Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: Press Review in Greek, 99-08-27

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


Ανασκόπηση πρωινού Κυπριακού Τύπου

Λευκωσία,Κύπρος,27/08/1999 (ΚΥΠΕ) Τα εσωκομματικά του ΔΗΣΥ με αφορμή τον ανασχηματισμό, οι πρώτες δηλώσεις των νεοδιορισθέντων Παπαπέτρου και Χάσικου, τα προβλήματα στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου και η αντίδραση των κατοίκων της περιοχής Ζακακίου στην εγκατάσταση κινητής μονάδας αφαλάτωσης είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός Τύπος. Ασχολείται επίσης με θέματα όπως ο μη διορισμός γυναίκας στο νέο κυβερνητικό σχήμα, η τοποθέτηση της κυβέρνησης στις δηλώσεις Χόλμπρουκ και το θέμα της κατανάλωσης λαγών από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Η "Αλήθεια" με κύριο τίτλο "Θέμα τάξης" θέτει ο ΔΗΣΥ γράφει ότι η δέσμευση για άμεση επίδειξη κυβερνητικής στοργής στα χρονίζοντα προβλήματα της Λάρνακας οδήγησε τους παραιτηθέντες στην επαρχιακή εκτελεστική γραμματεία του ΔΗΣΥ Λάρνακας να άρουν τις παραιτήσεις τους και αναφέρει ότι το θέμα των δύο διαφωνούντων βουλευτών του ΔΗΣΥ δεν έχει κλείσει. Αναφέρεται στους άξονες πολιτικής του νέου Υπουργού Αμυνας, ο οποίος ύστερα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα ομόλογό του, δήλωσε ότι η άμυνα της Κύπρου θα ενισχυθεί στα πλαίσια του ΕΑΧ και ότι οι δηλώσεις για την άμυνα πρέπει και θα περιοριστούν.

Η "Μάχη" κάτω από τον τίτλο "Μαλλιά - Κουβάρια" αναφέρεται στα "αισθήματα αγανάκτησης" του συναγερμικού κόσμου στη Λάρνακα και αλλού για την πολύχρονη παραγνώριση της πόλης και επαρχίας με αποτέλεσμα τη χθεσινή παραίτηση της επαρχιακής εκτελεστικής γραμματείας του ΔΗΣΥ Λάρνακας. Γράφει ότι έληξαν οι εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων με την απόφαση να σταλούν ψηφίσματα στο ΓΓ του ΟΗΕ, τους ηγέτες των ΗΠΑ και Βρετανίας, τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας καθώς και μήνυμα φιλίας στους Τουρκοκυπρίους.

Ο "Πολίτης" υπό τον τίτλο "Στήνουν 'Δίκη' για Πρόδρομο - Συλλούρη" γράφει ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ συγκάλεσε εκτάκτως για τις 8 Σεπτεμβρίου το Ανώτατο Συμβούλιο του κόμματος για να συζητήσει θέμα δεοντολογίας, τάξης και συμπεριφοράς των στελεχών. Γράφει ότι σύμφωνα με δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Μιχάλη Παπαπέτρου η κυβέρνηση αντιμετωπίζει θετικά αλλά συγκρατημένα την αναγνώριση από το Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ότι οι ευθύνες για το αδιέξοδο βαρύνουν την τουρκική πλευρά, ενώ παράλληλα ο Αμερικανός αξιωματούχος δίνει έμμεσα την κατεύθυνση των κινήσεων της Ουάσιγκτον.

