρντ Κλέι δήλωσε χθες ότι βελτιωμένες σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας θα βοηθούσαν στη δημιουργία καλύτερου κλίματος για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Αλλού γράφει ότι ο πρώην Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης επιθυμεί το νέο πολιτικό κόμμα, του οποίου ηγείται, να αντιπροσωπεύεται στο Εθνικό Συμβούλιο.

Η εβδομαδιαία αγγλόφωνη "The Cyprus Weekly" προβάλλει στην πρώτη σελίδα τις αγωνιώδεις προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν ζωντανούς από τα ερείπια του σεισμού στην Αθήνα. Γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν συναντήθηκε χθες βράδυ με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς στο πλαίσιο των προσπαθειών του για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, αλλά με τον Ντενκτάς να επιμένει στην αναγνώριση του ψευδοκράτους οι πιθανότητες για την έναρξη διαλόγου αυτό το φθινόπωρο είναι λίγες.

(ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΑ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 10 September 1999 - 7:24:10 UTC