Η "Σημερινή" κάτω από τον τίτλο "Συναγερμός στο ΔΗΣΥ" αναφέρεται σε αναβρασμό που μεγαλώνει στον κόσμο του κόμματος αφού τα κριτήρια επιλογής των νέων μελών της κυβέρνησης αμφισβητούνται από την πλειοψηφία του ΔΗΣΥ και δημοσιοποιεί επιστολή του βουλευτή Πρόδρομου Προδρόμου, ο οποίος εγείρει θέμα συνέχειας και συνέπειας ως προς τη διακηρυγμένη πολιτική του κόμματος στο εθνικό ζήτημα. Γράφει ότι το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου διέρχεται νέα κρίση μετά την αποβολή ενός ακόμα χρηματιστηριακού γραφείου από το ΧΑΚ, την οποία οι χρηματιστές χαρακτηρίζουν αδικαιολόγητη και άδικη.

"Ο Φιλελεύθερος" κάτω από τον τίτλο "Δονήσεις πολλών Ρίχτερ στο ΔΗΣΥ" γράφει ότι στο κόμμα σημειώνονται "δονήσεις πολλών Ρίχτερ", αφού, όπως αναφέρει, Προεδρικό και Πινδάρου είναι αποδέχτες έντονης δυσφορίας τόσο για τις επιλογές σε σχέση με τα συναγερμικά στελέχη της κυβέρνησης, όσο και για την αναβαθμισμένη παρουσία των Ενωμένων Δημοκρατών στην κυβέρνηση. Αλλού γράφει ότι η απόφαση για τη μονάδα αφαλάτωσης στο Ζακάκι ξεσήκωσε όχι μόνο τους Ζακακιώτες αλλά και τις τοπικές αρχές και ευρύτερες οργανωμένες ομάδες της Λεμεσού.

Η "Χαραυγή" υπό τον τίτλο "ΔΗ ΣΥ - ΕΤΑΙ" γράφει ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης προκάλεσε "εσωκομματική κρίση και δονήσεις", αφού η 22μελής επαρχιακή εκτελεστική γραμματεία του ΔΗΣΥ Λάρνακας ομόφωνα υπέβαλε την παραίτησή της, διαμαρτυρόμενη για την παραγνώριση της Λάρνακας. Αλλού γράφει ότι ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος επικοινώνησε χθες με την εφημερίδα και διαμαρτυρήθηκε για χθεσινό δημοσίευμά της, το οποίο τον έφερε να είχε εμπλακεί στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Mail" κάτω από τον τίτλο - ερώτηση "Παραβίασαν το νόμο οι υπουργοί τρώγοντας λαγό;", γράφει ότι η κυβέρνηση Κληρίδη σημείωσε, χωρίς να το γνωρίζει, το πρώτο της "πολιτικό σκάνδαλο" με το λαγό που έφαγαν οι υπουργοί στην πρώτη τους συνάντηση μετά τον ανασχηματισμό στο Τρόοδος. Σε άλλο σημείο γράφει ότι οι δυο Σουηδοί που καταδικάστηκαν στην Κύπρο για παρενόχληση 16χρονης συμπατριώτισσάς τους, πιθανό να δικαστούν για βιασμό της από δικαστήριο της χώρας τους, όπως ανακοίνωσε εισαγγελέας της Σουδίας.

Η αγγλόφωνη "Cyprus Weekly" υπό τον τίτλο "Θα αλλάξουμε την επίσημη αμερικανική γραμμή" παραθέτει τις δηλώσεις δυο γερουσιαστών, των Λίνκολν Ντίαζ- Μπάλαρτ και Ρόμπερτ Μενέντεζ που επισκέφθηκαν αυτή την εβδομάδα αυτή την Κύπρο, με τις οποίες υποσχέθηκαν ότι θα προσπαθήσουν να πείσουν το Κογκρέσο να αλλάξει την πολιτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο Κυπριακό. Αλλού αναφέρεται στις επικρίσεις που εξέφρασε η βουλευτής των ΕΔΗ Αντρούλλα Βασιλείου για τη μη συμπερίληψη γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο.

(ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΓ/ΓΠ)

Cyprus News Agency: Press Review in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
Back to Top
Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
All Rights Reserved.

HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
kyptypgr2html v1.01d run on Friday, 27 August 1999 - 6:24:11 UTC